‘Newsletter’
Farts del tàrtar (però que bo), per Pau Arenós
Aquest primitivisme és concebut per alguns com a exemple de modernitat, sense adonar-se que celebren, juntament amb el moll, el plat més antic del món
Durant anys, l’‘steak tartare’ va ser un tema d’homes amb jaqueta i corbata en restaurants crepusculars amb estovalles pesants: eren els ‘maîtres’, que davant els clients, també senyors crepusculars, pesants i amb jaqueta i corbata, es lluïen barrejant una bola de carn picada amb diferents condiments.
Una cerimònia per a carnívors endolats.
Com a part del ritual, s’oferia una cullereta amb una mínima porció perquè el comensal d’ullal fluix donés el vistiplau al punt.
Hem passat d’aquella exclusivitat poc saludable a la massificació: trobar la xixina a la carta d’un restaurant és més probable que no trobar-la.
[Aquí, el paradís de l’aficionat: La Tartarería]
Aquest primitivisme és concebut per alguns com a exemple de modernitat, sense adonar-se que celebren, juntament amb el moll, el plat més antic del món.
És tan aclaparant la seva presència que cal concloure que apareix a la carta no per voluntat del propietari, sinó des de l’autocoacció, temorós que el client el reclami. Com si els clients dictessin.
Els condiments separen la barbàrie de la il·lustració. La matèria primera és l’important, per descomptat (és el que paguem), però el que ens distingeix dels ancestres és amb quines salses, adobats i picants la combinem i realcem.
[Aquí, un dels primers vídeos de la sèrie ‘Cata Mayor’, amb Carles Tejedor i la seva traça]
La innovació –la invasió– tàrtara és menys usual que trobar un mico que sàpiga llatí: a aquest món pertanyen l’anguila que va afegir Jordi Vilà (copiadíssima) i el moll que va treballar Toni Romero (copiadíssim).
El tartar ahumado de cerdo de Brabo, en #Barcelona. pic.twitter.com/SefqYb3zEP
— Pau Arenós (@PauArenos) 30 de enero de 2023
En el tedi, l’alegria de topar amb variacions notables, a més, en cròniques consecutives: el tàrtar de cullera i sopa del Tangana (i no necessita torrades; el meu crit, mai escoltat, és: ¡més torradetes!) i el de porc amb greix especiat i una brasa per fondre’l del Brabo.
Notícies relacionades[Aquí, la recepta d’un sandvitx tartaritzat]
Fart del tàrtar, no em canso de menjar-ne.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Lloc recomanat El petit poble de Tarragona que 'National Geographic' considera "una obra d'art"
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- L’Hospitalet Illa i Quirós firmen el soterrament de la Granvia
- Previsió meteorològica El Nadal arribarà amb pluges, nevades i molt fred a Catalunya: aquestes són les previsions per a les pròximes setmanes
- LA PRESSIÓ FISCAL Un veí de Collbató aconsegueix que li retornin diners de la taxa de residus
- PREMIER PADEL FINALS | ÈXIT DE PÚBLIC La padelmania ocupa BCN amb més de 15.000 persones al Sant Jordi
- LA CRISI BLANCA Xabi Alonso recupera Mbappé per al seu ‘match ball’ de Vitòria
- EL PARTIT DEL COLISEUM L’Espanyol vola a Getafe amb una quarta victòria consecutiva
- L’H, centenari com a ciutat | UNA ENTITAT a l’ALÇA Un club gran amb Alba i Thiago
- El Barça de Flick es reescriu un cop més
