El retorn d’un clàssic

Torna el frankfurt més famós de Madrid

  • La Españolita, que serveix «menjar espanyol de carrer», recupera el mític entrepà que servien les cafeteries Nebraska, que van haver de tancar el 2017

Torna el frankfurt més famós de Madrid
7
Es llegeix en minuts

José Ramón Blanco calla durant la primera queixalada del seu frankfurt. Només trenca el silenci davant l’expectació dels qui l’envolten per pronunciar un breu «té el mateix gust». El seu pare, Juan Ramón Blanco Sierra, va fundar el 1955 amb els seus germans, Paulino, Pepe i Higinio, la primera Cafeteria Nebraska, coneguda pel menjar importat dels Estats Units i per les seves creps americanes. La van obrir al madrileny barri de Cuatro Caminos.

Els germans eren els «típics asturians que venen a Madrid; el meu pare, amb 25 pessetes», explica el José Ramón. Coneixien poc de la capital, però «sabien que hi havia un carrer d’Alcalá, una Puerta del Sol i una Gran Via». En aquesta última, obririen anys més tard el més conegut dels seus locals.

Nebraska venia, només al local de Cuatro Caminos, «300 frankfurts diaris entre setmana i 1.500 els divendres i els dissabtes». Alguns dels seus clients es desplaçaven fins i tot des de Chinchón, a gairebé 60 quilòmetres del centre, per degustar-ne un parell en alguns dels locals de la capital.

Moltes ciutats espanyoles comptaven amb un o diversos Nebraska, però cap era com els de Madrid. En més de 60 anys d’història, als germans Blanco Sierra i posteriorment als seus fills els va donar temps de portar el sopar a José María García, de condicionar els locals perquè s’hi rodessin pel·lícules i d’alimentar els espies que se citaven a les mítiques cafeteries per compartir informació.

També hi anava gent corrent, aquells que s’«eixarrancaven» quan menjaven un dels seus frankfurts perquè la salsa de mostassa única no els taqués els pantalons, recorda el José Ramón. 

Després que les cafeteries dels Blanco Sierra tanquessin el 2017, molts nostàlgics s’interessaven per tornar a menjar aquells frankfurts. La Españolita, que pertany al Grup JC, propietari d’hotels i establiments hotelers, els ha reviscut i els ha tornat a posar a la venda al carrer de Montera, 44, davant el nou templet d’entrada a l’estació de metro de Gran Via, a uns passos d’on estaven abans.

Els amos d’aquest local de «menjar espanyol de carrer», com el defineix Adrián Suárez, gerent de JC Hoteles, van contactar amb José Ramón Blanco fa unes setmanes per demanar-li el manual de l’icònic frankfurt.

«L’entrepà no deixa de ser una salsitxa, un pa, una mostassa i un quètxup, però això no és el frankfurt Nebraska»

«Vam investigar des de l’any 1955 com fer un bon frankfurt», assegura Blanco, que es veu reflectit en les paraules de Suárez quan aquest confessa que, després de provar desenes de pans per a salsitxes, tots es trencaven. «Des del primer moment, vaig veure que ells creien en el producte», diu il·lusionat Blanco. «L’entrepà no deixa de ser una salsitxa, un pa, una mostassa i un quètxup, però això no és el frankfurt Nebraska».

El pa és «especial», assenyala el fill del fundador de Nebraska, que va ser «testimoni de la quantitat de proves que es van fer» fins que es va trobar el correcte. No tots els pans aguanten igual la calor o no combinaven de la mateixa manera amb la barreja de sabors que ells volien incorporar al producte. La salsitxa era alemanya.

Els espanyols «fem bé el xoriço i el pernil, però les salsitxes, els alemanys», apunta. I posa en relleu les salses: una mostassa que «no era mostassa», sinó que era una salsa que porta «bastantes més coses», i un quètxup que tampoc és quètxup, sinó tomàquet natural, detalla. 

El frankfurt Nebraska neix «d’un fracàs»

El fundador de la marca, Juan Ramón Blanco Sierra, un noi de repartiment d’una botiga d’ultramarins, no va somiar en un primer moment muntar una cafeteria. Va voler ser torero, però el seu somni va quedar frustrat per una cornada. Va voler ser boxejador, però li van clavar una pallissa i va abandonar també aquesta aspiració. Va voler marxar a l’estranger, a Mèxic, però entre el seu cap, el dels ultramarins, i el seu pare el van fer canviar d’idea.

Se’n va anar a Guinea, on es va encarregar durant 15 anys d’una explotació de cafè i cacau, i va tornar als anys 40 a Madrid. Va conèixer la que seria la seva dona, que va ser qui li va fer veure que «val més una parada de castanyes a Gran Via» que un negoci a Guinea, trasllada de terceres el fill.

Als anys 50, «l’hostaleria i la societat s’estaven desenvolupant». Van començar a néixer nous models més enllà dels bons restaurants, com el Lhardy, i de les tavernes obreres tradicionals. Fins aquell moment, a la capital no hi havia bars «per a la classe mitjana», per això es van anar important conceptes que ja hi havia a l’altra banda de l’Atlàntic. Nebraska no va ser la primera cafeteria de Madrid. La cadena California, de l’empresari Zapica, les va portar d’Amèrica, però no dels EUA, sinó de Cuba.

Nebraska va imitar la idea de Zapica i li va donar un aire nord-americà. El 1955, van aterrar a Madrid productes que «ara són normals i abans eren exòtics», indica Blanco, com el banana split, els sandvitxos, els plats combinats i els que més van estendre el nom de Nebraska: els frankfurts i les creps americanes.

No obstant, el frankfurt no va ser la primera aposta dels Blanco Sierra quan es van instal·lar a Cuatro Caminos. La fruiteria del costat va tancar, i els germans van decidir comprar el local. En comptes d’ampliar la cafeteria, van decidir obrir una marisqueria, però no va funcionar. El pare de José Ramón Blanco va pensar a pivotar la seva idea de negoci i, al veure un anunci d’unes salsitxes i una màquina de frankfurts, va decidir instal·lar-ne una parada al lloc que deixava lliure la marisqueria fallida. «Des del principi, funcionava», recorda Blanco.

Tancar Nebraska va ser un «xoc» per als fills dels germans Blanco Sierra, però «els ingressos ja no concordaven amb les despeses»

California, Nebraska i Manila van ser les tres grans cadenes de les cafeteries de Madrid, i «marcaven el mode de vida de l’hostaleria madrilenya», assegura orgullós Blanco en una conversa telefònica. «Les formes d’hostaleria canvien amb el temps», i els amos d’aquests locals es van presentar davant Franco perquè creés la denominació hotelera de «cafeteria».

Els anys de glòria van arribar a la seva fi en la segona dècada d’aquest segle, fins al punt que «els ingressos no concordaven amb les despeses». Van intentar reinventar-se «diverses vegades», afirma Blanco, però finalment van haver de «tirar la tovallola» el 2017, quan van tancar definitivament els locals.

«Va ser un xoc», expressa, i després afirma que, «des del punt de vista immobiliari», la venda dels locals tampoc va ser «un ‘pelotazo’ per a nosaltres». El bloqueig del tancament de Nebraska li dura encara i intenta no passar per la Gran Via perquè li fa «molta pena». 

Ressuscitar Nebraska és «impossible»

José Ramón Blanco considera que refer les Cafeterías Nebraska com abans «és impossible», però es conforma amb veure anunciat el frankfurt que va crear la seva família als cartells grocs de La Españolita, que recorden a les parades de fira. «El frankfurt avui no seria per a una cafeteria, però sí per a un lloc de menjar ràpid de qualitat com aquest», afirma, fins a l’extrem que s’aventura a dir que, «en cas d’haver-se reinventat Nebraska, hauria d’haver sigut com La Españolita».

Per a José Ramón Blanco, La Españolita «respon a les necessitats de la persona del centre de Madrid que vol alimentar-se i no gastar». A més del frankfurt, que ,«lògicament, hem de perfeccionar», precisa Suárez, en aquest local, que fa menys de dos mesos que està obert, ofereixen ‘molletes’, braves, entrepans de calamars i de pernil ibèric o ‘salchipapas’.

Notícies relacionades

Al preguntar a Adrián Suárez per la possibilitat d’incloure les creps americanes Nebraska entre els seus productes, reconeix que minuts abans de l’entrevista havia parlat amb el seu tiet, Juan Carlos Sánchez Rey, amo del Grup JC, sobre aquesta qüestió. «El que hagi de venir, que vingui, i mentre hi hagi bona voluntat per les dues parts...», deixa anar.

Entre José Ramón Blanco, Adrián Suárez i Juan Carlos Sánchez ha nascut «una bonica amistat». Es van posar cara per primera vegada per a l’entrevista amb El Periódico de España, diari del mateix grup, Prensa Ibérica, que aquest diari, però la seva connexió els fa assegurar: «Sembla que som família i no ho sabíem».