Una broma que va de debò

Una hamburguesa en un tortell de Reis: la innocentada que es va fer realitat

  • Juancho’s BBQ i Madreamiga creen La Roscona, una broma creada per al Dia dels Innocents a Madrid que ara es posa a la venda

Una hamburguesa en un tortell de Reis: la innocentada que es va fer realitat
3
Es llegeix en minuts

Hi ha una popular cançó infantil que pregunta als nens si els agrada la pizza (sí, és clar) i les crispetes (sí, també). Però quan els pregunta si els agrada la pizza de crispetes responen amb un «¡no, quin fàstic!» que demostra que no sempre dos menjars que molen per separat combinen bé. Aquesta cançó ens va passar pel cap quan ens vam assabentar que Juancho’s BBQ, restaurant madrileny guanyador del premi a la millor hamburguesa d’Espanya el 2019, llançava La Roscona, una nova proposta que canvia el pa per... tortell de Reis. Van començar anunciant-la en xarxes el 28 de desembre com una innocentada però, davant l’expectació creada, van decidir fer-la realitat i posar-la a la venda el 4 de gener. Això sí en edició limitada: només 50 unitats disponibles a través d’Uber Eats i al seu local del mercat de Chamberí.

220 grams de carn de boví, formatge cheddar fos i cansalada viada ibèrica macerada en Coca-Cola, una mica de salsa barbacoa... La recepta és la de la seva cèlebre hamburguesa Bacon Juancheeseburger però canviant el pa ‘brioix’ per un minitortell de Reis elaborat per a l’ocasió per l’obrador madrileny Madreamiga. «Ens agradava la idea que es notés que la carn realment va dins d’un tortell petit, per això vam demanar a Madreamiga que el fessin amb forat i tot...», explica Juanma Díaz-Pinés López, CMO de Juancho’s BBQ.

300 més per al cap de setmana

Per provar-la, vam acudir a buscar-la al mercat de Chamberí i no som els únics. Al nostre costat, una parella també en demana dues unitats. A fora, diversos ‘riders’ n’esperen unes quantes més. Sembla que l’invent ha generat expectació. «Tot indica que amb 50 unitats quedarem curts, així que és més que probable que el cap de setmana que ve en fem 300 més, que, aquesta vegada sí, estaran disponibles a tots els nostres locals», explica Díaz-Pinés. Un bon buf per als interessats en provar-la.

Tornant a la cançó infantil que sentencia allò de «no barregis dues coses que t’agraden per separat perquè pot ser que juntes no funcionin», ens disposem a clavar les dents a La Roscona. Sorprenentment, no notem una gran diferència respecte a altres hamburgueses en pa dolç –de ‘brioix’, bàsicament– que hem provat en els últims temps. Al cap i a la fi, el sucre i l’hamburguesa sempre s’han portat més o menys bé: és tradicional prendre-la amb refresc de cola i els tocs dolçassos del quètxup o la salsa barbacoa van de cine amb el lleuger fumat de la carn i del béicon.

Massa lleugera i esponjosa

L’aliança entre la carn –de molta qualitat– i el tortell de Madreamiga –un dels millors de la ciutat– funciona de cine. Ajuda molt que la massa del tortell no sigui en absolut ‘pasterada’, sinó lleugera i esponjosa. En la mossegada no ens grinyola ni tan sols la taronja confitada. L’únic que no acaba de funcionar, segons la nostra opinió, és el sucre que s’entossudeix a empastifar-nos els dits.

Notícies relacionades

Al final, ens sembla més operatiu treure-li la tapa de dalt i menjar l’hamburguesa com si d’una torrada es tractés. La tapa de tortell de sota subjecta els 220 grams de carn, el béicon i el formatge sense cap problema. El que queda de l’altra meitat del mini tortell ens ho mengem gairebé de postres, escurant les restes de salsa barbacoa que queden pel plat...

En resum, La Roscona és molt més que una broma: és una col·laboració entre dues marques líders (cada una en el seu) que han creat un mos amb recorregut. ¿Ajudarà a desestacionalitzar el consum de tortell de Reis? Ves a saber... De moment ja s’ha fet el seu lloc com una d’aquestes idees que a priori semblen un disbarat... fins que les proves.