La llista més influent

Noma, millor restaurant del món per cinquena vegada

  • Entre els 10 millors de la classificació de The World’s 50 Best Restaurants, l’‘asador’ Etxebarri (3) i el barceloní Disfrutar (5), que ha millorat la seva posició

  • Una gran pujada per al madrileny Diverxo, que passa del lloc 75 al 20, mentre que Mugaritz baixa del 6 el 14

Noma, millor restaurant del món per cinquena vegada
3
Es llegeix en minuts
Pau Arenós
Pau Arenós

Coordinador del canal Cata Mayor

Especialista en gastronomia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Hi ha moltes llistes (¿massa?) que intenten quantificar el talent gastronòmic reduint-lo a xifres, però la més influent és The World’s 50 Best Restaurants, que ha tornat després de l’aturada del 2020 amb una gala a Anvers, Bèlgica, ja que l’organisme de promoció turística Visit Flanders ha deixat anar els euros, després que anteriorment ho fessin les autoritats de Bilbao i Singapur. I hi ha guanyador: a dalt de tot, Noma, de René Redzepi, a Copenhaguen. De nou. La cinquena vegada (del 2010 al 2012 i 2014), empatant amb El Bulli, que va tancar el 2011.

¿I què ha passat amb Mirazur, vencedor el 2019? Que la samarreta de Mauro Colagreco ha sigut retirada, igual com la dels vencedors d’ocasions anteriors, com la d’El Celler de Can Roca, ressituats en l’apartat residencial Best of The Best. En aquest mateix refugi d’estrelles hi ha també Noma pels triomfs anteriors, però l’organització va considerar el 2019, quan es va plantar al lloc dos, que a l’haver sigut traslladat a un altre lloc, al barri de Christianshavn, a només 1,6 quilòmetres de l’emplaçament original era ja un... nova Noma. Aquesta tardor és fructífer per a la casa de Redzepi: acaba de ser tocada per la vareta de les tres estrelles.

Alegries, i grans, entre els locals, amb posicions envejables: Etxebarri (3), l’‘asador’ de Bittor Arginzoniz; Disfrutar (5), d’Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas (els dos últims han viatjat a Flandes) i Mugaritz (14), d’Andoni Luis Aduriz, que cau del ‘top 10’ després de tres lustres.

Pregunta per a Bittor: ¿s’imagina com a número u? «No m’imagino perquè no va passar. Personalment penso que això no és una competició i desitjo el millor a tots els meus companys de professió».

En la guàrdia de Barcelona, Oriol Castro diu: «Contents de poder estar en aquesta situació després d’any i mig de pandèmia, d’haver estat tancats durant temps. És bo per a Catalunya i per a Espanya perquè genera flux de gent i anima el circuit gastronòmic».

Des d’Anvers, Andoni Luis Aduriz agraeix haver-se mantingut tres lustres entre els deu: «En un món on van emergint talents extraordinaris és emocionant tenir l’oportunitat de continuar participant. ¡I que no s’oblidin de nosaltres!».

Entre els 50, Diverxo, de David Muñoz, en fulgurant ascensió (del lloc 75 al 20); Elkano, d’Aitor Arregui (16), una altra extraordinària graella, i Azurmendi, d’Eneko Atxa (49 ). I del 51 al 100, una classificació que es va donar a conèixer anteriorment i que serveix d’escalfament: Nerua (53), Quique Dacosta (74), Aponiente (79) i Arzak (94). Desapareixen Martín Berasategui i Tiquets (tancat) i Enigma (que potser obri pròximament) d’Albert Adrià.

A la recerca d’una propaganda contínua des de l’estiu, també eren públics els guardons a la millor cuinera, Pía León, de Kjolle, a Lima, i a Dominique Creen, l’Icon 2021 pel seu compromís.

El lector pot estar confós per la quantitat i la promiscuïtat de llistes: OAD, La Liste o The Best Chef Awards, que ha reconegut David Muñoz com a millor cuiner del món, tot i que en les votacions d’Anvers el seu establiment no és el primer. Com es veu, cada empresa anomena les seves glòries.

¿Poden només mil persones, com és el cas de The World’s 50 Best Restaurants, elegir el millor restaurant del món? I tot i que aquesta vegada s’hi hagin combinats els vots prepandèmics amb els del 2021, ¿com i quan han visitat els restaurants si el món havia passat el forrellat?

Els deu primers

Noma, Copenhaguen, Dinamarca (1)

Geranium, Copenhaguen, Dinamarca (2)

Etxebarri, Axpe, Biscaia (3)

Central, Lima, Perú (4)

Disfrutar, Barcelona (5)

Frantzén, Estocolm, Sueia (6)

Maido, Lima, Perú (7)

Odette, Singapur (8)

Pujol, Ciutat de Mèxic (9)

The Chairman, Hong Kong, Xina (10)

Mugaritz, Errenteria, Guipúscoa (14)

Elkano, Guetaria, Guipúscoa (16) Diverxo, Madrid (20) Azurmendi, Larrabetzu, Biscaia (49)

Nerua, Bilbao, Biscaia (53)

Quique Dacosta, Dénia, Alacant (74)

Notícies relacionades

Aponiente, El Puerto de Santa María, Cadis (79)

Arzak, Sant Sebastià, Guipúscoa (94)