Sucosa i daurada al punt

Aquesta és la recepta (amb truc) de la truita de patata més famosa d’Espanya

El 9 de març se celebra el Dia de la Truita: descobrim el pas a pas per fer-la igual que als restaurants del grup Cañadío

Aquesta és la recepta (amb truc) de la truita de patata més famosa d’Espanya
1
Es llegeix en minuts

Poques truites de patata hi ha més desitjades a Espanya que la del grup de restaurants Cañadío, que se serveix diàriament als seus diferents restaurants (Cañadío, La Bien Aparecida, La Maruca, La Primera i Gran Cafè Santander) de Madrid i Santander. A més, va ser la guanyadora el 2021 del 14è campionat d’Espanya de truites de patata trofeu Tescoma. És un d’aquests petits miracles de la gastronomia davant els quals només queda rendir-se: sucosa i daurada en el seu punt, sempre al caire de l’enfonsament, s’ha convertit en una icona. Des dels quarters generals de Cañadío ens xiven la recepta per intentar reproduir-la a casa. Compte, que té truc.

Ingredients

  • 6 ous

  • 800 g de patates

  • Mitja ceba

  • 6 g de sal (una culleradeta plena)

  • Mig litre d’oli oliva suau 0,4

Elaboració

  1. Peleu les patates i talleu-les amb el gruix i mida d’una moneda d’un euro.

  2. Escalfeu una mica l’oli en una paella. Quan sigui temperat, poseu-hi les patates i fregiu-les al 7 de potència a la vitroceràmica o placa d’inducció. L’oli no cobrirà totalment les patates però, com que aquestes perden aigua, aniran baixant el seu volum i s’aniran desfent.

  3. Al cap de 3 minuts de posar-hi les patates, poseu-hi la ceba tallada a daus perquè es cuini tot junt. Barregeu a poc a poc la barreja amb ajuda d’una escumadora i cuineu-ho tot durant uns 30 minuts.

  4. Mentrestant, en un bol, bateu els ous lleugerament perquè no agafin aire i quedin sense escuma. Poseu la sal només als ous (la patata no ha d’anar salada).

  5. Passats els 30 minuts, la patata ja ha de ser lleugerament daurada. Apagueu el foc i aboqueu-hi patata, ceba i oli (sí, sí, l’oli també: AQUEST ÉS EL TRUC) al bol on hi ha l’ou. En aquest bol és on realment es ‘cuina’ la truita. Removeu a poc a poc però sense parar per fer una espècie de crema anglesa que vagi lligant tots els ingredients.

  6. En una paella ben neta, poseu-hi una gota d’oli. Greixeu amb oli també el plat que s’hagi d’utilitzar per girar la truita perquè aquesta pugui relliscar millor.

  7. Poseu la paella a escalfar a foc viu. Aboqueu-hi la barreja i, després d’uns segons, gireu ràpidament la truita i poseu-la al plat.

  8. Utilitzeu una cullera per arreglar els costats i que quedi bonica.

  9. Resultat: possiblement, una de les millors truites de patata del món.