Tradició emmascarada
5 receptes típiques de Carnaval
Arriba el Carnestoltes i, amb ell, la festa, i quina millor manera d’aguantar la gresca que amb els dolços més tradicionals

Parlar de la festa de Carnaval sense parlar de disfresses seria absurd, tot i que parlar de Carnaval i no parlar de dolços, també. La festa que precedeix la Quaresma i que se celebra aquesta setmana és una de les que més s’enriqueixen, i mai millor dit, amb les postres més saboroses i suculentes de la gastronomia espanyola.
Des de les ‘torrijas’ fins a les ‘filloas’, són moltes les receptes que es poden elaborar aquests dies i tot, tradicionalment, amb l’objectiu que els comensals tinguin una bona base a l’estómac per aguantar la gresca.
El descontrol
I, entre disfressa i disfressa, perruca i maquillatge, ficar-se a la boca un bon mos, i dolç, pot ser del millor d’una festa tan tradicional com Carnaval. Així doncs, et presentem cinc receptes imprescindibles per rebre el Carnestoltes:
Coca de llardons
La coca de llardons és un dolç típic català amb els llardons com a ingredient principal.
Ingredients
2 làmines de pasta de full
200 g de llardons
Pinyons
Sucre
1 ou
Elaboració
Preescalfeu el forn a 180º C perquè estigui a punt a l’hora de rebre aquest dolç.
Col·loqueu una làmina de pasta de full sobre la superfície de treball. Repartiu per sobre els llardons.
Poseu l’altra làmina a sobre i, amb l’ajuda d’un rodet, uniu la massa. Segelleu els extrems fent un plec cap endins.
Pinteu-ho amb un ou batut i col·loqueu-ho per sobre una bona quantitat de sucre i els pinyons ben repartits.
Enforneu-ho a 180º uns 20 minuts fins a tenir a punt una coca de llardons increïble.
‘Filloas’ gallegues
Les ‘filloas’ gallegues són una mena de crep que es cuina per Carnaval. Són molt fàcils de cuinar i només necessiten alguns ingredients bàsics per poder crear-se i que es poden omplir amb tot el que vulguem.
Ingredients
6 ous
500 ml de llet
75 g de farina
75 g de mantega
Llard
Sal
Elaboració
Bateu els ous amb la mantega fins a tenir una crema uniforme que posarem al vas de la batedora amb la farina tamisada.
Afegiu-hi la llet i una mica de sal, bateu-ho tot i deixeu que reposi una mica aquesta massa.
Unteu una paella amb llard. Aboqueu un cullerot d’aquesta massa i deixeu que es cuini una fina massa similar a la crep.
Plegueu-ho en forma de triangle, empolvoreu-ho amb canyella i sucre de llustre, i serviu-ho amb algun farcit dolç.
‘Torrijas’ tradicionals
Les ‘torrijas’ han arribat per quedar-se. Tant per Carnaval com per Setmana Santa, aquest dolç serà benvingut a totes les cases. Aquestes llesques de pa d’un o dos dies, sucades en molta llet o vi dolç, prèviament aromatitzades amb cítrics i altres espècies, són postres imprescindibles en aquesta època de l’any, tot i que res ni ningú prohibeix que es cuinin qualsevol dia.
Ingredients
300 g de pa especial per a torrades, o de pa del dia anterior o de dos dies
Pela de taronja i de llimona
1 branca de canyella
1/2 branca de vainilla
1 litre de llet
2 ous
Oli
200 grams de sucre
3 cullerades de sucre i una de canyella en pols (per posar-ho al final)
Elaboració
Poseu la llet en un bol i afegiu-hi els 200 grams de sucre, la canyella i les peles de la fruita. Escalfeu la llet amb tots aquests ingredients i, just abans que es posi a bullir, tapeu el bol i deixeu-lo infusionar durant almenys dues hores.
Talleu el pa a llesques no gaire fines. Col·loqueu-les sobre un recipient molt gran, com la safata de forn, deixant una petita separació entre les unes i les altres.
Tireu-hi la llet a sobre (coleu-la). Deixeu que reposi tot uns 5 minuts perquè el pa s’amari bé i absorbeixi la llet.
Passeu les torrades per ou batut i fregiu-les. Una a una, agafeu-les amb les mans, passeu-les per les dues cares en ou batut i fregiu-les en abundant oli d’oliva molt calenta. Al voltant d’un minut per cadascuna de les cares. Després retireu-les sobre paper absorbent.
Quan hàgiu fregit totes les torrades i s’hagin refredat, poseu-hi tres cullerades de sucre en un plat i una cullerada de canyella en pols. El barregem bé i untem les torrades per les dues cares.
Bunyols
Notícies relacionadesEls bunyols són molt tradicionals de la gastronomia espanyola i, sobretot, en aquesta època. Es cuinen molt ràpidament i tenen moltíssim sabor. També es poden omplir del que vulguem.
Ingredients
250 ml d’aigua
75 g de mantega
125 g de farina
1 culleradeta de llevat
3 ous i una clara
Una mica de sal
Oli d’oliva
Elaboració
Escalfeu l’aigua amb una mica de sal i afegiu-hi la mantega perquè es fongui.
Sense que arribi a bullir, afegiu-hi la farina prèviament tamisada amb la cullerada de llevat.
Remeneu la barreja fins que no s’enganxi al cassó, deixeu que es refredi abans de començar a donar-hi forma.
Quan sigui freda incorporeu-hi els ous un a un sense deixar de remenar, i tindreu la massa a punt.
Poseu oli en una paella i la pela d’una llimona o una taronja per a aromatitzar-lo.
A l’escalfar-se l’oli retireu les peles i comenceu a fregir els bunyols.
Escorreu-los i serviu-los arrebossats en una mica de sucre i canyella.
‘Cassatelle de ricotta’ sicilians
Els ‘cassetelle’ de ricotta i xocolata són una de les delícies tradicionals del Carnaval de Sicília.
Ingredients
300 grams de farina
30 g de sucre
30 g de vi blanc
30 g de mantega
2 ous
Ratlladura de llimona
250 g de formatge ricotta
60 g de llavors de xocolata
50 g de sucre de llustre
Sucre de llustre per decorar
Elaboració
Prepareu la massa de les empanadilles, o la podeu comprar feta.
Barregeu la farina tamisada en un bol amb el sucre, afegiu-hi el vi blanc i la mantega.
Afegiu-hi els dos ous. Haureu de formar una massa homogènia. Doneu forma a les empanadilles.
Amb un tallapastes, feu cercles que farcireu amb la ricotta barrejada amb la xocolata i una mica de ratlladura de llimona.
Segelleu-les amb una forquilla i fregiu-les amb molt d’oli.
Quan siguin fredes empolvoreu-les amb sucre de llustre.
- Llei de benestar animal La llista de mascotes que no podràs tenir a casa el 2023 per la nova llei
- L’enuig blanc-i-blau L’amarg adeu de l’Espanyol: pancartes, samarretes negres, pilotes de tennis, xiulets i un minut passiu
- Esport femení No és una excusa, és una realitat: les esportistes tomben el tabú de la regla
- Pendent de judici La brutalitat de l’assassí de Campdevànol amb la seva nòvia esgarrifa els investigadors
- Històries del Congrés La gairebé diputada a qui l’avanç electoral va frustrar l’escó: «Em va agafar un atac de riure»
- Gàrgoles Tancar el cercle
- Ryanair obliga uns passatgers a facturar les ensaïmades mallorquines per 45 euros cadascuna
- Agressió sexual Els Mossos investiguen una nova violació en grup a una menor a Badalona
- Conflicte armat a l’est d’Europa Guerra Rússia - Ucraïna: última hora de la invasió de Putin, en directe
- Eleccions generals El PP rebutja els sis cara a cara amb Sánchez: «És una excentricitat fruit de la seva ansietat»