Tradició emmascarada

5 receptes típiques de Carnaval

  • Arriba el Carnestoltes i, amb ell, la festa, i quina millor manera d’aguantar la gresca que amb els dolços més tradicionals

5 receptes típiques de Carnaval

SHUTTERSTOCK

4
Es llegeix en minuts

Parlar de la festa de Carnaval sense parlar de disfresses seria absurd, tot i que parlar de Carnaval i no parlar de dolços, també. La festa que precedeix la Quaresma i que se celebra aquesta setmana és una de les que més s’enriqueixen, i mai millor dit, amb les postres més saboroses i suculentes de la gastronomia espanyola.

Des de les ‘torrijas’ fins a les ‘filloas’, són moltes les receptes que es poden elaborar aquests dies i tot, tradicionalment, amb l’objectiu que els comensals tinguin una bona base a l’estómac per aguantar la gresca.

El descontrol

I, entre disfressa i disfressa, perruca i maquillatge, ficar-se a la boca un bon mos, i dolç, pot ser del millor d’una festa tan tradicional com Carnaval. Així doncs, et presentem cinc receptes imprescindibles per rebre el Carnestoltes:

Coca de llardons

La coca de llardons és un dolç típic català amb els llardons com a ingredient principal.

Ingredients

  • 2 làmines de pasta de full

  • 200 g de llardons

  • Pinyons

  • Sucre

  • 1 ou

Elaboració

  1. Preescalfeu el forn a 180º C perquè estigui a punt a l’hora de rebre aquest dolç.

  2. Col·loqueu una làmina de pasta de full sobre la superfície de treball. Repartiu per sobre els llardons.

  3. Poseu l’altra làmina a sobre i, amb l’ajuda d’un rodet, uniu la massa. Segelleu els extrems fent un plec cap endins.

  4. Pinteu-ho amb un ou batut i col·loqueu-ho per sobre una bona quantitat de sucre i els pinyons ben repartits.

  5. Enforneu-ho a 180º uns 20 minuts fins a tenir a punt una coca de llardons increïble.

‘Filloas’ gallegues

Les ‘filloas’ gallegues són una mena de crep que es cuina per Carnaval. Són molt fàcils de cuinar i només necessiten alguns ingredients bàsics per poder crear-se i que es poden omplir amb tot el que vulguem.

Ingredients

  • 6 ous

  • 500 ml de llet

  • 75 g de farina

  • 75 g de mantega

  • Llard

  • Sal

Elaboració

  1. Bateu els ous amb la mantega fins a tenir una crema uniforme que posarem al vas de la batedora amb la farina tamisada.

  2. Afegiu-hi la llet i una mica de sal, bateu-ho tot i deixeu que reposi una mica aquesta massa.

  3. Unteu una paella amb llard. Aboqueu un cullerot d’aquesta massa i deixeu que es cuini una fina massa similar a la crep.

  4. Plegueu-ho en forma de triangle, empolvoreu-ho amb canyella i sucre de llustre, i serviu-ho amb algun farcit dolç.

‘Torrijas’ tradicionals

Les ‘torrijas’ han arribat per quedar-se. Tant per Carnaval com per Setmana Santa, aquest dolç serà benvingut a totes les cases. Aquestes llesques de pa d’un o dos dies, sucades en molta llet o vi dolç, prèviament aromatitzades amb cítrics i altres espècies, són postres imprescindibles en aquesta època de l’any, tot i que res ni ningú prohibeix que es cuinin qualsevol dia.

Ingredients

  • 300 g de pa especial per a torrades, o de pa del dia anterior o de dos dies

  • Pela de taronja i de llimona

  • 1 branca de canyella

  • 1/2 branca de vainilla

  • 1 litre de llet

  • 2 ous

  • Oli

  • 200 grams de sucre

  • 3 cullerades de sucre i una de canyella en pols (per posar-ho al final)

Elaboració

  1. Poseu la llet en un bol i afegiu-hi els 200 grams de sucre, la canyella i les peles de la fruita. Escalfeu la llet amb tots aquests ingredients i, just abans que es posi a bullir, tapeu el bol i deixeu-lo infusionar durant almenys dues hores.

  2. Talleu el pa a llesques no gaire fines. Col·loqueu-les sobre un recipient molt gran, com la safata de forn, deixant una petita separació entre les unes i les altres.

  3. Tireu-hi la llet a sobre (coleu-la). Deixeu que reposi tot uns 5 minuts perquè el pa s’amari bé i absorbeixi la llet.

  4. Passeu les torrades per ou batut i fregiu-les. Una a una, agafeu-les amb les mans, passeu-les per les dues cares en ou batut i fregiu-les en abundant oli d’oliva molt calenta. Al voltant d’un minut per cadascuna de les cares. Després retireu-les sobre paper absorbent.

  5. Quan hàgiu fregit totes les torrades i s’hagin refredat, poseu-hi tres cullerades de sucre en un plat i una cullerada de canyella en pols. El barregem bé i untem les torrades per les dues cares.

Bunyols

Notícies relacionades

Els bunyols són molt tradicionals de la gastronomia espanyola i, sobretot, en aquesta època. Es cuinen molt ràpidament i tenen moltíssim sabor. També es poden omplir del que vulguem.

Ingredients

  • 250 ml d’aigua

  • 75 g de mantega

  • 125 g de farina

  • 1 culleradeta de llevat

  • 3 ous i una clara

  • Una mica de sal

  • Oli d’oliva

Elaboració

  1. Escalfeu l’aigua amb una mica de sal i afegiu-hi la mantega perquè es fongui.

  2. Sense que arribi a bullir, afegiu-hi la farina prèviament tamisada amb la cullerada de llevat.

  3. Remeneu la barreja fins que no s’enganxi al cassó, deixeu que es refredi abans de començar a donar-hi forma.

  4. Quan sigui freda incorporeu-hi els ous un a un sense deixar de remenar, i tindreu la massa a punt.

  5. Poseu oli en una paella i la pela d’una llimona o una taronja per a aromatitzar-lo.

  6. A l’escalfar-se l’oli retireu les peles i comenceu a fregir els bunyols.

  7. Escorreu-los i serviu-los arrebossats en una mica de sucre i canyella.

‘Cassatelle de ricotta’ sicilians

Els ‘cassetelle’ de ricotta i xocolata són una de les delícies tradicionals del Carnaval de Sicília.

Ingredients

  • 300 grams de farina

  • 30 g de sucre

  • 30 g de vi blanc

  • 30 g de mantega

  • 2 ous

  • Ratlladura de llimona

  • 250 g de formatge ricotta

  • 60 g de llavors de xocolata

  • 50 g de sucre de llustre

  • Sucre de llustre per decorar

Elaboració

  1. Prepareu la massa de les empanadilles, o la podeu comprar feta.

  2. Barregeu la farina tamisada en un bol amb el sucre, afegiu-hi el vi blanc i la mantega.

  3. Afegiu-hi els dos ous. Haureu de formar una massa homogènia. Doneu forma a les empanadilles.

  4. Amb un tallapastes, feu cercles que farcireu amb la ricotta barrejada amb la xocolata i una mica de ratlladura de llimona.

  5. Segelleu-les amb una forquilla i fregiu-les amb molt d’oli.

  6. Quan siguin fredes empolvoreu-les amb sucre de llustre.