Plat omnipresent

José Andrés es fica en un embolic amb la truita de patates

La truita de patata no pot faltar a cap casa

5 trucs per a una truita de patates perfecta

5 trucs per a una truita de patates perfecta

1
Es llegeix en minuts
Cata Mayor

La truita de patata no pot faltar a cap casa. Amb ceba o sense –caldrà superar el debat–, aquest plat és marca registrada espanyola i no pot faltar en un àpat de tapes. Alguns trucs per a la seva elaboració: incorpora la sal a les patates mentre es fregeixen, afegeix els ous sobre les patates ja fregides sense batre i no deixis que qualli gaire.

I ara ha sigut un dels millors ambaixadors que té Espanya, tant en el terreny culinari com en el social, el xef asturià José Andrés, qui ha entrat de ple en el debat de la ceba. En el seu blog personal ha traslladat als Estats Units la batalla per quin tipus d’elaboració és més apropiada.

«Sento que he estat cuinant (i menjant) truita, la humil truita espanyola de patates, ou, ceba i oli d’oliva, durant tota la meva vida», comenta el xef abans de rememorar com «feia truites a Universo, a Barcelona, amb cinquanta ous»: «El plat era gairebé de la mida de la llanta d’un cotxe i quan el tombava a l’aire contenia la respiració... si m’equivocava i queia, perdia hores havent-la de tornar a fer».

Notícies relacionades

José Andrés deixa clar que «quan es tracta de truita, tots a Espanya semblen tenir el seu propi camí. Un dels debats més grans a Espanya és si ha de portar ceba o no. Fins i tot ens hem dividit en dos bàndols, la gent que la fa amb ceba (ambceballistes), i els que sense (senseceballistes)». José Andrés no ho dubta i avui es declara «ambceballista».

Però, a més, el xef de l’elit nord-americana ha obert un altre meló al plantejar-se quin tipus de patata es pot utilitzar per fer una deliciosa truita. I és que n’hi ha molts que «fregeixen la patata fins que es daura», mentre que d’altres «escalden suaument la patata en oli d’oliva». «¡N’hi ha d’altres, com el meu amic Ferran Adrià, que utilitzen patates fregides de bossa en lloc de patates! ¡Tantes opinions sobre un plat amb tan pocs ingredients!», exposa José Andrés, que defensa sense complexos l’ús de patates fregides de bossa per fer la truita.