Sucosa i daurada al punt
Aquesta és la recepta (amb truc) de la truita de patata més famosa d’Espanya
El 9 de març se celebra el Dia de la Truita: descobrim el pas a pas per fer-la igual que als restaurants del grup Cañadío

Poques truites de patata hi ha més desitjades a Espanya que la del grup de restaurants Cañadío, que se serveix diàriament als seus diferents restaurants (Cañadío, La Bien Aparecida, La Maruca, La Primera i Gran Cafè Santander) de Madrid i Santander. A més, va ser la guanyadora el 2021 del 14è campionat d’Espanya de truites de patata trofeu Tescoma. És un d’aquests petits miracles de la gastronomia davant els quals només queda rendir-se: sucosa i daurada en el seu punt, sempre al caire de l’enfonsament, s’ha convertit en una icona. Des dels quarters generals de Cañadío ens xiven la recepta per intentar reproduir-la a casa. Compte, que té truc.
Ingredients
6 ous
800 g de patates
Mitja ceba
6 g de sal (una culleradeta plena)
Mig litre d’oli oliva suau 0,4
Elaboració
Peleu les patates i talleu-les amb el gruix i mida d’una moneda d’un euro.
Escalfeu una mica l’oli en una paella. Quan sigui temperat, poseu-hi les patates i fregiu-les al 7 de potència a la vitroceràmica o placa d’inducció. L’oli no cobrirà totalment les patates però, com que aquestes perden aigua, aniran baixant el seu volum i s’aniran desfent.
Al cap de 3 minuts de posar-hi les patates, poseu-hi la ceba tallada a daus perquè es cuini tot junt. Barregeu a poc a poc la barreja amb ajuda d’una escumadora i cuineu-ho tot durant uns 30 minuts.
Mentrestant, en un bol, bateu els ous lleugerament perquè no agafin aire i quedin sense escuma. Poseu la sal només als ous (la patata no ha d’anar salada).
Passats els 30 minuts, la patata ja ha de ser lleugerament daurada. Apagueu el foc i aboqueu-hi patata, ceba i oli (sí, sí, l’oli també: AQUEST ÉS EL TRUC) al bol on hi ha l’ou. En aquest bol és on realment es ‘cuina’ la truita. Removeu a poc a poc però sense parar per fer una espècie de crema anglesa que vagi lligant tots els ingredients.
En una paella ben neta, poseu-hi una gota d’oli. Greixeu amb oli també el plat que s’hagi d’utilitzar per girar la truita perquè aquesta pugui relliscar millor.
Poseu la paella a escalfar a foc viu. Aboqueu-hi la barreja i, després d’uns segons, gireu ràpidament la truita i poseu-la al plat.
Utilitzeu una cullera per arreglar els costats i que quedi bonica.
Resultat: possiblement, una de les millors truites de patata del món.
- Demografia i sostenibilitat Espanya tindrà només 23 milions d’habitants el 2100, quan caurà la població mundial
- Efectes de l’onada de calor Es disparen les morts en soledat a l’estiu: «L’agost ha sigut de rècord»
- Per una discussió de trànsit La Fiscalia demana presó per al ciclista que va matar a cops un conductor al Poblenou de Barcelona
- Polèmica a Badalona La Generalitat obre la porta a canviar la ZBE per altres mesures com el peatge urbà
- Situació de vulnerabilitat L’ajuda de 115 euros al mes que ja pots demanar a la Seguretat Social
- Noves formes d’estafa Estafa a Vinted i Wallapop: et quedes sense diners i sense producte
- Regne Unit Airbnb lloga la casa de Harry Potter: com reservar i a quin preu
- Al minut La Mercè 2023: últimes notícies de les festes de Barcelona, en directe
- Remeis El truc casolà per dir adeu a les arrugues al front
- Contaminació de l’aigua del mar Les platges de Badalona s’han contaminat aquest any en quatre ocasions amb aigües residuals