Fórmula natural

Com podeu fer ceba caramel·litzada sense sucre

  • Elaborar un dels acompanyaments més utilitzats a la cuina no requereix grans coneixements culinaris, però sí paciència

Com podeu fer ceba caramel·litzada sense sucre
1
Es llegeix en minuts

La ceba caramel·litzada és un acompanyament molt utilitzat en la gastronomia pel seu exquisit sabor i per la seva capacitat per maridar en diferents receptes. Però no tothom coneix la fórmula per elaborar a la cuina aquesta guarnició. Realment, existeixen diverses maneres de fer-la. Totes requereixen paciència, tot i que no necessàriament grans coneixements culinaris.

Ingredients

  • Ceba

  • Oli d’oliva verge extra

  • Sal

Cada un té el seu mètode, però en aquesta ocasió escollirem el camí més natural i saludable, evitant l’ús de sucre. Només necessitarem cebes, oli d’oliva verge extra i sal.

Per començar, tallem la ceba en juliana, sense que quedin tires ni gaire fines ni gaire gruixudes, i a continuació fem un tall per la meitat dels trossos perquè no siguin massa llargs. A l’hora de calcular les quantitats, cal saber que la ceba perdrà aigua durant el cuinat i reduirà molt, per això és aconsellable utilitzar el doble de ceba de la que visualment volem obtenir.

Posem oli en una paella fins que cobreixi el fons i encenem el foc a nivell mitjà-alt. Quan comenci a agafar temperatura, hi afegim les tires de la ceba, intentant que no quedin unes sobre les altres, i remenem uns pocs minuts abans d’abaixar el foc a un nivell baix, que mantindrem fins al final. La ceba caramel·litzada estarà llesta en una hora i mitja, aproximadament.

Durant el procés, cal remenar de tant en tant les tires perquè es cuinin completament i de manera uniforme per les dues bandes. Això serà especialment important en els últims minuts. A poc a poc, veuràs com les tires de ceba es van daurant, per després adquirir la tonalitat de caramel que dona nom a la guarnició, mentre la textura va canviant fins a convertir-se en melosa.

Notícies relacionades

Cal anar amb compte que la ceba no es cremi perquè després no amargui al paladar. Si veiem que s’asseca en excés, podem afegir aigua directament a la paella durant el cuinat.

En l’última fase, pots posar-hi sal, tot i que el sabor de la ceba caramel·litzada també s’apreciarà perfectament si no n’utilitzes.