Trucs senzills

Així es prepara el ‘brownie’ perfecte a casa

  • És una de les postres més consumides del món i va néixer per un error, quan es van oblidar d’afegir llevat a un pa de pessic de xocolata

Així es prepara el ‘brownie’ perfecte a casa
3
Es llegeix en minuts
Cata Mayor

El ‘brownie’ és una de les postres més consumides del món. Un particular pa de pessic de xocolata que va néixer d’una afortunada equivocació fa una mica més d’un segle als Estats Units i que ha evolucionat fins a incloure entre els seus ingredients ‘toffee’ cruixent, pistatxos, crema de formatge o cacauets.

D’origen americà, a aquest dolç d’origen incert se li atribueixen molts pares: uns diuen que es va crear a Chicago a l’Hotel Palmer House, quan els organitzadors d’una important exposició van demanar al pastisser que preparés unes postres per col·locar-les en capses i que poguessin menjar-se sense tacar-se les mans. I d’altres, que va néixer quan un cuiner, per accident, va afegir xocolata fosa a la massa d’unes galetes.

No obstant, la majoria dels historiadors gastronòmics opinen que el ‘brownie’ va sorgir com a fruit d’un feliç error, quan es van oblidar d’afegir llevat a un pa de pessic de xocolata. A l’enfornar-lo, es va aconseguir un pa de pessic compacte i pla, lleugerament cruixent per fora i molt sucós a l’interior que, contra tot pronòstic, va agradar molt.

Però, ¿és tan fàcil com sembla? ¿En què ens hem de fixar per aconseguir un gran ‘brownie’? Moncho López, de Levaduramadre Natural Bakery, ens dona totes les claus per aconseguir que el nostre ‘brownie’ casolà quedi perfecte:

¿Quin tipus de xocolata s’ha de fer servir en un ‘brownie’?

«Una xocolata de qualitat, amb almenys un 70% de cacau pur i sense sucre. És important escollir el percentatge de cacau adequat perquè si utilitzem una xocolata més pura, el resultat pot no ser tan cremós i dolç com hauria de ser, i amb una xocolata amb un 50% de cacau, per exemple, el pa de pessic pot no tenir prou potència».

¿Com s’han de barrejar els ingredients perquè el ‘brownie’ quedi perfecte?

«Respecte a la barreja d’ingredients, primer es fon la xocolata juntament amb la mantega i es deixa temperar. Després, s’hi afegeixen els ous un a un i quan està tot incorporat, s’hi afegeix la farina tamisada. Al principi, la barreja pot moure’s amb una llengua, però després cal fer-ho amb barnilles».

¿Com ha de ser l’enfornat? ¿Cal deixar-lo reposar una vegada que el traiem?

«El forn ha d’estar fort, mínim 200-220 graus, i és preferible que es faci en un forn de convecció i que durant l’enfornat es generi crosta. El ‘brownie’ pot pujar durant l’enfornat, però una vegada que es treu del forn, baixa. No fa falta que reposi».

¿I la textura ideal? ¿Ha de quedar humit per no resultar tan sec?

«Sí, el ‘brownie’, com molta rebosteria americana, té poc enfornat i el seu interior és lleugerament humit. El mateix els passa a les ‘cookies’ i els ‘muffins’».

¿Amb què pot acompanyar-se?

Notícies relacionades

«Amb gelat de vainilla és perfecte. Al servir-se calent, combina molt bé amb el gelat. A més, són unes postres molt populars en restaurants, perquè aguanta molt bé el pas del temps, tot i que si et diuen que si te l’escalfen una mica, és probable que sigui del dia anterior».

¿Algun truc o secret?

«En aquest tipus de preparacions hi ha pocs trucs i poques innovacions, perquè la recepta original ja és extraordinària. Són preparacions molt ajustades que són bones no per l’originalitat, sinó per la simplicitat. El secret són ingredients de qualitat i seguir una de les meves màximes: no es tracta de fer coses extraordinàries, sinó de fer el que és ordinari extraordinàriament bé».