La recepta de la meva vida

Recepta de 'focaccia'

«És molt habitual a Itàlia; era un clàssic acompanyar la mare a la fleca i sortir amb un tros boníssim de 'focaccia' per berenar», comenta Stefano Mazza, xef de Last Monkey

Recepta de 'focaccia'

Jorge Gil

Es llegeix en minuts

Stefano Mazza (Last Monkey)

«La focaccia va ser el primer plat que vaig cuinar de petit. Vaig passar de la massa de la plastilina a la de la focaccia de forma natural i lúdica, i des d’aleshores (com a bon italià), les masses i com hi incideix la fermentació em fascinen. És molt comú a Itàlia; era un clàssic acompanyar la mare al forn i sortir amb un tall de focaccia deliciosa per berenar. Aquesta recepta infal·lible no és complicada. Només necessita temps i carinyo. ¡Disfruteu-ne!», comenta Stefano Mazza, xef de Last Monkey.

DIFICULTAT: BAIXA

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

- 250 ml d’aigua tèbia

- 5 g de llevat fresc

- 7 g de sal

- 300 g de farina comuna

- Oli d’oliva verge extra

- Una branca de romaní fresc


PREPARACIÓ

1. En una tassa, dissoleu el llevat a l’aigua tèbia.

2. Mescleu en un bol la meitat de la farina amb la barreja d’aigua i llevat. No fa falta que quedi molt ben barrejat; si hi queden grumolls no passa res. Espereu dos minuts.

3. Afegiu-hi la sal i el que falta de farina, i mescleu-ho durant uns segons fins que la massa quedi fluida.

4. Ara ve la part important de la recepta: tapeu el bol amb film transparent i fiqueu-lo a la nevera. Deixeu-lo reposar durant 12 hores o, millor encara, tota la nit, perquè quedarà realment millor. L’endemà, unes dues hores abans d’enfornar, traieu-lo de la nevera i deixeu-lo a temperatura ambient. Si no es disposa de prou temps, en comptes de deixar-lo tant temps a la nevera es pot deixar el bol amb la massa durant dues hores a temperatura ambient, sempre tapat.

5. Cobriu tota la superfície d’una safata de forn amb dues cullerades d’oli. Aboqueu-hi a continuació la massa, i, amb els dits de les mans mullats d’oli, esteneu-la a la safata. La idea és fer-hi uns forats amb els dits. Segons la mida de la safata, quedarà més o menys alta i esponjosa. L’ideal és que, just a l’abocar la massa, aquesta mesuri dos centímetres d’alt. Tapeu-la amb paper film i deixeu-la reposar al motllo durant una hora a temperatura ambient.

6. Quan hagi reposat, prepareu una salmorra en un vas: barregeu-hi dos dits d’aigua, un dit d’oli i sal, i aboqueu-ho a sobre de la massa. Per aportar més gust a la focaccia, aconsello que hi poseu una branca de romaní fresc; queda genial.

7. Abans de posar-la al forn, cal escalfar-lo durant mitja hora a la potència màxima, uns 240 o 250 graus.

8. Deixeu-la al forn fins que la superfície estigui ben daurada, aproximadament durant uns 15 o 20 minuts. Sobretot, és important no deixar-la massa temps perquè llavors quedarà molt seca.

Et pot interesar

9. Pujarà una mica de volum, però és normal. Una vegada feta, deixeu-la refredar una mica... ¡i ja estarà llesta per menjar!

 

Temes:

Receptes