Calendari variat

Gastronomic Forum i All Those Food Market, a l’agenda gastro de novembre

La Fira de Montjuïc i el Palau Nacional acullen dues de les activitats més destacades del mes. Però n’hi ha més, així que pren-ne nota i apunta aquests plans

MAPA | 18 bons restaurants oberts aquest any a Barcelona que hauries de visitar

Barcelona bona i barata: 13 restaurants ‘econòmics’ per disfrutar molt

Gastronomic Forum i All Those Food Market, a l’agenda gastro de novembre

El Periódico

7
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Segueix el frenesí d’activitats gastronòmiques dins i fora de Barcelona. N’hi ha per a tots els paladars, siguin begudes o plats, o les dues coses alhora.

Obre l’agenda i pren-ne nota, que segur que hi ha més d’un pla que t’encaixarà. Congressos gastronòmics, vins, cine vitivinícola, fires amb elaboradors artesans i plats de ‘street food’...

Most (Penedès, del 2 al 12 de novembre, i Priorat, del 22 al 26 de novembre)

La 12a edició del Festival Internacional de Cine del Vi obrirà les portes el 2 de novembre, al Kubrick Cine de Vilafranca del Penedès, amb una pel·lícula que es projectarà per primera vegada a Catalunya, ‘El mestre que va prometre el mar’, de Patricia Font. La gala de clausura del festival, el 12 de novembre, inclourà l’entrega dels Premis Most als millors treballs de les seccions Collita i Brot, i la projecció del documental ‘Blind ambition’, sobre quatre refugiats de Zimbàbue que es van convertir en prestigiosos sommeliers. S’hi entregaran els Premis Honorífics Most In Memoriam a Xavier Gramona, mestre del cava, vicepresident de l’històric celler Gramona i impulsor de Corpinnat, i Carlos Esteva, fundador del celler Can Ràfols de los Caus d’Avinyonet del Penedès i gran defensor dels vins del Garraf. El 8 de novembre, el festival entregarà un Premi Most honorífic a l’actriu Nora Navas, en reconeixement a la seva carrera professional. A més de pel·lícules, el Most ofereix l’oportunitat de viure el festival a través de tastos (de vins francesos, vins de l’Abuzzo italià, de formatges i vins italians...) i d’activitats als cellers Jean Leon i Pardas. També hi haurà activitats als municipis del Penedès de Torrelavit, Sant Pere de Riudebitlles, Santa Margarida i els Monjos, Olèrdola i Avinyonet del Penedès. Del 22 al 26, algunes projeccions es podran veure a Priorat.


Festa del Vi (Gandesa, del 3 a 5 de novembre)

La 36a edició de la Festa del Vi tindrà lloc a Gandesa amb els actes habituals que acompanyen aquesta fira, consolidada ja com a trobada de primer nivell per al sector i els aficionats en el món del vi. L’eix central serà la Mostra de Vins amb DO Terra Alta, que un any més estarà instal·lada a la rambla de la Democràcia, i que aquest any comptarà amb una bona participació de cellers emparats sota la DO Terra Alta. La inauguració de la Festa del Vi se celebrarà divendres a les 18.30 hores de la mà de la pregonera d’aquest any, Marta Clot, responsable de Vi i Companyia, un dels perfils relacionats amb el món del vi més seguits a les xarxes.

El mateix divendres, a les 22.00 hores, la Bodega Cooperativa de Gandesa acollirà la Nit de les Garnatxes Blanques, una trobada que s’ha convertit ja en un clàssic de la festa i on les garnatxes blanques de la Terra Alta són les protagonistes. Els vins elaborats amb aquesta varietat, emblema d’aquesta DO, es podran maridar amb la proposta gastronòmica de Vicent Guimerà, xef del restaurant L’Antic Molí (Ulldecona), amb una estrella Michelin.


Ambient del Gastronomic Forum Barcelona del 2022. /

El Periódico

Gastronomic Forum (Barcelona, del 6 al 8 de novembre)

Gastronomic Forum Barcelona 2023, que tindrà lloc al palau 8 del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona, mostrarà el compromís del món de la gastronomia per la sostenibilitat, la protecció de la biodiversitat i l’impuls a la transformació social. Per això, bona part dels més de 100 cuiners participants (sumen 55 estrelles Michelin) presentaran les seves iniciatives vinculades a l’ús de productes autòctons, la recuperació de mètodes d’elaboració tradicionals i la lluita contra el malbaratament alimentari, entre altres temes d’actualitat.


Els 12 vins que es podran tastar a L’Espectacle: Vins Negres Penedès. /

El Periódico

L’Espectacle: Vins Negres Penedès (Vilafranca del Penedès, 11 de novembre)

El Claustre dels Trinitaris de Vilafranca del Penedès acollirà la sisena edició de L’Espectacle: Vins Negres Penedès, organitzat pel restaurant El Gat Blau amb el suport de la DO Penedès. Comptarà amb la participació de vuit cellers de la denominació d’origen i 12 referències de vins negres d’alta gamma. Una de les novetats d’aquest any és l’espectacle audiovisual realitzat per alumnes de l’escola L’Arsenal, basat en ‘mappings’ que s’inspiren en el patrimoni vitivinícola del Penedès. Els vins es maridaran amb les propostes gastronòmiques d’El Gat Blau i el final de festa anirà a càrrec de DJ Marian. Hi participen vuit cellers de la DO Penedès amb 12 referències: Albet i Noya, Can Feixes, Familia Torres, Jean Leon, Maset, MasTinell, Oriol Rossell i Parató. També es comptarà un any més amb una degustació de ‘crackànies’ amb fruits vermells de Casanella Xocolaters. El preu de les entrades és de 25 € i inclou poder degustar tots els vins de l’acte i tres degustacions gastronòmiques. També s’oferirà una degustació de les ‘crackànies’ i una copa de regal. També s’oferiran tiquets de repetició gastronòmica a 5 €.


Festa del Vi Novell (el Masroig, 11 de novembre)

La Festa del Vi Novell del Celler Masroig se celebra aquest any l’11 de novembre, coincidint amb el dia de Sant Martí, data oficial en la qual tradicionalment s’inicia el vi novell. Els membres del grup Gertrudis seran els padrins de la popular festa, així com els encarregats d’omplir la barrica, cosa que donarà el tret de sortida a tota una nit de celebració, en què el punt musical anirà a càrrec de la formació vallenca i la seva rumba catalana. La festa començarà a les 20.00 hores a la plaça del Celler Masroig amb el concert de Mano’s Rock, que escalfaran l’ambient abans del pregó dels padrins i l’ompliment de la barrica (21.00 hores), per continuar amb el concert de Gertrudis a partir de les 22.00. Al llarg de la nit, els assistents podran disfrutar del nou any del vi novell així com de l’oli de la nova collita i de tapes gastronòmiques de proximitat, amb oferta també per a vegans.


All Those Food Market (Barcelona, 11 i 12 de novembre)

L’edició de tardor d’All Those Food Market tornarà a ocupar el Teatre Nacional de Catalunya. Aquesta fira reuneix nous emprenedors gastronòmics que donen a tastar una selecció de productes artesans i restaurants de la ciutat que comparteixen les propostes de ‘street food’. A més, en aquesta edició s’ha preparat un ampli programa de tallers amb propostes per a tots els gustos. I tot això, maridat amb música.


Alguns dels assistents al Cava Meeting, que tindrà lloc a Barcelona el 27 i 28 de novembre. /

El Periódico

Cava Meeting (Barcelona, 27 i 28 de novembre)

Notícies relacionades

La DO Cava ha citat a Barcelona alguns dels més influents prescriptors mundials per participar en el fòrum Cava Meeting. Se celebrarà a l’Espai de Transformació Creativa Casa Rius (Barcelona), els dies 27 i 28 de novembre, combinant tastos, ponències i visites a destacats elaboradors. S’anuncia com un «viatge a l’excel·lència del cava». Hi arribaran un centenar de convidats provinents del Japó, el Regne Unit, els Estats Units, Alemanya, Bèlgica, els Països Baixos, Itàlia i Suïssa.

Entre els cellers participants hi ha Agustí Torelló Mata, Alta Alella, Cava Avinyó, Blancher, Bodegas Escudero, Can Suriol, Celler Carles Andreu, Cava Gatell, Giró del Gorner, Juvé & Camps, Parató Vinícola, Parés Baltà, Torné & Bel, Vins el Cep i Vins Familia Ferrer (Can Sala). Entre els noms propis que hi participaran hi ha Josep Roca (El Celler de Can Roca), Ferran Centelles (exsommelier d’El Bulli), Jordi Paronella (sommelier del grup de restaurants del xef José Andrés), Carme Ruscalleda, els ‘master of wine’ Pedro Ballesteros i Sarah Jane Evans (copresidenta dels Decanter World Wine Awards); Doug Frost (una de les tres persones al món que posseeix simultàniament els títols de Master of Wine i Master Sommelier, referent del sector del vi als Estats Units)...