Barri mogut

‘Estrès’ gastronòmic a Sants: carxofes al gener, gimcana al febrer, calçots al març...

  • L’associació gastronòmica DO Sants munta nombroses jornades i activitats dedicades als producte de proximitat i temporada

‘Estrès’ gastronòmic a Sants: carxofes al gener, gimcana al febrer, calçots al març...
2
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Els aficionats al vi potser s’escandalitzen si senten parlar de la DO Sants, però que ningú s’escandalitzi. És la denominació d’una associació gastronòmica de bars, restaurants i tavernes del barri barceloní, un divertit nom amb què celebren tota mena d’activitats que agiten el panorama culinari de la ciutat.

I ho estan fent bé, des del març del 2021, quan van començar amb unes jornades dedicades al calçot, en les quals cada un dels integrants del grup (llavors n’eren uns 20 i ara en són uns 40) oferia un plat amb aquest producte. «Va anar superbé», somriu la presidenta de la DO Sants, Cristina Pitarque. Des d’aleshores, no han parat de proposar cites gastro a les quals costa resistir-se. «És la nostra manera de reivindicar el producte de temporada i de proximitat», explica.

Tot va començar durant la pandèmia

La responsable de La Carota recorda que tot va començar durant la pandèmia, amb l’angoixa que van viure al sector durant diversos mesos. Aquesta incertesa va fer que es comuniquessin via xat de WhatsApp per oferir-se ajuda de tot tipus i suport moral. Al principi van ser tres o quatre restauradors, però a poc a poc el grup va anar creixent. «Quan les restriccions van començar a acabar-se, ens vam proposar això de les activitats».

Ara estan amb les jornades de la carxofa, en les quals prenen part una vintena d’establiments que, atesa la seva diferent idiosincràsia, tant inclouen un plat amb aquesta verdura en un menú degustació com ho fan en un de migdia. Aquesta iniciativa acabarà aquest diumenge, 29 de gener.

I gairebé sense temps per recollir els plats, l’11 de febrer posen en marxa una altra moguda: una gimcana en forma de correbars en què els participants, que hauran d’anar disfressats, hauran de visitar quatre locals, on prendran una consumició, i hauran de superar proves per resoldre l’anomenat ‘enigma de l’escudellòmetre’. La jornada acabarà amb una butifarrada i uns premis a la millor disfressa, als més entregats a l’enologia, al ritme més trepidant i a l’excel·lència al compartir la prova a les xarxes socials.

Amb les jornades de la carxofa han fet una prova pilot: 10 dels restaurants han comprat al mateix proveïdor per abaratir els costos i reduir l’impacte mediambiental, ja que aquest ho ntrega al magatzem de la firma de missatgeria Mensakas, també de Sants, que s’encarrega de fer el repartiment d’últim quilòmetre.

Notícies relacionades

Una idea que valoraran de cara a la pròxima iniciativa: tot apunta a unes noves jornades del calçot, que se celebraran al març.

La seva idea està agradant molt al barri, fins al punt que ara han repartit uns segells amb el lema «Jo també soc DO Sants», amb el qual identifiquen comerços de proximitat no gastronòmics que treballen amb ells: des de la parada del mercat que els proveeix de matèria primera fins a la ferreteria on compren material per arreglar alguna coseta dels seus restaurants.