Classes amb i sense davantal

Barcelona Culinary Hub: així s’ensenya el negoci de cuinar

  • El nou centre imparteix sis màsters i un grau universitari per ajudar a fer rendibles les empreses gastronòmiques a partir del treball als fogons

Barcelona Culinary Hub: així s’ensenya el negoci de cuinar
2
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Ferran Adrià està cansat de recordar-ho: els restaurants nous solen tenir poca vida (un èxit si superen els dos anys, una gesta si duren més enllà d’un lustre). I un dels factors clau és que els que s’aventuren a obrir una casa de menjars tenen molts coneixements de cuina però molt pocs de com portar un negoci. I, tot i que a les escoles de cuina tradicionals se’ls donen certes nocions, no existia un centre que decantés la balança més cap al ‘business’, els números, la gestió.

I en aquest buit, en aquest enorme cràter, ha arribat Barcelona Culinary Hub, a l’Hospitalet de Llobregat, que va néixer en plena pandèmia (2020) amb cursos ‘online’ i que acaba d’estrenar les classes presencials fa unes setmanes. Ara mateix manté els dos formats: hi ha sis màsters (quatre a distància i dos de presencials), i un grau universitari (presencial) en Direcció i Gestió Gastronòmica que tenen l’aval de la Universitat de Barcelona.

A la recerca de la creativitat rendible

Darrere d’aquest ambiciós projecte (les instal·lacions del BCH són impressionants) és el Grup Planeta, una de les divisions de la qual és Planeta Formació i Universitats, amb centres com la Universitat Internacional de València (VIU), EAE Business School, IFP (Innovació en Formació Professional, amb diversos centres a Madrid i Barcelona), i presència als EUA, França, Itàlia, Andorra, Egipte, Colòmbia, el Marroc...

El seu lema és ‘Que la teva creativitat sigui rendible’, perquè inclouen totes les àrees perquè qualsevol projecte gastronòmic (sigui un restaurant, una empresa de ‘delivery’ o de càtering...) tingui més números per ser un èxit.

360 alumnes

Un total de 360 alumnes confien en aquest centre de cinc plantes més un soterrani que compta amb tots els mitjans imaginables, des de gairebé un pis sencer amb fogons per treballar individualment fins a aules amb pissarres digitals passant espais on s’aplica la sostenibilitat i s’experimenta amb tècniques de cuina, estances fredes, obrador de pastisseria...

«No ensenyem a cuinar –avisen des del BCH–. Però que cuinin aquí ajuda a tenir una visió més global del negoci, tant per a xefs que han passat a ser empresaris i necessiten saber com gestionar equips o com crear una marca personal, com per a un altre tipus de professionals, com arquitectes, enginyers per robòtica i digitalització, que necessiten parlar el mateix llenguatge que els cuiners».

Notícies relacionades

I ho exemplifiquen amb un tomàquet: «No és el mateix treballar un tomàquet si és per a un càtering, per a un ‘delivery’, per a un restaurant d’alta cuina... Aquí els donem les claus en funció de cada tipus de negoci».

I aquestes claus les aporten estrelles de la cuina i la restauració com Joel Castanyé (una estrella Michelin per La Boscana), Xavier Pellicer (Xavier Pellicer), Rafa Zafra (Estimar i Amar), Pere Monje (Via Veneto), Oriol Rovira, Eric Ortuño (el mestre pastisser de L’Atelier acaba de sumar un nou triomf a la seva interminable llista de premis a l’aconseguir el títol de millor ‘panettone’ artesà de xocolata d’Espanya)... Tots ells exerceixen de professors o directors de màster al BCH.