Trobades saboroses

7 cites gastronòmiques a Barcelona i rodalia que no et pots perdre al juny

  • Food Design Week, Temps de Vi, Setmana de les Terrasses, Jornades Gastronòmiques del Camí Ignasià, Festival Gastronòmic Corpinnat, Born Street Food i La Cuina del Port

born-street-food-4

born-street-food-4

6
Es llegeix en minuts
Cata Mayor

Si t’avorreixes és perquè vols. No serà per oferta d’oci que hi ha a la ciutat... En l’apartat gastronòmic, les trobades se succeeixen a la velocitat que endrapes una croqueta de les bones. Aquesta és la nostra selecció de cites gastronòmiques a Barcelona que no et pots perdre al juny.

1. Food Design Week (del 7 al 14 de juny)

Diversos restaurants de Barcelona acullen experiències, menús especials, tallers i activitats que no deixaran indiferent ningú. A través de sis rutes, la Food Design Week ensenya com el ‘food design’ aporta un valor experiencial als restaurants i espais gastronòmics, alhora que resol problemes com el malbaratament alimentari amb idees innovadores i sorprenents.

En la ruta 0 Waste, les gelateries Bodevici, Delacrem, Natas i Paral·lelo substitueixen les seves culleretes de plàstic per biodegradables i comestibles de la ‘start-up’ Voilaaa. En la ruta Sense Pressa, Söphie, Museu de la Xocolata i 4 Latas mariden cerveses amb tapes d’una carta feta amb biomaterial recuperat de residus orgànics. A la Shaking Minds, les cocteleries Ataronioxa Rones, Kyoudai33, Paradiso, Sips i Somnia creen un còctel especial que se serveix en un posavasos fet amb residu alimentari creat per la ‘start-up’ Makeat.

Les escoles de disseny Elisava i IED posen en valor bars i restaurants emblemàtics com ara Cèntric Bar, Casa Ràfols, Graella Room i Pla de la Garsa a través d’una exposició a cada local que mostra els elements de disseny que els fa únics. És l’anomenada ruta dels emblemàtics. La Restaurant Experience proposa al comensal tastos de vins amb elements de disseny, xerrades, tapes i menús especials a Espai Puntal, Hidden Factory by ComoComo, La Vinoteca Torres, Sopa i Santa Cafeïna. I en l’anomenada Cafè & Disseny, Cafeteria Sauleda Disseny Hub, Cafeteria de l’Auditori, Ochiai, Fassano Caffé, Petit Bar i Restaurant Santa Maria del Mar et conviden a un espresso Illy amb la icònica tassa dissenyada per Matteo Thun, font d’inspiració i creativitat per centenars d’artistes que conformen l’Illy Art Collection.


2. Temps de Vi (del 10 al 12 de juny)

L’11a edició de Temps de Vi torna a la Rambla Principal de Vilanova i la Geltrú amb totes les activitats que han fet d’aquesta una de les fires vinícoles més populars gràcies a les seves propostes musicals, sopars maridats i, per descomptat, els tradicionals tastos amb barco.

En aquesta edició destaca el tast maridatge en homenatge al gastrònom i compositor musical Pere Tàpies, un concert gastronòmic on el menjar i la beguda acompanyaran la música de Tàpies, interpretada per Vidal Soler. Serà el diumenge 12 a les 12.00 a La Fitorra.

Quant als maridatges gastronòmics, dissabte serà el torn de maridar pa i vi de la mà de Jordi Morera. Serà al seu obrador, Espiga d’Or, i en dos horaris de tarda, a les 18.00 i a les 19.00 hores. Respecte als tastos amb barco, els participants podran disfrutar d’un tast al barco de vins de reconegudes marques com Torelló i Avgvstvs i, una vegada finalitzat el tast, sortida d’una hora mar endins.

Aquest any hi tornen a haver concerts a la Rambla amb dos escenaris on actuaran Swing Gats, Domingus, Swing Engine, This Traccion Band, Amaiah, Cool Cat Combo, D-Covers, Zebrass Band i Djangolé. Hi haurà fins i tot un ‘escape room’ lligat al vi i la història de l’escenari on transcorre, el Museu Romàntic Can Papiol.

Com actes previs, destaquen, el dijous 2, sopar maridatge al restaurant La Cucanya (20.30 hores) amb vins del celler Alemany i Corrio. Els dies 3 i 4, sopar maridatge en un àtic secret, i diumenge, 5, a les 12.00 hores a l’Hotel Cèsar, Vinyes i Films, un concert en què els vins tastats maridaran bandes sonores de pel·lícules com ‘El padrí’ i ‘Entre copes’. El dimecres 8, repàs dels vins de Parés Baltà amb música en viu i una petita proposta gastronòmica (19.30 hores a Viavi Vinoteca). I dijous, 9, a les 19.30 hores, recorregut per les malvasies de Sitges al local de Temps de Vi. Una hora més tard, sopar maridatge al Restaurant 1918 amb els vins del celler Llopart i la cuina marinera d’aquest emblemàtic restaurant.


3. Setmana de les Terrasses (del 10 al 19 de juny)

Després de dos anys d’absència per la pandèmia, l’exitosa Setmana de les Terrasses dels Hotels de Barcelona tornarà del 10 al 19 de juny amb una variada i temptadora oferta d’unes 150 activitats repartides entre 56 hotels, entre els quals es compten molts dels millors de la ciutat. La cultura i la gastronomia són els eixos que concentren la majoria de propostes, obertes a la ciutadania i gratuïtes, ja que el sector busca precisament atraure els barcelonins a uns espais que fa molt temps han deixat de ser vedat només turístic.


4. Jornades gastronòmiques del Camí Ignasià (11 i 12 de juny)

Les jornades gastronòmiques del Camí Ignasià, que arriben a la cinquena edició, potencien aquest any l’agermanament entre Euskadi —inici del Camí Ignasià— i Manresa, on Ignasi de Loiola va arribar fa just 500 anys. El mestre dels pintxos Josean Merino –nascut a Azpeitia, ciutat natal d’Ignasi de Loiola– i el cuiner manresà Jordi Cruz simbolitzaran aquesta unió. Fins a Manresa també hi anirà el mestre pastisser Ignazio Egaña, creador dels pastissos Inazis. Les demostracions de cuina en directe comptaran també amb una important presència de xefs del Bages com Jordi Llobet, Àlex Portales, Xaro López i Jacint Soler, fruit de la col·laboració del Gremi d’Hostaleria i Turisme del Bages.


5. Festival Gastronòmic Corpinnat (del 15 de juny al 31 de juliol)

La segona edició d’aquest festival se celebrarà als cellers de les marques adherides a Corpinnat, com Torelló, Llopart, Recaredo i Gramona, entre d’altres, entre el 15 de juny i el 31 de juliol. Seran mig centenar de sopars en espais emblemàtics dels cellers del cor del Penedès amb la cuina de grans restaurants maridats amb els millors corpinnats de llarga criança. Hi participen establiments com ara Fishhh, Osmosi, Sergi de Meià, Shangai, El Cigró d’Or, Fonda Xesc, Cal Xim, Torpede, Nomo...


6. Born Street Food (del 17 al 19 juny)

Notícies relacionades

Productes de temporada cuinats a la plaça Pla de Palau pels millors xefs del barri del Born. Aquesta és la proposta de Born Street Food, que en la seva novena edició acollirà 17 restaurants i botigues gurmet de referència. La taverna japonesa Ikoya Izakaya, el mexicà Oaxaca, la graella basca del Sagardi, els arrossos cuinats sobre llenya de taronger del Cadaqués i els arrossos històrics del 7 Portes, la graella argentina d’El Foro, les tapes creatives de Tapes Born, els formatges i vins de Vila Viniteca, el peix fresc directe del mar per la Confraria de Pescadors, la proposta de quilòmetre zero Sagàs i Pork... boig per tu. Una cita amb cassoles, producte fresc i molt ‘show cooking’, amb les millors receptes i música en directe de ‘dj’ locals en un espai gastronòmic únic. Divendres, 17, i dissabte, 18, de 12.00 a 00.00 hores, i diumenge, 19, fins a les 22.00 hores.


7. La Cuina del Port (fins al 30 de juny)

Nou restaurants que formen part de l’Associació Porxos del Port, que estan ubicats els conjunts d’edificis d’estructura porxada coneguts com a Porxos d’en Xifré (els carrers d’Isabel II, Llauder, Reina Cristina i Pas Sota Muralla) proposen una ruta de tapes maridades amb una copa de vi o cervesa (segons el local) per 6 euros. Hi participen Arousa, Cadaqués, Carballeira, Bar Maracaibo, H10 Port Vell, La Barra del 7 Portes, Oaxaca, Periquete, Vidrios y Cristales. Un ha preparat paella; l’altre, truita de patata; un altre ha apostat per un taco de cochinita pibil, mentre que hi haurà locals amb ous remenats amb xistorra o amb mini ‘burgers’ fetes al forn de llenya. La ruta estarà disponible del 27 de maig fins al 30 de juny.