El món de la gastronomia s’uneix per ajudar Ucraïna

El món de la gastronomia s’uneix per ajudar Ucraïna

Isaac Martín/EFE

3
Es llegeix en minuts
Cata Mayor

El món de la gastronomia s’ha unit a l’onada de solidaritat amb Ucraïna i s’ha activat per donar un cop de mà als habitants del país envaït. Són diverses les iniciatives en aquest sentit.

‘World Central Kitchen’ i Tapes per la Pau

José Andrés ha sigut un dels primers en auxiliar els ucraïnesos portant menjar amb la seva oenagé ‘World Central Kitchen’, i s’hi ha unit Tapes per la Pau, una plataforma creada per restaurants i pastissers catalans que pretén ajudar en situacions originades per catàstrofes naturals o conflictes com el d’Ucraïna.

Un gra de sorra, que sempre és d’agrair, per a ‘World Central Kitchen’, que ha servit ja un milió d’àpats a famílies a Ucraïna, Polònia, Romania, Moldàvia i Hongria.

A Kherson, el cuiner Aleksandr Shostak (instagram @chef_aleksandr_shostak) està recollint aliments i finançament per repartir menjar en hospitals, refugis i orfenats. I a les xarxes socials anuncia que tot aquell que vulgui ajudar serà benvingut. Només ha de posar-se en contacte amb ell a través del seu número de Whatsapp, Telegram o Viber (+380 (50) 772 55 89/+380 (66) 050 70 90). A Kíiv, WCK està treballant amb més de 30 restaurants que continuen repartint menjar en hospitals, refugis i orfenats. I el mateix a Odessa, Khàrkiv, Lviv, Zólotxiv, Medika o Mikolaiv. L’ajuda d’aquesta ONG arriba a 55 ciutats de cinc països.

Al sector del vi, hi ha diversos cellers que lideren iniciatives solidàries. La família Fernández Rivera va encapçalar un projecte per portar roba, aliments i material sanitari a la frontera de Polònia amb Ucraïna fa uns dies. El celler David Moreno donarà el que recapti amb les vendes online del 3 al 13 de març per a Ucraïna a través del col·lectiu Ucraïna-Rioja (tel. 658 506 735/653 170 422). L’’Asociación Bodegas Familiares de Rioja’ destinarà als refugiats el benefici de la venda de les entrades de la presentació d’any, celebrada el 14 de març. Bodegas Símbolo organitza els dies 18 i 19 de març dos tastos solidaris a l’escola de tastavins de la localitat. Riojaforum va destinar la recaptació íntegra de les entrades a l’ajuda als refugiats ucraïnesos a través d’Acnur.

‘Hostelería de España’

‘Acción contra el hambre’ ha reunit ‘Hostelería de España’ i organitzacions madrilenyes (‘Hostelería Madrid’, l’’Asociación Madrileña de Empresas de Restauración’, el ‘Gremio de Restauradores de la Plaza Mayor’, ‘Todo Está en Madrid’ i la ‘Ruta del Cocido Madrileño’) per recaptar fons amb el ‘hashtag’ #LaHosteleríaconUcrania. «Per donar resposta a l’emergència d’Ucraïna necessitem recolzament. La col·laboració del sector privat és fonamental, i lluitar contra la gana està a l’ADN de l’hostaleria. Des d’’Acción contra el Hambre’ canalitzem l’ajuda de les empreses perquè es facin seus els Objectius de Desenvolupament Sostenible d’una manera concreta i tangible, fent-los partícips del nostre treball sobre el terreny», comenta Laura Fontanet, directora de màrqueting i comunicació d’’Acción contra el Hambre’.

Tapes per la Pau

No són els únics del sector. A la indústria cervesera, s’ha creat la plataforma ‘Drinkers for Ucraine’ amb diverses activitats –que poden consultar-se a la pàgina web www.drinkersforukraine.com.

L’ajuda no acaba a Ucraïna o a les seves fronteres. Continua als països d’acollida dels refugiats, que no només necessiten aliments i menjar, sinó també ocupació, places en escoles per escolaritzar els seus fills, assessorament per a la tramitació de documentació i acompanyament psicològic per gestionar l’impacte emocional. Segons ‘The New York Times’, els experts apunten que encara és aviat per determinar si la majoria d’ucraïnesos desplaçats acabaran quedant-se a Europa. I ofereix una dada, dels 431.000 ucraïnesos que han passat a Romania només 3.800 han demanat asil.

El col·lectiu gastronòmic de Catalunya presenta, la plataforma ‘TAPES PER LA PAU’. Aquesta plataforma neix amb la idea de prestar ajuda a qualsevol necessitat sorgida d’alguna catàstrofe o injustícia com la que estem vivint actualment amb la invasió a Ucraïna.

La manera que arribi als afectats ucraïnesos serà a través de WCK (‘World Central Kitchen’). L’organització sense ànim de lucre liderada pel xef José Andrés.

El col·lectiu de pastissers també s’uneix en aquesta acció amb l’eslògan ‘MONA PER LA PAU’.

Notícies relacionades

La presentació i roda de premsa serà a L’ExquisEat, al carrer Santa Magdalena 9 (Gràcia, Barcelona).

El col·lectiu de Catalunya treballa amb il·lusió perquè aquest projecte arribi a tot Espanya.