Cita gurmet
Fòrum Gastronòmic Girona 2025: el que no t’hauries de perdre
La cita se celebra del 17 al 19 de març al Palau de Fires i a la zona de la Devesa
Els millors restaurants de Girona (sense comptar El Celler de Can Roca)
Els millors restaurants de la província de Girona (sense comptar la capital)

L’11a edició del Fòrum Gastronòmic Girona tindrà lloc els dies 17, 18 i 19 de març al Palau de Fires i a la zona de la Devesa. El certamen augmenta el nombre d’expositors respecte a l’any passat, posarà el focus en els professionals del territori i en els productes de proximitat i tindrà com a eixos principals l’any de la cuina catalana, el present i futur dels professionals de sala, el nou projecte Alabrasa i la cuina clàssica i acadèmica, entre altres temàtiques.
Aplegarà durant tres dies prop de 150 ponents i 180 expositors que conviuran amb nombroses activitats, simposis, debats, degustacions i concursos que es repartiran en diversos espais. I comptarà amb la participació de xefs de renom com els germans Joan, Josep i Jordi Roca (El Celler de Can Roca), Eduard Xatruch i Oriol Castro (Disfrutar), Salvador, Joan i Màrius Jordà (Empòrium), Paco Pérez (Miramar) i Martina, Carlota i Clara Puigvert (Les Cols).
Coincidint que aquest 2025 Catalunya és la Regió Mundial de la Gastronomia, l’actual edició reflexionarà sobre la cuina catalana i quins elements han de formar part de la seva definició, es debatrà sobre el camí que ha recorregut al llarg de la història i sobre els plats més representatius.
Territori d’Estrelles
Una de les principals novetats és el Territori d’Estrelles, una activitat exclusiva en la qual participaran restaurants amb estrella Michelin de les comarques gironines amb la finalitat de presentar el seu plat més icònic. Els xefs explicaran la història del seu plat i el prepararan en directe. Els visitants podran degustar-lo (les places són limitades). Durant els tres dies del Fòrum, hi participaran els restaurants Fonda Xesc, Ca l’Enric, Castell Peralada Restaurant, Massana, Voramar, Divinum, Esperit Roca i L’Aliança.
El projecte Alabrasa
Una altra novetat és el projecte Alabrasa, a la zona de la Devesa, al costat del Palau de Fires, que posarà en valor tot el procés de transformació del foc i el seu paper essencial a la cuina. Pretén ser una experiència educativa i sensorial que no es limita a la brasa com a eina culinària, sinó que recorrerà tot el cicle del foc: des de la llenya fins a la cendra.
Hi haurà demostracions i xerrades sobre les principals tècniques i mètodes de foc, fum i brasa, per connectar de nou amb les arrels de la cuina ancestral, redescobrint el potencial de cada fase del foc i convertir-lo en una disciplina útil per als futurs professionals. Jordi Roca (El Celler de Can Roca), Imanol Jaca (Txogitxu) i Rafa Peña (Gresca) seran els tres ambaixadors del projecte i els encarregats de parlar i debatre.
Premis i concursos
Notícies relacionadesCarme Casas (periodista especialitzada en gastronomia i enologia) i Montse Guillén (cuinera) rebran el premi ‘El Sabor delMediterrani’, instituït pel Fòrum Gastronòmic Girona i El Bulli Foundation. També s’entregaran els Premis als Professionals de Sala i els Premis Lladonosa, un concurs a la recerca del talent jove de cuina i sala.
Hi haurà degustacions amb productes de cinquena gamma (envasats i estan preparats per al seu consum després d’un procés de regeneració), el concurs que determina quin és el millor ‘steak tartar’ d’Espanya i premis als millors plats de la cuina marroquina com el halal i el tagín.
- Tendències en salut L’ashwagandha, el suplement que conquista dones en la menopausa: «M’ha tret la boirina del cap»
- 53 anys d’història Un tresor fotogràfic, en perill
- Estrena televisiva ‘OT 2025’ arriba amb un nou jurat i un programa d’humor
- Més d’un milió de catalans prenen Diazepam i altres ansiolítics
- El model territorial Hisenda prepara la seva alternativa de finançament singular per a Catalunya
- Castells La Colla Vella de Valls regna en una diada del Primer Diumenge de Santa Tecla 'total' a Tarragona
- Durant el segon trimestre Els aranzels de Trump llasten la indústria més del previst i l’economia catalana retalla el seu creixement
- ACTUALITAT BLAUGRANA Flick se surt amb la seva: de l’avís dels egos al triomf d’«un equip»
- Aquest estiu El ‘top manta’ es dispara a Catalunya: 139.200 falsificacions requisades valorades en 26 milions d’euros
- Relacions entre socis Junqueras respon al Govern: «Si veu inassumible el finançament, per a nosaltres seran inassumibles els Pressupostos»