Tradicionals, modernes i d’autor

Set gelateries en les quals disfrutar fora de perill de l’onada de calor

  • Amb el termòmetre a foc, poques coses venen més de gust que un polo o un cucurutxo: aquests llocs sota zero són infal·libles

Set gelateries en les quals disfrutar fora de perill de l’onada de calor
3
Es llegeix en minuts

Quan el termòmetre puja de 30 graus, la vida és millor amb un gelat a la mà. No és que vulguem entrar en el clixé que aquest dolç congelat és només per a l’estiu –els bons venen de gust tot l’any– però, ai, que bé que en va un quan la calor s’intensifica.

Aquí van set llocs en els quals el gelat es converteix en pura màgia.


Rocambolesc (Madrid, Barcelona i Girona)

La gelateria de Jordi Roca i Ale Rivas és tot el que de petits somiàvem, però fet realitat. Aquí hi ha gelats de crema fastuosos, com el «làctic» (de iogurt) o el de poma al forn que es converteixen en autèntiques postres d’estrella Michelin quan se’ls afegeix màgia en forma de ‘toppings’.

També són d’una altra galàxia els polos, entre els quals trobem el «Rocanas», sorgit a partir d’un motllo del nas de Jordi Roca, o el ‘darthvaderià’ «Gelat Fosc». Una fantasia d’alta cuina congelada.

La Ibense Astur (Gijón)

La Ibense Astur (Gijón)Tendim a pensar que tots els gelats envasats són pitjors que els que no ho estan, però aquesta teoria salta pels aires quan un tasta el bombó de La Ibense Astur, amb tres botigues a Gijón (Emilio Tuya, 54, Brasil, 7 i Juan Alvargonzález, 46).

Una meravella ‘vintage’ de pura nata recoberta de luxosa cobertura de xocolata: per menjar-se’n una dotzena.

La resta de sabors que ofereix aquesta empresa, a punt de complir els 90 anys, també estan per llepar-se’n els dits.

DellaSera (Logronyo)

DellaSera (Logronyo)Fernando Sáenz és l’investigador més gran que hi ha al nostre país en el món del gelat. En la seva feina, que comparteix amb Angelines González, congela el territori que l’envolta per donar lloc a obres úniques com el gelat d’ombra de figuera o el de most de raïm de la varietat garnatxa.

Un treball artesà que comparteix amb tots aquells que s’acosten al seu local a Logronyo (Portales 24). Compte al sabor «passeig d’estiu», en el qual apareixen les notes a cereal, tocs anisats i de fruita seca van apareixent a mesura que assaborim el gelat.

DelaCrem (Barcelona)

DelaCrem (Barcelona)Fa més de 10 anys que Massimo Pignata, piemontès de naixement, va obrir DelaCrem a Barcelona (Enrique Granados,15 i Passeig de Sant Joan, 59). Des d’aleshores no ha fet sinó millorar uns gelats artesans extraordinaris amb una carta que presta atenció als sabors de temporada per anar rotant, en un exercici de sentit (comú) i sensibilitat.

Molt recomanables els de fruita d’os i entre els quals es poden disfrutar tot l’any, els de xocolata o pistatxo.

Zúccaru (Madrid) 

Zúccaru (Madrid) Rossana i Juan, italiana i espanyol, són el duo darrere d’una de les gelateries (Vergara, 16 i Palafox, 20) que més adeptes han guanyat en els últims temps gràcies al boca a boca.

Fan servir matèria primera de la millor qualitat per als seus gelats i, per exemple, el de vainilla és de vainilla de Madagascar. Tot i que tenen sabors clàssics com xocolata o maduixa, val la pena tastar el «Zúccaru», elaborat a partir de llimona, alfàbrega, poma verda i api

Bico de Xeado (amb punts de venda a tot Espanya)

Bico de Xeado (amb punts de venda a tot Espanya)Els gelats de Bico de Xeado es troben entre els més cremosos que un pot assaborir. La clau està en l’origen el projecte, la ‘granxa’ O Cancelo, ubicada, a la Corunya. D’allà surt la llet que fan servir per elaborar els seus sabors.

Tot i que són tots brutals, cal reconèixer que el d’avellana –sense sucre, compte– és una petita obra d’art. A més, també hi ha propostes curioses com un de licor cafè de Gomariz. Més gallec, impossible. 

Véneta (Sagunt i València)

Notícies relacionades

Véneta (Sagunt i València)Aquesta gelateria pot presumir d’acumular reconeixements com d’altres despatxen cucurutxos. Maurizio Melani és el creador de receptes que deixen sense paraules com el sabor «galeta de l’àvia», premiat com el millor gelat d’Espanya.

A més, ofereixen meravelles com el que fan a partir de crema de xufla d’Alboraya –un pecat– o el denominat «deliri», a partir de nata intensa amb galetes caramel·litzades. Creativitat al servei del sabor.