Ruta amb bon gust

Escapada de Setmana Santa: 8 plans gastronòmics a la Costa Brava

  • ¿Plans d’última hora? Aquí al costat tens un petit paradís on menjar, beure i passar-ho fabulosament en qualsevol moment. En aquest article hi trobaràs més d’una bona idea

Escapada de Setmana Santa: 8 plans gastronòmics a la Costa Brava

Instagram

7
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

La Costa Brava és un destí útil per a qualsevol tipus d’escapada, sigui llarga o curta. I més encara si és gastronòmica, atesa la seva riquesa de productes tant de mar com de l’horta, com els nombrosos i variats restaurants que hi ha per tota la seva geografia. En aquest article hem seleccionat establiments i activitats gastronòmiques per disfrutar de la Costa Brava per Setmana Santa. Són aquests.

1. Camí de mar: el camí de ronda, amb guies, vins, anxoves, formatges i xocolata

Pots tastar un vi blanc, un rosat i un vi negre i unes anxoves i uns formatges i una xocolata amb oli i sal en qualsevol lloc i sempre t’ho passaràs bé. Però fer-ho a la terrassa d’un castell en ruïnes a 50 metres sobre el mar com el de Sant Esteve de Mar (segle XI) és una altra cosa. I això és possible apuntant-se a Camí de Mar, una de les activitats de La Gastronòmica (del xef Jaume Montanyà i la sommelier Clara Antúnez) que consisteix a recórrer el camí de ronda entre la platja de la Fosca de Palamós i s’Alguer, una caleta amb barraques de pescadors de portes i finestres acolorides on es va rodar un dels anuncis estiuencs d’Estrella Damm.

A la tornada del passeig, ja al castell, obren tres vins de l’Empordà, treuen unes anxoves, un formatge de Girona i una xocolata amb oli i sal. Costa 30 euros per a grups d’un mínim de vuit persones. Si prefereixes fer alguna cosa terra endins, munten el Vivivi (vi, violoncel i violí) al celler Vinyes dels Aspres (Cantallops): comenten tres vins i cadascun el mariden amb un parell de cançons pop i rock interpretats amb aquests instruments de corda tan clàssics.

La Gastronòmica. Telèfons: 685 19 55 19 i 649 76 56 97. Correu electrònic: info@lagastronomica.cat.


2. Mooma: una sidreria mediterrània a Palau-sator

Aquesta és la primera i única sidreria de Catalunya que fa la seva pròpia sidra. I no només això, sinó que té diversos espais on tastar els seus sucs de poma i les seves sidres (compte a l’envellida en barrica de roure que recorda un cava amb criança). I pel que fa als plats, serien els d’una sidreria mediterrània; és a dir, tant et poden donar una xistorra o una mitjana com uns calamarsets. Diversos plats, a més, porten poma, la reina de la casa. No en va, al voltant d’aquests espais gastronòmics hi ha 75 hectàrees de pomeres.

Pots menjar de carta per uns 25-30 euros o demanar un dels quatre menús que inclouen una visita a les seves instal·lacions, on no hi falta una botiga amb productes sorprenents com el vinagre balsàmic de poma i la sidra de pera. No et pots perdre la zona de ‘chill out’ sota els arbres, on es pot fer un aperitiu o unes postres. Això sí, hauries de reservar amb temps perquè, malgrat ser molt gran, sempre s’omple.

Mooma. Mas Saulot s/n (Palau-sator). Telèfon: 872 02 60 88.


3. Burricleta: en bici entre arrossars pel Baix Empordà

Allà a prop, a Gualta, hi ha un dels centres de Burricleta. Una idea genial entre parada i parada de la teva ruta gastro, o de camí de l’una cap a l’altra, perquè pots fer exercici a cavall d’una bici elèctrica amb què recorres entre 20 i 25 quilòmetres planets per la zona. La mateixa Gualta, Fontclara, Fontanilles, Pals, Peratallada... i els seus paisatges d’arrossars, camps de flors i cases de pedra... T’hi acompanya un guia que t’explica els secrets de cada racó. Sempre pots començar o acabar en un celler o en un restaurant.

Centri Burricleta Baix Empordà. Carretera de Torroella de Montgrí a Parlavà GI-643, km 0,5 (Gualta). Telèfon: 972 755 082.


4. Hostal Ses Negres: arrossos i peixos a la brasa a la cala de sa Riera (Begur)

Els que vulguin platja, poden deixar-se caure per sa Riera, una de les cales màgiques de Begur. Gairebé a la mateixa sorra hi ha Sa Terrassa, la terrassa de l’Hostal Ses Negres, un acollidor establiment de dues estrelles amb habitacions i apartaments amb vista al mar l’oferta gastronòmica del qual firma el xef Vicenç Fajardo (seu és el restaurant Saó, a Fonteta).

Tant a Sa Terrassa com als baixos de Ses Negres ofereixen un menú de 36,50 euros sense begudes, a més de plats per compartir, tapes, brasa i arrossos, i nombrosos suggeriments del dia, que solen ser peixos, a la brasa. Com a creacions destacades hi ha l’albergínia rostida amb tocs asiàtics, sèsam, all negre i formatge d’ovella, les croquetes de pollastre rostit i el tàrtar de gambes.

Hostal Ses Negres. Carrer del Mar, 8 (Sa Riera, Begur). Telèfon: 649 71 51 71.


5. Es Portal: cuina catalana i d’autor a Pals

Per menjar cuina catalana i d’autor, amb presentacions molt i molt boniques, una bona parada és Es Portal, un restaurant que ocupa una antiga masia del segle XVI ubicada a la carretera que va de Pals a Torroella i que també és hotel de quatre estrelles. Tenen dos menús degustació (47 euros sense vi amb 6 palts, i 67 sense vi amb un aperitiu i 8 plats), que es poden completar amb un maridatge (25 euros), i un menú d’arròs que només fan sota comanda prèvia i que consta d’un aperitiu, tres entrants, un arròs, postres i vi de la casa (48 euros). A la carta surt per uns 45 euros.

Plats com el llom de tonyina marinat amb crema d’api de fulla a l’estil ‘ajoblanco’, fonoll i anacards amb esferificacions d’oli de sèsam, els escamarlans sense feina amb salseta de mantega blanca i espatlla ibèrica amb amanida de llenties Beluga amb pols d’olives negres i l’arròs a la cassola es degusten tant a la seva sala interior amb murs de pedra com en la terrassa enjardinada i a la sala exterior vidrada.

Es Portal. Carretera de Pals a Torroella de Montgrí, 17 (Pals). Telèfon: 972 63 65 96.


6. Celler Mas Geli: activitats enoculturals a Pals

I així pots arribar en bici a aquesta nova etapa. Hi ha cellers i cellers, i aquest de Pals vol anar una mica més enllà de la producció i venda de vins. Vins, per cert, ecològics, de raïm autòcton, amb un toc salí per la seva proximitat al mar i en alguns casos d’edicions limitades. Agustí Torelló, l’enòleg fitxat pels cellerers, ha aconseguit en només quatre anys unes elaboracions d’allò més interessants de tots els colors: blancs, rosats i negres a base de lledoner roig (garnatxa), samsó negre (carinyena), subirat parent (cosí germà de la malvasia), carinyena blanca...

Però el que més distingeix aquest celler és la seva inquietud cultural al proposar sopars amb concerts del Mas Geli Fest, que munta les nits de cap de setmana d’estiu (els dies de concert costa 55-65 euros). Els altres dies d’estiu es pot sopar menjar de territori per uns 40 euros en aquesta meravellosa terrassa amb vistes a la vinya. I val la pena estar pendent de la seva web i les xarxes socials per saber quines activitats enoturístiques planegen, com concerts jazz amb arròs, maridatge de xocolates i vi, tast de vins... Sigui quina sigui l’opció que escullis, cal reservar prèviament.

Celler Mas Geli. Pals. Telèfon: 629 694 428.


7. Vins i Licors Grau: vins, vins i més vins a Palafrugell

I més. Però molt més vi. I licors. Unes 12.000 referències en un espai faraònic amb 1.700 metres quadrats on es venen 12 milions d’ampolles cada any que surten d’un magatzem tipus Ikea però robotitzat. Tan flipant com la sala climatitzada amb la selecció de grans vins on regna un Romané-Conti de 1997 de gairebé 30.000 euros.

Vins i Licors Grau. Carrer de Torroella, 163 (Palafrugell). Telèfon: 972 30 18 35.


8. Cocktail Time: còctels de tot tipus per tota la Costa Brava

A la Costa Brava també pots fer altres glops, en aquest cas llargs. Els de Gerard Ruiz, bàrman al capdavant de Cocktail Time, una empresa que tant pot assessor restaurants com muntar tallers per a grups com servir els seus combinats en festivals musicals com ara Porta Ferrada, Peralada, Cap Roig, Vallviva...

Notícies relacionades

Pots tastar les seves creacions a Cap Sa Sal (Begur), un complex hoteler amb un restaurant que broda els arrossos; a L’Escata (el Port de la Selva), un establiment de peix a la brasa regentat per una família de pescadors i restauradors, i La Galera de Can Pau (Palamós), que fa una aplaudida cuina mediterrània.

Cocktail Time. Carrer de Campcardós, 67 (Girona). Telèfon: 628 86 07 12.