Alimentació saludable

Primer pas per menjar millor: escolteu el vostre cos

  • És temps de dietes, plans ‘detox’ i dejunis intermitents, tot i que potser caldria començar per una cosa més bàsica: apaivagar les imposicions externes i prestar-se atenció a un mateix

  • La psicòloga i experta en nutrició Yolanda García considera vital emprendre un diàleg interior abans d’encarar propòsits massa exigents que potser no es compliran

  • També considera vital tractar els hàbits d’alimentació poc saludables i les emocions com un tot, ja que estan estretament vinculats

Primer pas per menjar millor: escolteu el vostre cos
3
Es llegeix en minuts

En aquest moment del mes de gener, ja hauríem de ser capaços de veure si es compliran els nostres propòsits per al nou any o si tornaran a quedar en bones intencions. I, com que menjar millor sol ser un dels objectius més habituals –i menys aconseguits–, potser ha arribat el moment de plantejar-se si té algun sentit imposar-se segons quines coses, almenys en el terreny de l’alimentació.

Yolanda García, psicòloga, naturòpata i especialista en nutrició, ho té clar: «El problema dels propòsits és que els assumim com una obligació, una cosa externa, quan haurien de partir d’un diàleg intern que ens impulsi a cuidar-nos a nosaltres mateixos».

És a dir, la lloable pretensió de perdre us quants quilos, sentir-nos millors o tenir una relació més sostenible amb el menjar no haurien de respondre a cap imposició social, més que res perquè així serà impossible tenir èxit. «Una de les qüestions clau és saber si aquests objectius parteixen d’un desig o d’un compromís. Si no existeix això últim, és molt difícil que s’acabin complint, perquè requereixen un esforç i un canvi d’hàbits. Per això, és fonamental establir els perquès o, dit d’una altra manera, quins són els motius que t’impulsen a fer un determinat canvi», assenyala l’especialista.

I per a això no hi ha cap altra manera que escoltar-se a un mateix, apaivagar les veus de l’exterior i reconnectar amb el mateix cos fins a «sentir-ho, no pensar-ho».

Més ansietat, pitjor alimentació

Una cosa que, d’altra banda, és molt complicada en els temps que corren, no només per viure en una societat acostumada a les presses, a l’estrès i al bombardeig mediàtic, sinó perquè els gairebé ja dos anys de pandèmia estan tenint un efecte d’esgotament, que també es tradueix en més ansietat, por i angoixa. I el menjar sol ser un bàlsam erroni per combatre-les.

Per això, Yolanda García considera que alimentació i salut mental són dos conceptes que han d’anar sempre lligats, perquè l’ésser humà no pot separar la seva part física de l’emocional: «Si no ets feliç ara, no ho seràs perquè perdis uns quants quilos. Sempre els dic als meus pacients que per perdre pes has d’omplir-te abans d’altres coses». I es refereix al pla emocional, a l’espiritual, a l’intel·lectual, al social...

Menjar quan es té gana i al 80%

Els canvis d’hàbits requereixen temps, i no existeixen les fórmules ràpides ni miraculoses. Però sí una premissa bàsica: «El cos és el nostre temple i cal cuidar-lo com a tal». Així que l’especialista, abans d’embrancar-se en dietes o dejunis, recomana tres premisses que tothom pot posar en pràctica de seguida i que tenen un gran poder transformador.

Notícies relacionades

En primer lloc, «menjar només quan es tingui gana, no partint d’uns horaris imposats». Per tant, si no es té gana, no s’ha de forçar a fer-ho, i encara menys cinc vegades al dia. També aconsella menjar només fins al 80% de la nostra capacitat, ja que «menjar més del necessari situa el cos en un procés d’inflamació contínua».

I, finalment, una cosa tan senzilla com «deixar de comprar al supermercat i comprar només ingredients naturals i no processats al mercat». Una cosa que, de fet, vindria a ser tornar a les essències, a l’alimentació dels nostres avis, al que el cos reconeix. «Les respostes són al nostre interior i trobar-les és una cosa que molta gent veu complicada, quan en realitat és molt fàcil», conclou.