Trucs sans
Els cinc consells de Xavier Pellicer per a una alimentació saludable
El prestigiós cuiner, paladí de l’alta cuina verda, proposa unes pautes bàsiques per seguir una dieta sana

Xavier Pellicer acaba de publicar el molt recomanable ‘Healthy kitchen’ (Planeta Gastro), un llibre de receptes però al mateix temps una guia per portar una dieta saludable.
Després d’un canvi radical de vida, el cuiner, que té un restaurant homònim d’alta cuina, va apostar pel món vegetal, seguint pautes de nutrició aiurveda per procurar bones digestions.
‘Newsletter’ Cata Mayor

Pau Arenós us explica cada setmana els secrets més ben guardats per disfrutar del bon menjar dins i fora de casa.
Pellicer ens dona cinc claus «bàsiques» per seguir una alimentació sana, que parteix d’aquesta màxima: «No s’ha de pensar tant en quina carn o quin peix menjaré i amb què els acompanyaré, sinó que en quin vegetal menjaré i amb què puc complementar-lo».
1. Consumeix productes frescos i de proximitat
«I si són ecològics, millor encara, perquè et donen un grau més de garantia. És molt obvi recomanar productes frescos, però és que hi ha tanta diferència respecte als que no ho són... Són millors que els congelats, per exemple. I millor que les bosses de supermercat amb fulles d’enciams rentats, que sí, que són molt còmodes, però no poden comparar-se amb els enciams acabats de recollir. Avui dia hi ha moltes cooperatives que t’envien a casa cada setmana una cistella amb el que han recollit a l’hort. I aquest color intens, aquest sabor, aquesta textura ferma, crocant, no té ni punt de comparació. Menjar un producte quan n’és la temporada és una meravella».
2. Manipula els ingredients a casa
«Ja ho diuen als països anglosaxons: “From farm to table”. És a dir, de la granja a la taula. Com menys temps passi entre un lloc i l’altre, millor. Però jo aconsellaria, a més, que es manipulin els productes a casa. Molta gent compra les verdures tallades, jo els convido que ho facin a casa, perquè com més sencer estigui el producte més energia tindrà, més propietats conservarà».
3. Busca l’equilibri
«En una dieta saludable, una de les claus és l’equilibri entre els ingredients vegetals i la proteïna d’origen animal. L’ideal és que aquesta última no superi el 30% del total de la ingesta; i que a tot estirar sigui del 50%. D’aquesta manera, els nostres intestins treballaran de manera menys forçada, més tranquils, amb una digestió més agradable que agrairàs».
4. No barregis carbohidrats amb proteïnes vegetals
Notícies relacionades«Ja sé que la nostra cultura culinària és molt de fer aquesta barreja, i em recordo ara dels pèsols amb patates. Però és millor menjar un dia els pèsols i un altre dia, les patates, perquè al no barrejar-los s’evita una digestió amb elements que són més fermentadors i que fan més pesant la digestió. Així que si menges llegums, millor soles».
5. No a la sobrecocció
«És molt important fer coccions molt directes i nobles per respectar i potenciar els valors dels productes, per mantenir-ne les propietats, les sals minerals, la clorofil·la, les fibres... La seva estructura, en definitiva. Si en fas una sobrecocció no podràs mantenir les seves particularitats positives per a la salut i acabaràs matant el producte».
- La Generalitat es querella contra Pàmies per la ‘teràpia del lleixiu’
- Polèmica TV3 retarda l’emissió de ‘Bestial’, el programa de Bibiana Ballbè, després de la pluja de crítiques
-
Ofert per
- El conflicte del Pròxim Orient Israel excarcera i deporta els quatre primers membres de la Flotilla
- El sistema energètic La falta de control de tensió va originar la gran apagada, segons l’informe europeu
- El cas més insòlit de fallida: va guanyar un sorteig de milers d’euros a la setmana i ara està arruïnat
- DGT Aquesta és la pregunta més fallada de l'examen teòric del carnet de conduir
- Canvis demogràfics L’Espanya sense nens: 460 pobles es queden sense menors en edat escolar
- Opinió 25 anys i un dia
- Gira de comiat El primer gran concert de Sabina a Barcelona va estar a punt de suspendre’s: «Va ser un dia sinistre»