Or líquid

Cinc olis d’oliva verge extra excel·lents amb què no només sucaràs pa

  • Seleccionem cinc joies embotellades que et faran disfrutar de valent

Cinc olis d’oliva verge extra excel·lents amb què no només sucaràs pa
3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

L’oli d’oliva verge extra és conegut com or líquid. Poques vegades un tòpic té tanta raó, ja que a les seves propietats organolèptiques (l’aroma, el gust...) s’afegeix el seu caràcter saludable i la seva versatilitat en la cuina.

En aquest article seleccionem cinc olis d’oliva verge extra excel·lents per sucarr pa... com a mínim. Aquestes cinc joies embotellades han sortit fa ben poc al mercat.

Argudell (Fontclara)

Fontclara és un dels projectes més interessants en el terreny de l’oli d’oliva verge extra que es porten a terme a Catalunya. Aquesta firma de l’Empordà n’elabora dos, amb arbequina i argudell d’oliverars centenaris propis als voltants del preciós poble de Palau-sator i que han aconseguit diversos premis internacionals. Necessiten vuit quilos d’olives per extreure en fred un litre. El d’arbequina és suau, vellutat i afruitat (recorda a poma, plàtan i ametlla) mentre que el d’argudell, menys habitual en el mercat, recorda el caràcter fort de la carxofa, la ruca, la dent de lleó, les figues verdes, la sàlvia, l’orenga fresca i els fruits secs. És un potenciador natural d’aroma i gust de moltes receptes. 14 € (500 ml).

Arbequina Magnum (Bargalló)

Bargalló és un clàssic de l’oli d’oliva verge extra català. Un dels seus productes més destacats és l’ampolla magnum (1,5 litres) d’oli primerenc de la collita 2021-2022 de la varietat arbequina sense filtrar perquè aportar més matisos. Prové d’olives procedents de les Garrigues (Lleida), premsades a baixa temperatura. Un oli que aquest any té una qualitat extraordinària perquè la collita, malgrat ser menor en quantitat que altres anys, s’ha beneficiat de la falta de pluja a la primavera i l’estiu. El resultat, un oli molt aromàtic, dolç i suau, delicat, en què gairebé és imperceptible l’amargor i picantor típics d’altres olis. Es pot arribar a percebre l’olor de tomàquet i herba fresca i, lleugerament, de plàtan madur i carxofa. 37 € (1,5 litres).

El Peiró (Molí Coloma)

Aquest oli de Molí Coloma procedeix d’una finca d’alçada a Cabacés, zona tradicional de cultiu d’oli al Priorat. Es va elaborar a finals d’octubre, quan les olives encara no han fet l’envero (el color que indica que comencen a madurar). Té una acidesa molt baixa i és equilibrat i complex. Afruitat d’oliva verda, amb una picantor i amargor molt harmonitzada, amb aromes a poma, plàtan, tomàquet i carxofa. En boca és suau, afruitat i lleugerament ametllat. Té una especial harmonia entre el picant i l’astringència, amb predomini de la dolçor dels olis d’arbequina. Marida bé amb plats de peix i carns blanques o vermelles, amb verdures, cremes fresques i macedònies, verdures i pasta. Amb pa amb tomàquet ressaltarà les seves característiques afruitades. I el gust de plàtan i fruits secs de la varietat combina bé amb la xocolata amarga. 21,50 € (500 ml).

Primer Día de Cosecha Picual Matías Prats (Castillo de Canena)

Castillo de Canena llança una nova edició limitada del Primer Día de Cosecha, tant de la varietat picual com l’arbequina. Com en cada edició, ha sigut apadrinada per una personalitat amant de l’oli d’oliva. Aquest cop, Matías Prats ha dissenyat l’etiqueta de les icòniques ampolles color cirera, com abans van fer Carlos Sainz, Juan Echanove, Sara Baras, Ainhoa Arteta, Pau Gasol, Alejandro Sanz, Fernando Alonso, Roberto Verino, Raphael, Álex de la Iglesia... Aquesta és la nota de tast de la picual: «Color verd intens amb un expressiu afruitat de notes vegetals verdes, hortalisses i la característica fulla de tomaquera. El gust és intens i complex i es materialitzen al paladar les notes olfactives descrites amb una amargor i picantor contingudes. Persistència en boca i una lleugera i agradable astringència, així com un retrogust mentolat». 21 € (500 ml).

555 (Terraverne)

La companyia Terraverne, fundada per un grup d’oliverers amb trull a Teba (Màlaga), ha llançat al mercat una gamma d’olis de collita primerenca sota la marca 555, en al·lusió a l’alçada en què es troben els seus oliverars pròxims al mar (només a 30 quilòmetres). N’hi ha de la varietat picual (aroma afruitada a herbes aromàtica i tomaquera, amb regust amarg i final picant), l’arbequina (aroma d’herba, poma i plantanera verda, gust dolç amb un toc picant elegant) i ‘hojiblanca’ (aroma amb tons d’herbes aromàtiques, ametlla verda i blat verd, amb un regust d’entrada dolç però certa amargor, amb un toc final picant de bitxo). 14 € (500 ml).