El pastís més cuqui

¿Què se n’ha fet del ‘cupcake’?

  • Aquesta espècie de magdalena coronada per una capa dolça va arrasar a principis de la dècada passada, però després va desaparèixer tan ràpid com va arribar

  • Es tracta d’un dels fenòmens gastronòmics més passatgers que es recorden, estimulat per la sèrie ‘Sexe a Nova York’

¿Què se n’ha fet del ‘cupcake’?
2
Es llegeix en minuts

El ‘cupcake’ va arribar, va arrasar i va desaparèixer, cosa que l’ha convertit en un dels fenòmens gastronòmics més passatgers dels últims anys. Fora d’aquest àmbit es pot trobar una semblança raonable: les botigues de cigarrets electrònics, que van sorgir del no-res, es van multiplicar com els cargols després de la pluja i després van desaparèixer sense deixar rastre. Fenòmens del consumisme basat en idees inflades artificialment.

De tota manera, el ‘cupcake’ no és en absolut una mala idea: un pastís en format individual –o més aviat, una magdalena– amb una capa superior feta de crema de mantega o de fondant i múltiples opcions de decoració. Ideal per donar-se un caprici, per oferir en algun acte social o per regalar.

‘Newsletter’ Cata Mayor

Pau Arenós us explica cada setmana els secrets més ben guardats per disfrutar del bon menjar dins i fora de casa.

Subscriviu-vos-hi

El problema va ser que va aparèixer com un gegant amb peus de fang sense cap tipus de tradició rebostera darrere (en el cas mediterrani). Això sí, estimulat pel tsunami provocat per la seva aparició en la sèrie ‘Sexe a Nova York’, ja que les protagonistes es delien per les varietats cuquis de Magnolia Bakery.

A principis de la dècada passada, en ciutats com Barcelona van començar a aparèixer locals especialitzats en ‘cupcakes’, que s’anomenen així perquè a la recepta original anglesa s’elaboraven en tasses o cassoletes de fang.

En aquest article publicat a EL PERIÓDICO el 2013 s’explica perfectament aquest fenomen, que va acabar sent un vist i no vist. Molts d’aquests espais nascuts llavors han acabat reconvertits en cafeteries d’estil escandinau, botigues de pastissos o restaurants especialitzats a servir ‘brunchs’ (esmorzar tardà o dinar avançat).

No obstant, qui vulgui ‘cupcakes’ encara pot trobar-ne, tot i que haurà d’investigar una mica per saber on els continuen elaborant. Per exemple, a La Cava Bakery. N’hi ha de tot tipus: d’avellana, xocolata, maduixa, coco, cafè, vainilla, rom, pastanaga, ‘red velvet’... Això sí, ara competeixen amb més igualtat amb la immensa varietat de capricis dolços que ofereix la rebosteria mediterrània, i que no ha tingut mai l’impuls mediàtic d’una sèrie de televisió ianqui.

A favor del seu retorn

Tot i que hagin passat de moda, són una mossegada dolça que pot ajudar-te a millorar una mala tarda. I regalar una capsa amb sis ‘cupcakes’ (a la persona adequada) et fa quedar com el perfecte convidat.

En contra

Notícies relacionades

La capa superior o ‘frosting’ sol ser massa dolça, per això pot arribar a empatxar. Durant el seu ‘boom’ es venien a un preu injustificat pel que realment eren.