Examen a fons

Les millors hamburgueses de supermercat

  • L’OCU analitza en un laboratori 16 ‘burgers’ fresques amb safata elaborades amb carn de boví

Les millors hamburgueses de supermercat
3
Es llegeix en minuts

L’Organització de Consumidors i Usuaris s’ha passejat pels supermercats per elaborar una llista amb les millors hamburgueses fresques en safata que tenen a la venda. Estan elaborades amb carn de boví, tot i que no sap igual ni té les mateixes propietats nutritives que un filet de vedella.

Rarament, aquestes’hamburgueses fresques de supermercat tenen carn picada com a únic ingredient. En general porten un preparat que, a més de la carn, conté altres productes alimentaris, condiments o additius: ceba, soja, arròs i blat de moro, alguna espècia com el pebre, sucre en forma de dextrosa, glucosa o lactosa. I molta sal. A més, cap hamburguesa queda lliure d’additius.

La categoria ‘burger meat’

És més, existeix una categoria de preparat de carn que es denomina ‘burger meat’: hamburgueses que porten com a mínim un 4% de cereals o hortalisses. A aquestes hamburgueses se’ls permet, a més, portar sulfits com a conservants. Les persones sensibles als sulfits ho han de tenir en compte. 

¿Com saber si la carn de l’hamburguesa és de bona qualitat si ja està picada i barrejada amb altres ingredients i additius? Doncs en un laboratori. Allà va portar l’OCU 16 hamburgueses fresques de supermercat per analitzar-les fins a l’últim detall amb tres proves. Una, per determinar la relació col·lagen-proteïnes: «Si l’hamburguesa té molta quantitat de col·lagen, és senyal que s’ha picat carn amb molts tendons, de qualitat comercial baixa». Han trobat moltes diferències de qualitat entre els productes analitzats.

Sense restes de carn de cavall

La segona prova serveix per mesurar la quantitat de calci present a la carn: si és alta, podria ser mostra que la carn s’ha separat mecànicament (està prohibit pel problema de les vaques boges). «En la nostra anàlisi, els valors màxims trobats estan en línia amb el que s’espera en la carn de boví. No hi ha problemes en aquest sentit», tranquil·litza l’OCU.

I la tercera, per comprovar si tota la carn és de boví. Atès que en anys anteriors havien detectat carn de cavall barrejada amb carn de boví, la recerca per la tècnica de PCR no va trobar més que carn de boví.

‘Newsletter’ Cata Major

Pau Arenós us explica cada setmana els secrets més ben guardats per disfrutar del bon menjar dins i fora de casa.

Subscriviu-vos-hi

Aquestes hamburgueses són nutricionalment pitjors que els filets de vedella. De mitjana, presenten més del doble de greix (13,6% davant el 6%), menys proteïnes (16,9% davant el 19%), més hidrats de carboni (de fet, no apareixen a la carn de boví, però sí a les hamburgueses, al voltant d’un 2% en forma de sucre o midó) i molta sal (de mitjana, 1,46 grams per cada 100 grams de ‘burger’).

Notícies relacionades

Un panel d’experts ha valorat les hamburgueses en cru i cuinades i n’ha destacat tres «perquè estan molt bones». Una bona hamburguesa, segons els degustadors, ha de tenir color vermell viu i l’olor de la carn crua. Després de cuinar-se ha de mantenir la forma, tenir un color i olor característics de carn cuinada, sense olor estranya, i a la boca ha de ser sucosa i tendra, amb absència de regustos estranys.

Després d’analitzar i comparar 16 hamburgueses fresques de boví, l’OCU destaca per la relació qualitat-preu l’hamburguesa El Encinar de Humienta (8,19 €/kg). A l’extrem oposat, la pitjor valoració global és per a la Lidl Raza Frisona (6,04 €/kg) per la seva carn pobra en proteïnes i rica en col·lagen i, a més, per problemes puntuals d’higiene. Per veure els resultats complets de l’anàlisi, consulta el comparador de l’OCU.