Vídeo amb missatge

L’emocionant manifest de 42 dels millors xefs d’Espanya

  • Una quarantena de cuiners distingits amb estrelles Michelin proclamen el seu compromís de continuar treballant amb el mateix esforç i afany d’excel·lència a l’última campanya televisiva d’Estrella Damm

Es llegeix en minuts

Resulta difícil no emocionar-se amb la nova campanya d’Estrella Damm, titulada ‘Xefs’. Serà perquè, més que anunciar alguna cosa en concret, escenifica el retrobament de 42 dels millors professionals de la cuina d’Espanya per enviar un missatge de compromís en plena pandèmia. El vídeo, un autèntic manifest audiovisual de només un 1,20 minuts de durada, discorre als voltants de Cala Montjoi, on hi havia El Bulli de Ferran Adrià, que reobrirà en període de proves l’abril del 2022.

És el pare de la cuina tecnoemocional qui, en companyia d’un altre mite, Joan Roca (El Celler de Can Roca), apareixen a la primera escena amb David Muñoz (tres estrelles pel madrileny Diverxo). A partir d’aquí, els consagradíssims donen pas als altres col·legues que participen a la peça i que prometen el següent: «Col·laborarem amb els millors productors, treballarem de sol a sol, buscant l’excel·lència, cuidant obsessivament cada detall amb el màxim nivell de professionalitat i dedicació. Investigarem, innovarem, crearem».

«Sent inconformistes i amb humilitat»

I tot això, «sent inconformistes i amb humilitat». «Com ho hem fet sempre», recorda Nandu Jubany. «Continuarem fent el mateix que ens va convertir en la gastronomia més respectada del món», recorda Albert Adrià. ¿I per què seguiran igual? Doncs perquè, com diu Joan Roca, «no és només el nostre mitjà de vida». «És la nostra manera de viure», remata el seu germà Jordi en un final que posa la pell de gallina.

Els cuiners esmentats són només alguns dels xefs distingits amb estrelles Michelin que hi desfilen, i mai més ben dit perquè ho fan pel camí de ronda que passa a prop de l’enyorat restaurant. Tots es van posar a finals de gener a les ordres del director de cine Alberto Rodríguez –i amb Oriol Villar com a director creatiu– per representar la gastronomia espanyola en un moment tan crític i per proclamar que, malgrat tot, continuen amb esforç, dedicació, il·lusió i innovació. Van ser quatre intensos dies de rodatge per a una campanya que va mobilitzar un centenar de persones i que es podrà veure durant un mes a diferents cadenes de televisió, mitjans de premsa digital i escrita i xarxes socials. I que segurament s’utilitzarà a nivell internacional, atès l’aclaparador cartell de cuiners i el rotund missatge que envia.

Al vídeo apareixen cracs de la talla de Paco Pérez (el tercer espanyol més reconegut per la guia francesa amb cinc estrelles per Miramar de Llançà, Enoteca de Barcelona i Cinco, a Berlín), Paolo Casagrande (tres pel barceloní Lasarte, sota la direcció de Martín Berasategui) Carme Ruscalleda, Fina Puigdevall i la seva filla Martina Puigvert (dues per Les Cols, a Olot), Albert Raurich (que va protagonitzar un impactant vídeo reivindicatiu al seu compte d’Instagram que va rodar al Dos Palillos), Maca de Castro (triomfa amb el seu restaurant homònim al port d'Alcúdia, a Mallorca), Rodrigo de la Calle (El Invernadero, Madrid), David Andrés (Via Veneto, Barcelona), Adrián Quetglas (Adrián Quetglas, Palma de Mallorca), Albert Sastregener (Bo.TiC, Corçà), Oriol Rovira (Els Casals, Sagàs), Hideki Matsuhisa (Koy Shunka, Barcelona), Quim Casellas (Casamar, Llafranc), Romain Fornell (Caelis, Barcelona), Silvia Hofmann (Hofmann, Barcelona), Marc Gascons (Els Tinars, Llagostera), Paco Méndez (Hoja Santa, Barcelona)...

El manifest de ‘Xefs’

«Hem pres les mesures necessàries, 

i quan ens ho han demanat, hem tancat.

Diuen que estem en un moment de transformació total, 

que res tornarà a ser com era, 

que venen temps difícils. 

Doncs bé, nosaltres farem el següent: 

col·laborarem amb els millors productors, 

treballarem de sol a sol, 

continuarem buscant l’excel·lència, 

cuidant obsessivament cada detall, 

amb el màxim nivell de professionalitat i dedicació. 

Investigarem, innovarem, crearem… 

Amb il·lusió, amb moltes ganes, 

i fent sempre autocrítica. 

Sent inconformistes... 

i amb humilitat. 

És a dir, continuarem treballant exactament igual, com ho hem fet sempre. 

Continuarem fent el mateix que ens va convertir en la gastronomia més respectada del món.

I així podrem continuar rebent-te a casa nostra, 

amb els teus amics, 

amb els teus companys de feina, 

amb la teva família. 

Per compartir, per disfrutar, per descobrir... 

Perquè flipis. 

Per cuidar el benestar del teu cos 

i la teva ànima. 

I no ho podríem fer de cap altra forma. 

Perquè això no és només el nostre mitjà de vida... 

És la nostra manera de viure».

Els protagonistes de ‘Xefs’ (per ordre alfabètic dels seus cognoms)

Ferran Adrià, elBullifoundation

Albert Adrià, Enigma

Miquel Aldana, Tresmacarrons

David Andrés, Via Veneto

Arnau Bosch, Can Bosch

Rubén Campos, Rincón de Diego

Álex Carrera, L’Aliança 1919 d’Anglès

Paolo Casagrande, Lasarte

Quim Casellas, Casamar

Jeroni Castell, Les Moles

Maca de Castro, Maca de Castro

Rodrigo de la Calle, El Invernadero Rodrigo de la Calle

Romain Fornell, Caelis

José Carlos Fuentes, El Club Allard

Marc Gascons, Els Tinars

Vicent Guimerà, L’Antic Molí

Silvia Hofmann, Grup Hofmann

Nandu Jubany, Can Jubany

Ivan Margalef, L’Ó

Artur Martínez, Aürt

Pere Massana, Massana

Hideki Matsuhisa, Koy Shunka

Paco Méndez, Hoja Santa

Josep Moreno, Deliranto

Dabiz Muñoz, DiverXO

Rafel Muria, Quatre Molins

Paco Pérez, Miramar

Fina Puigdevall i Martina Puigvert, Les Cols

Adrián Quetglas, Adrián Quetglas

Víctor Quintillà, Lluerna

Albert Raurich, Dos Palillos

Joan, Jordi i Josep Roca, El Celler de Can Roca

Oriol Rovira, Els Casals

Francesc Rovira, Fonda Xesc

Carme Ruscalleda, Cuina Estudi

Xavier Sagristà, Castell Peralada

Albert Sastregener, Bo.TiC

Et pot interesar

Víctor Torres, Les Magnòlies

Josep Xandri, Estany Clar