queixalades de nivell a valladolid
La millor tapa d'Espanya és... ¡un suro comestible!

19 emilio martin maquedano---suite-22---campen-2020
El val·lisoletà Emilio Martín Maquedano, autor de ‘Corchifrito’, i el xef argentí Gabriel Hernán Pedreira, amb ‘Al compàs del tango’, han guanyat respectivament el 16è Concurs Nacional de Pintxos i Tapes i el IV Campionat Mundial de Tapes, clausurats aquest dimecres a Valladolid.
En el primer, el guanyador absolut va ser Emilio Martín Maquedano, del restaurant Suite 22 a Valladolid, per ‘Corchifrito’, que va presentar amb la forma del coll d’una ampolla tancada amb un suro comestible. Consisteix en un guisat de garrí aromatitzat amb vins de Valladolid de les varietats de raïm picapoll, ull de llebre i sauvignon blanc. El premi: 10.000 euros i el dret a representar Espanya el 2021 al pròxim Campionat Mundial de Tapes.
El subcampió d’Espanya va ser Juan María Díaz, de Casa Marinos a Plentzia (Biscaia), amb el seu ‘Fum d’almadrava’. El tercer classificat va ser Ernesto Ventós, del restaurant Hermanos Vinagre a Madrid, per ‘Cuinant en vermut’; el millor concepte de tapa va ser el de ‘Fuastel imperial rus’, de Raúl Pobo, del Bar Antojo a Utebo (Saragossa); la més avantguardista va ser ‘Garríamb safata de plata’, de Toño Rodríguez, de La Era de les Nogales (Sardes, Osca), i la més tradicional, el ‘Bunyol de bacallà’ de Manuel Soto, de Lilicook Vermutería (Salamanca).
Pedreira, de Danny Bramson Cocina, a Olivas (Argentina), va conquerir el ceptre mundial amb una tapa basada en sabors que ha adaptat als temps del tango: fort, dèbil, semifort i dèbil de nou. En aquesta alternança, en la qual va pretendre traslladar al paladar la provocació, sensualitat i delicadesa d’aquest ball, va fer servir una gamba planxada, nap, llengua cuinada a baixa temperatura, un cibulet escaldat i una emulsió de coriandre i llima per a una tapa que es menja com un ‘taco’.
El segon classificat, segons el parer del jurat, que va presidir Pepe Rodríguez, va ser el representant de Tailàndia, Anthony Burd, i el tercer premi va recaure en Mohal Fedal, del Marroc, amb el seu ‘Trid vestit de flamenca’, un guisat del seu país cuinat en fang.
El millor concepte de tapa d’aquest Mundial, celebrat aquest dimecres en jornada única i amb l’ajuda de cuiners val·lisoletans, que han elaborat les receptes enviades pels concursants des dels seus països d’origen a causa de la pandèmia, va ser la del panameny Sergio Landero. La més tradicional la va elaborar l’irlandès Darren Collins i la més avantguardista va resultar la del noruec Filip Bendi.
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- L’Apartur promou la "xivatada" anònima
- De la Generalitat a Golden Hotels Aragonès renuncia al sou d’expresident i dirigirà l’empresa familiar d’hotels
- Malalties ultrarares Un jove amb síndrome SAVI millora gràcies a un fàrmac contra el lupus
- SUCCESSOS Multades tres empreses de busos per l’accident mortal de França
- La crisi habitacional El Pla Estatal de Vivenda triplicarà la inversió fins als 7.000 milions
- Projeccions econòmiques El Govern i el Banc d’Espanya eleven la previsió de creixement
- Cita empresarial Barcelona Global reuneix 1.500 professionals de 90 nacionalitats
- Farmacèutiques La japonesa AGC Pharma Chemicals inaugura una planta a Malgrat de Mar
- Sector bancari El BBVA confia que el Govern perdi el seu poder per vetar una futura fusió