Tira-li curri a la botifarra amb mongetes

La xef índia Anjalina Chugani, que ha llançat el llibre 'Soul spices', proposa condimentar d'una altra manera receptes tradicionals per aportar-los nova vida

anjalina

anjalina

2
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

La cuina amb espècies és més divertida. I la xef índia Anjalina Chugani, que viu a Barcelona, ho demostra al receptari ‘Soul spices’, i en aquest text, on porta a terme un exercici de pura fusió: proposa condimentar plats catalans de sempre amb espècies exòtiques que hi donen nova vida.


BOTIFARRA AMB MONGETESAmb botifarra blanca i mongetes amb una salsa lleugera de curri (tomàquet, all, gingebre, coriandre en pols i 'garam masala')

Per als indis i asiàtics en general, els llegums se solen prendre amb una base de curri molt similar al sofregit d’aquí. Sofrefim la ceba i després hi afegim tomàquet triturat natural, all i gingebre fresc ratllat. Després hi aniria incorporant algunes espècies, com cúrcuma i comí, ja que combinen molt bé amb els llegums i ajuden l’estómac a controlar la digestió i les flatulències. S’acaba el plat afegint a la botifarra una mica de 'garam masala' (una barreja d’espècies com canyella, clau, coriandre…) per crear un plat realment confortant.


ESPINACS A LA CATALANA Amb nous, comí i coriandre a la base i un formatge casolà indi, el 'paneer'

En la cuina índia, els espinacs s’utilitzen molt com a base de curri. Fem com un puré amb la base del sofregit del qual hem parlat abans i hi afegim paneer, un formatge casolà molt senzill fet amb llet de vaca i quallada amb llimona. El tallem a dauets, el marquem a part i l’introduïm dins d’aquest puré d’espinacs. Per fer-ho més saborós hi podem afegir nous com els anacards al final i acabar amb coriandre fresc i llimona.


'FIDEUÀ'Amb tocs d'all i gingebre i xili vermell

La fideuà agrada a grans i petits. Tinc dues filles que han nascut a Barcelona. Els seus gustos són molt catalans, però tenen el paladar indi perquè des que han nascut han menjat amb espècies. Per a mi aquest plat és pura fusió, ja que porta aquest sofregit famós indi al qual a vegades es pot afegir pebre vermell picadet i safrà. En aquest cas, afegiria una mica de xili vermell i gingebre fresc ratllat al sofregit per donar-hi un nivell més al sabor de base.


BACALLÀ AMB SALSA VERDA 

En lloc de julivert, ho farem amb coriandre i menta

Ara, amb aquest plat de peix, hi apliquem farina amb una base de salsa verda de coriandre i menta i una mica de tamarinde i llet de coco. Aquesta base, a més, pot ser com un curri lleuger al final. Per acabar, fregim unes llavors de comí i fulles de coriandre i menta per posar per sobre del peix. Així el gust del peix es nota encara més i donem un toc perfumat diferent al plat. Ho serviria amb un arròs basmati ­realçat amb llimona, fulles de curri verd i llavors de mostassa. 


Notícies relacionades

PATATES BRAVESAmb patates saltades amb llavors de comí i coriandre més una salsa picant amb xili verd i pebre vermell

Ens encanten les braves, però en aquest cas les saltem primer amb cúrcuma per donar-los una mica de color daurat i hi incorporem comí i coriandre en pols per aconseguir notes fumades i un toc cruixent. Al servir la salsa, fem un allioli tradicional i hi incorporem xili verd fresc i acabem el plat amb fulles de coriandre i llimona.

Temes:

Gastronomia