Victòria sobre Lituània (102-94)

El ‘swing’ de Brown fica Espanya en els quarts de l’Eurobasket

El base nord-americà va sumar 30 punts, 10 en la pròrroga, en un partit que se li va complicar a Espanya durant molts minuts.

@BaloncestoESP

3
Fermín de la Calle

La primera experiència de ‘la Pandilla’, aquesta versió rejovenida de ‘la Família’, és aquest Eurobasket en què van trencant pronòstics partit a partit. Advertia Scariolo abans d’enfrontar-se a Lituània que «no tenim més centímetres, més quilos o més talent dels que teníem quan vam arribar, però sí millor química. Ara tothom coneix el seu rol i l’assumeix quan surt a la pista». I això retrata perfectament el que va passar en el partit: un equip limitat en el talent i el físic, però irreprotxable en l’actitud i que lluita fins a l’extenuació sense rendir-se. I això el va portar, juntament amb el ‘swing’ de Brown, que va justificar com a encertada la seva elecció, a ficar-se en els quarts.

D’inici, Scariolo va apostar per un quintet reconeixible amb Pradilla i Willy per dins, el ‘swing’ de Lo Brown, i la feina de perímetre amb Jaime Fernández i López-Arostegui. El partit va començar amb una falta d’atac de Valanciunas sobre Pradilla i una assistència del jove jugador espanyol sota cistella a Willy, que va castigar Sabonis. El gran dels Hernangómez va anotar els sis primers punts i va tenir bons peus per forçar personals. Mentrestant, els punts lituans els posava Grigonis, aprofitant l’excés d’agressivitat dels exteriors espanyols. L’aparició dels pivots lituans els va donar el primer avantatge (9-11), però la rotació espanyola i Rudy van permetre als de Scariolo mantenir la consistència. Garuba enviava Valanciunas a la banqueta amb dues faltes abans que s’acabés el primer quart. Alberto Díaz s’afegia a Rudy amb un altre triple, però al final del primer quart manaven els exteriors lituans (19-20).

La segona unitat

La segona unitat espanyola insuflava energia amb un 8-0 de parcial gràcies a Darío Brizuela i la inspiració defensiva d’Alberto Díaz. Juancho agafava el testimoni davant i Garuba mantenia la lluita darrere, amb Willy traient-li la tercera a Valanciunas. Però llavors Kuzminskas i Sabonis van fer sortir els defensors a ballar fora i això va fer mal a una Espanya (34-38) desencertada en el llançament exterior. L’excés de zel defensiu ficava ràpid els de Scariolo en bonus, regalant punts fàcils. Al descans, Lituania dominava al ritme de Kuzminskas (45-40).

Espanya va començar la represa amb faltes ingènues i desajustos defensius que la feien nedar contracorrent. Brown es fabricava bons llançaments, però fallava en l’execució i els lituans obrien bretxa. Els de Scariolo passaven pel pitjor moment del partit (47-58) tant en sensacions com al marcador. No condicionaven des de la defensa i en atac ni dominaven la pintura ni estaven encertats des del perímetre. Amb Kuzminskas on fire i Brown fallant llançaments còmodes els lituans feien valer el seu paper de favorits. Davant aquesta tessitura Scariolo tornava a recórrer a la segona unitat, complidora com sempre i amb un Juancho valent (13 punts). Un colossal Garuba i un triple de Rudy van tornar a ficar Espanya dins el partit al final del tercer quart (63-68).

Els errors en els llançaments continuaven sent un llast per als espanyols. Faltava determinació per anar a buscar la cistella rival, quan Rudy va rescatar l’equip amb el seu caràcter. Espanya feia la goma al marcador, mentre Scariolo buscava solucions a la banqueta. Només la resiliència espanyola convidava a l’optimisme i aquesta actitud va provocar l’última escomesa per posar-se a un (74-75) a 3:25 del final. Amb Brown portant la batuta amb intel·ligència i Garuba i Willy lluitant dins va arribar una senyora canasta en els primers punts de López-Arostegui per avançar els espanyols (80-78) amb un minut per davant. Després d’un triple lituà Garuba va recollir l’enèsim rebot ofensiu per col·locar el 82-81 a 16 segons. A una defensa de quarts... ¡I Alberto Díaz va treure una altra falta en atac! Però un tir lliure de Willy va ser contestat per un palmell lituà i va portar el partit miraculosament a la pròrroga.

Moment Brown

I llavors Brown, va monopolitzar el joc ofensiu amb 12 punts en la pròrroga. Intel·ligent un cop més, Scariolo plantejava a la perfecció la pròrroga: defensa guanyadora i el ‘swing’ de Brown. Espanya es classifica per als quarts deixant fora una Lituània favorita (102-94). ‘La Pandilla’ no deixa de créixer.