El Mundial de bàsquet

El llindar de la il·lusió

Espanya s'enfronta a França en el partit de quarts de final que obre la porta de la lluita per les medalles

Navarro pugna amb Rodríguez en un entrenament, amb Ibaka i Reyes al fons.

Navarro pugna amb Rodríguez en un entrenament, amb Ibaka i Reyes al fons. / EFE

3
Es llegeix en minuts
LUIS MENDIOLA
MADRID

França, actual campiona d'Europa, marcarà aquesta nit, al Palacio de los Deportes de Madrid, la frontera entre el bé i el mal per a Espanya en els quarts de final del Mundial (22.00 h., Cuatro). En aquest llindar de la il·lusió imaginari hi ha la selecció de Juan Orenga, ansiosa per traspassar-lo i plantar-se en les semifinals, en la lluita per les medalles, i més a prop que mai de l'enorme desafiament que es va marcar en l'inici: jugar la final a casa.

La selecció arriba a l'enfrontament amb França, que arrossega en aquest torneig baixes de pes com les de Tony Parker, Nando de Colo o Ajinça, sobrada d'ambició, conscient de les seves forces, del bon moment i de les excel·lents sensacions que ha anat recollint des de la primera fase amb victòries solvents, una inclosa davant la mateixa selecció francesa, a la qual va superar per 24 punts a Granada (88-64), però també conscient que aquell partit ja no serveix com a referència quan el torneig entra en la fase decisiva.

MARC GASOL, PARE / Per afrontar els tres partits decisius que li resten, Orenga ha dosificat al màxim les seves estrelles, intentant limitar els seus minuts (Marc Gasol en porta 26 de mitjana en el torneig; 25, el seu germà Pau) i també  evitar-los complicacions físiques, tot i que això no ha estat suficient en el cas del flamant pivot dels Chicago Bulls, que arriba lleugerament ranquejant per unes molèsties a l'adductor. «El Pau està millor. Ahir va estar en tractament i fent coses i estarà gairebé al cent per cent. Jugarà amb algunes molèsties, però no hi ha risc que empitjori», va dir el seleccionador.

També és segura la presència de Marc Gasol, que ahir es va absentar de la concentració de la selecció espanyola per viatjar a Barcelona amb permís del tècnic per «motius personals», sense voler revelar més dades. «És una qüestió del jugador», va apuntar. La raó va ser que Marc va ser pare per primer cop i va anar per estar al costat de la seva dona, Cristina, a Barcelona, al naixement de la seva filla, a qui posarà el nom de Júlia.

«Ens hi juguem molt i la il·lusió, de tots, és tremenda. Ni coix ni manc et vols perdre aquests partits», va dir Orenga sobre el tema.

Sobre el partit d'aquesta nit, el tècnic es va mostrar confiat amb el nivell de la selecció. «Hem anat creixent i ara tenim un bon balanç entre el joc interior i exterior. Estem preparats per jugar de totes les maneres possibles, per dins o per fora. Amb duresa o sense», va remarcar el seleccionador, que va dir que sentia un «enorme respecte» per França, malgrat les seves baixes, per destacar el lideratge que exerceixen Diaw, Batum i Heurtel.

DEFENSA AL LÍMIT / De la transcendència d'aquest partit sense xarxa en què només es pot guanyar o anar-se'n a casa, també en són conscients els jugadors espanyols, que saben que el pols serà diferent del de la primera fase («França ens posarà les coses difícils, haurem de treure el millor de nosaltres mateixos», va apuntar ahir Rudy Fernández) i també els internacionals francesos, un equip decidit a apujar un grau més el nivell defensiu que van mostrar en el primer partit («hem de treure'ls del seu joc, fer una bona defensa», va afirmar Gelabale) per plantar-li cara a Espanya.

Notícies relacionades

Aquesta és la mentalitat que ha intentat transmetre el seleccionador francès Vincent Collet a tots els seus jugadors. «Si no donem el màxim, millor que no juguem contra ells perquè no tindrem cap oportunitat», va apuntar el tècnic, que va admetre que només els serveix un partit perfecte. «Ells són els favorits, però, ¿per què no podem guanyar? Arribem al partit sense pressió».

«Tots esperem aquest partit perquè els volem guanyar. Hi ha una gran rivalitat», va recalcar sense embuts el base Thomas Heurtel, del Baskonia. «Pot ser que tinguem una opció entre un milió, però no la volem deixar escapar. No els regalarem res», va avisar Nicolas Batum, estrella de la NBA.