Política municipal
El TS anul·la part de la norma municipal de jocs d’atzar
L’Ajuntament suspèn les llicències durant un any per poder redactar un nou pla que substitueixi el que va invalidar l’alt tribunal.

L’Ajuntament de Barcelona maniobra per mantenir les restriccions vigents als locals d’apostes després d’una sentència ferma del Tribunal Suprem. La justícia anul·la parcialment el pla especial urbanístic que el consistori va aprovar el 2021 i que limita les zones en les quals es poden instal·lar aquesta mena de locals, com per exemple a prop d’escoles i hospitals, per lluitar contra l’addicció al joc.
Per evitar "un buit normatiu", el Govern de Jaume Collboni (PSC) s’ha afanyat a dictar una suspensió de llicències per a la implementació de noves sales de joc, bingos i casinos en tota la ciutat. És d’aplicació immediata des d’ahir i tindrà una vigència d’un any, que pot ser prorrogable a un segon. Mentrestant, el consistori preveu redactar i portar a aprovació inicial una nova regulació "amb plenes garanties jurídiques".
Els articles suspesos pel Suprem es referien concretament a la prohibició d’instal·lar establiments de joc a menys de 800 metres de centres educatius i a menys de 450 metres d’espais sensibles com centres sanitaris o equipaments per a joves. El tribunal recrimina que els requeriments a les empreses han de ser "justificats, proporcionals i respectuosos amb els principis de lliure mercat i llibertat d’establiment".
La norma municipal es va aprovar fa quatre anys per àmplia majoria, amb els vots a favor del govern de BComú-PSC i dels d’ERC i Junts, i l’abstenció de Cs, del PP i la Barcelona pel Canvi de Manuel Valls. S’havia començat a preparar el 2019 amb una primera suspensió de llicències durant el segon mandat d’Ada Colau en l’alcaldia. El 2023, el consistori de Bcomú i PSC presumia d’haver aconseguit frenar l’obertura de més sales sense arribar a la reducció inicialment pretesa.
Proporcionalitat
Notícies relacionadesLa restricció es va judicialitzar ràpidament i ha passat per un llarg periple judicial. La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, va remarcar ahir que "la sentència reconeix la legitimitat de l’Ajuntament per regular" aquest àmbit, però "demana una fonamentació més detallada d’alguns aspectes i ajustar-se a la normativa del sector".
Sobre si es podrà mantenir un radi sense apostes al voltant de certs equipaments sensibles, la mà dreta de Collboni va evitar promeses taxatives: "Els serveis jurídics estan analitzant exactament quina és la traducció de la sentència, quins aspectes cal reforçar i quines garanties jurídiques hem de donar".
- Fugida salarial del 0,5% Els funcionaris de la Generalitat no cobraran fins a l’octubre la paga de fins a 625 euros pels retards pendents
- Medi ambient Els pops fugen d’Espanya i envaeixen les costes britàniques: aquest és el motiu
- Xarxes El nen de "la tranquil·litat" a les piscines de Terol parla 13 anys després: "Un dia vaig arribar amb el pit enfonsat i un ull morat a casa"
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- L’inici de la ronda francesa El Tour s’estrena amb un esprint i molts candidats al groc
- Esther, la ‘pencaire’ que lidera Espanya
- Wimbledon Alcaraz entra a vuitens amb esforç davant un Struff molt combatiu
- Alemanya supera sense pietat la Polònia debutant de Pajor (2-0)
- Incompliment europeu El Barça ja pagarà 15 dels 60 milions d’una multa de la UEFA