"Estem farts de tanta confusió"
El primer dia del tall ferroviari entre el Prat i Vilanova per les obres cap a l’aeroport va causar llargues esperes, queixes per la falta d’informació i llançadores sense horaris clars.

L’1 de maig, el Dia Internacional dels Treballadors, va començar amb alguna complicació per als que van optar pel transport públic amb la intenció d’aprofitar el dia festiu per moure’s per diferents punts de Catalunya. Molts es van trobar amb una sorpresa a l’arribar a l’estació: els trens de Renfe no circulaven amb normalitat a causa d’un tall de la circulació ferroviària entre el Prat de Llobregat i Vilanova i la Geltrú que va afectar nou parades de Renfe, entre les quals Aeroport, Gavà i Castelldefels.
L’alteració es deu a les obres que Adif està executant per construir el nou accés ferroviari a l’aeroport i ha obligat a modificar el servei habitual de Rodalies que va començar ahir i s’allargarà fins diumenge. Com a alternativa, Renfe ha habilitat un pla de transport per carretera amb prop de 9.000 trajectes a partir d’autobusos llançadora.
"Estava adormit i una noia ha començat a cridar: ‘¿On és la gent?’. Llavors m’he despertat i he vist que no quedava ningú al tren", explica l’Alberto, de 53 anys, a l’estació del Prat, on esperava un dels busos llançadora, envoltat d’una llarga filera d’autocars. Havien més de 20 autobusos a l’estació i una desena d’informadors d’Adif distribuïts per diferents punts ahir a primera hora. L’Alberto es dirigia a Cunit per passar el dia amb la seva família, i el que hauria d’haver sigut un trajecte directe, va sumar un transbord més al recorregut. "Espero que no hi hagi més sorpreses. Estem farts de tanta confusió", es va queixar amb resignació.
Al seu costat, l’Antonio i la Francisca, una parella de jubilats que viatjaven de Barcelona a Vilanova i la Geltrú, lamentaven les barreres d’accessibilitat. "Ni ascensor ni res. Ho haurien d’haver avisat millor", es queixava l’Antonio, mentre pujava amb dificultat a l’autobús. Amb el mateix destí, però amb més previsió, viatjava un grup de joves des de Montmeló. Entre ells, Alejandro Ivera i Lucía Bermúdez, tots dos de 18 anys, que van aprofitar la nit anterior per consultar si el servei de tren funcionaria amb normalitat. "Ja ens pensàvem que hi hauria algun problema, així que vam mirar la web de Rodalies i vam veure que s’havia de fer un transbord al Prat. Venim preparats", explicaven, vestits amb roba esportiva i amb la intenció de fer una ruta a prop del mar.
Dubtes i molèsties
Tot i així, lamentaven la falta d’horaris concrets per als busos: "Ens han dit que passen cada 15 minuts, però no hi ha informació clara". Les línies afectades pel tall inclouen l’R2, R2 Nord i R2 Sud, que han quedat sense servei entre el Prat de Llobregat i Vilanova i la Geltrú. L’R2 Nord no opera entre el Prat i l’aeroport Josep Tarradellas, i el recorregut de les línies regionals R14, R15, R16 i R17, que s s’ha retallat i que ara comença i acaba a Cunit, queda interromput el tram entre Cunit i l’Estació de França.
Tot i així, l’arrencada d’aquest dispositiu va generar dubtes i molèsties entre els usuaris. Tot i que la companyia va desplegar un centenar d’informadors en els punts de transbord, els viatgersasseguraven que la informació havia sigut poca i poc clara.
Per als que no estaven de vacances, la situació va ser especialment incòmoda. És el cas del Cesc, veí de Tarragona que treballa a Barcelona i que cada dia realitza el trajecte amb tren. "No ens han avisat. Simplement ens van dir que vinguéssim aquí i que ja trobaríem autobusos. N’estem cansats", comentava mentre esperava a la Zona Universitària. "Els que fem aquesta ruta cada dia, fa mesos que arrosseguem incidències. Arriba un punt en què ja no hi pots confiar". La seva alternativa, assegura, és més lenta i incòmoda: "Al bus no hi cabo bé, perquè soc alt i els genolls em xoquen amb el seient del davant. És incòmode i em fa més llarg el viatge".
En una parada pròxima, una família francesa esperava un altre dels busos llançadora. Venen de Barcelona i, com cada any, es dirigeixen al càmping de Creixell. "Fa més de 10 anys que fem aquest trajecte i mai havíem tingut tants problemes. No sabíem res d’això", assegurava Marie Rival, de 41 anys, amb els seus dos fills agafats de la mà. Van haver de fer transbord a Cunit i després a Torredembarra per arribar. "No hi ha cap cartell que ho indiqui. És difícil saber on s’ha d’anar".
En la mateixa parada, una parella de gent gran arribada des de Tarragona per visitar la seva família també qualificava la situació d’"anòmala". "No és normal, però bé, si és per obres, esperem que serveixi per millorar". Durant el matí el dispositiu va anar funcionant amb certa regularitat, però entre els viatgers va quedar la sensació general de falta de previsió i de comunicació.
- Pensions Natalia de Santiago sobre la jubilació: «Tenim un problema si deixem els diners quiets al banc»
- Fiscalitat ¿Quines despeses del cotxe em puc desgravar en la declaració de la renda?
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Els 10 vestits més bonics (i memorables) de la història de la Met Gala
- INvestigació A la presó el matrimoni que tenia tancats els seus tres fills a Oviedo
- Guerra comercial Catalunya s’organitza per minimitzar l’efecte dels aranzels cap a les 1.200 empreses alimentàries que exporten als EUA
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Tiktok Un cuiner xinès destapa quin és el client més rendible en un bufet i el que menys
- Futbol El polèmic raper Travis Scott estamparà el seu logo a la samarreta del Barça
- Canvi inesperat en la guerra comercial: la Xina cedeix i ara vol negociar amb Trump