Els vàpers tornen a les platges de BCN després d’un revés judicial
L’Ajuntament no recorrerà la sentència del TSJC que anul·la el veto municipal vigent des del 2022. La normativa continua impedint fumar tabac convencional a la sorra.

Els cigarrets electrònics, més coneguts com a vapejadors o vàpers, es poden tornar a utilitzar a les platges de Barcelona després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) anul·lés la prohibició en aquests espais. Un recorregut pel litoral ja permet veure usuaris d’aquests dispositius a la sorra. El 2022, l’Ajuntament els va incloure en la normativa municipal que veta fumar a les platges al·legant competències mediambientals i de salut pública, cosa amb què el tribunal discrepa.
Segons han informat fonts municipals a EL PERIÓDICO, el consistori no recorrerà la sentència, que deixa directament sense efecte la part de l’ordenança que especifica la prohibició de l’ús de "dispositius susceptibles d’alliberament de nicotina". D’aquesta manera, no serà necessari cap modificació de la norma.
Així, aquests dispositius poden tornar a utilitzar-se mentre la resta de la norma es manté intacta, és a dir, continua estant prohibit fumar tabac convencional a les platges. Al modificar l’ordenança municipal sobre l’ús de les vies i l’espai públic de Barcelona per incloure aquesta prohibició, l’Ajuntament va argumentar que la seva competència en matèria mediambiental i salut pública emparava el veto als vapejadors. El tribunal, però, va concloure que aquestes competències no inclouen la regulació de l’ús a les platges –amb la corresponent prohibició i infraccions i sancions pel seu incompliment–, perquè no existeix un impacte ambiental directe associat a aquests dispositius.
El cas dels cigarrets tradicionals és diferent. Generen cendra i sobretot burilles, un residu perjudicial per al medi ambient que l’Ajuntament pot regular. No és el cas dels vapejador. Aquí, la competència reguladora seria només en matèria de salut i correspon al Govern o a la Generalitat. Al no tenir aquesta competència, el consistori ha preferit no recórrer la sentència, que estima parcialment el recurs d’una associació que demanava la nul·litat de l’ordenança municipal.
El tribunal també destaca que la llei estatal 28/2005, més coneguda com la llei antitabac, diferència entre els cigarrets tradicionals i els dispositius susceptibles d’alliberar nicotina, fet que en limita el consum únicament en espais concrets com centres sanitaris, educatius o transport públic.
"Una altra cosa seria però que aquesta norma hagués establert limitacions concretes quant a l’ús d’aquests dispositius susceptibles d’alliberar nicotina a les platges, però per ara no ho ha fet, ni tampoc el Parlament de Catalunya ha aprovat una llei (...) que prohibeixi l’ús d’aquests dispositius a les platges", recull la sentència, amb data el 4 de març del 2025.
Alt grau de compliment
Barcelona va ser la primera ciutat d’Espanya en prohibir fumar a les seves platges –tant a la sorra com al mar–, amb sancions de fins a 30 euros i amb una excepció concreta: als xiringuitos sí que es pot fumar. L’Ajuntament va remarcar la necessitat de reduir la contaminació a les platges, protegir el medi ambient i millorar la convivència, la salut pública i la protecció de menors d’edat.
Segons assenyala el consistori, hi ha hagut un alt grau de compliment de la normativa, que els usuaris del litoral han qualificat amb un vuit sobre deu. La informació que recullen els informadors a peu de platja indica que avui només entorn de l’1% dels usuaris fumen a la sorra. Quan es detecta algú fumant, li expliquen la normativa i li indiquen en quins punts es pot fumar fora de la sorra, precisen fonts municipals, que afegeixen que aquestes dades són estables des de l’aplicació de la normativa el 2022.
En el punt de mira
Notícies relacionadesLa decisió del TSJC arriba en un moment de discussió legal sobre les restriccions al tabac, tant a Espanya com a escala europea. Bèlgica, per exemple, ha sigut el primer país d’Europa a vetar l’ús dels vapejadors, des de l’1 de gener del 2025. A Milà ha entrat en vigor la prohibició de fumar a l’aire lliure en espais públics, inclosos carrers i carreteres.
El Govern espanyol també té els cigarrets electrònics en el punta de mira, i ja va prohibir les aromes i sabors en els vapejadors. També posa la seva atenció en el tabac, amb la previsió d’incloure les terrasses dels bars i restaurants com espais sense fum.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Un policia de Badalona serà jutjat per falsejar quilometratge
- La nadinemania conquereix el món de l’òpera
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Els vàpers tornen a les platges de BCN després d’un revés judicial
- Desenes de canals de YouTube amaguen continguts gore, fetitxistes i macabres en suposats vídeos per a infants
- Del 'chemsex' al 'slam': creix l’ús de drogues per via intravenosa durant les relacions sexuals
- Guerra comercial Catalunya s’organitza per minimitzar l’efecte dels aranzels cap a les 1.200 empreses alimentàries que exporten als EUA
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Tiktok Un cuiner xinès destapa quin és el client més rendible en un bufet i el que menys