De Bellaterra a Sud-àfrica
Set alumnes de l’escola privada La Vall de Bellaterra competiran al First Lego League Open Africa Championship, que se celebra del 7 al 9 de maig al centre de convencions de Ciutat del Cap. Allà es reuniran els equips juvenils de robòtica més brillants del món.

"Nosaltres només som una escola". La frase, llançada entre rialles per una de les set noies de l’equip Jatta Printi, de l’escola privada La Vall, ubicada a Bellaterra, a la carretera de Sabadell, és una declaració de principis. Aquestes adolescents han creat un projecte tecnològic des de zero i han aconseguit classificar-se per a l’Open International de Robótica a Sud-àfrica. És l’únic centre escolar de tot Espanya que participa en un torneig en el qual predominen les acadèmies, associacions d’enginyeria i clubs especialitzats.
Elles, en canvi, ho han fet des de l’aula, els patis i fins a 12 diumenges de treball voluntari. "El nostre nom, Jatta Printi, significa deixant empremta en finès –expliquen–. Perquè no volíem només competir, volíem deixar una marca al món".
Tot va començar abans d’acabar el curs anterior. Quan es va anunciar el nou repte de la First Lego League –aquest any sobre solucions marines–, van començar a valorar idees. "Elles s’organitzen pel seu compte, investiguen, contacten amb experts, fan visites...", explica Inma Balcells, professora de tecnologia de l’escola i responsable de l’equip. Arquitecta de formació, fa 12 anys que impulsa la robòtica a La Vall i nou que classifica equips per a la final nacional. Però reconeix que arribar a una internacional "és un altre nivell, una cosa molt difícil per als centres escolars".
Un problema real
Aquest any van seleccionar un problema real: els tags marins que es col·loquen en animals per al seu seguiment científic. Costen entre 12.000 i 15.000 dòlars i poden perdre’s fàcilment, cosa que obliga els investigadors a invertir hores en la seva recuperació. La solució que proposen és T-Bubble, un sistema tecnològic autoinflable i visible que facilita recuperar aquests dispositius. El seu robot, a més, està equipat amb quatre motors (dos grans per al desplaçament i dos petits per als braços).
A la final nacional, Jatta Printi va quedar en quarta posició, cosa que inicialment no els garantia plaça internacional. No obstant, la baixa d’un altre equip va alliberar un lloc i elles van ser elegides. "Havíem desmuntat el robot pensant que s’havia acabat tot... De sobte ens diuen que anem al mundial. Vam plorar".
Del 7 al 9 de maig, competiran al First Lego League Open Africa Championship a Ciutat del Cap, on es reuniran els equips juvenils de robòtica més brillants del món per posar a prova les seves solucions tecnològiques.
Una de les característiques més potents d’aquest equip és que està format únicament per noies. Una cosa poc habitual en l’àmbit de la robòtica, on solen predominar els nois o els equips mixtos amb lideratge masculí. Elles ho tenen clar: "Ens agradaria ensenyar al món que les noies també fan robòtica", diuen.
El treball en equip ha sigut clau. Moltes d’elles no es coneixien al començar, però van aprendre a reconèixer els talents de cada una. Balcells ho resumeix així: "La robòtica no és només programar: és construir una comunitat", asseguren
Amb T-Bubble sota el braç, aquestes set noies es preparen per deixar empremta a Sud-àfrica. "Serem enginyeres. I volem que es vegi que les noies també som aquí".
- Fiscalitat ¿Quines despeses del cotxe em puc desgravar en la declaració de la renda?
- Successos Detinguts tres menors a Mataró per la brutal agressió a un adolescent
- Equipament Glòries posa a prova la complicada convivència entre ciclistes i vianants
- Cita destacada BCN es bolca amb les Setmanes de l’Arquitectura
- Àrea natural El delta del Llobregat aposta pel turisme sostenible