12 hores, 33 minuts, 16 segons

El Govern es focalitza a disseccionar amb milions de dades de Red Eléctrica i de totes les empreses energètiques el que va passar abans i just després de l’inici de l’incident per fer una autòpsia completa amb la qual identificar les causes del col·lapse i actuar per evitar que torni a passar.

El sistema es va reposar, però 1,3 segons després es va registrar una altra gran oscil·lació

12 hores, 33 minuts, 16 segons
3
Es llegeix en minuts
David Page
David Page

Periodista

ver +

Tot en el sistema elèctric estava funcionant de manera habitual. Un dilluns normal. Tots els operadors elèctrics confirmen que aquell matí hi havia un consum de llum relativament baix i amb prou producció per cobrir tota la demanda. Amb bastant renovable (un 55% de solar i un 10% d’eòlica), però com molts altres dies en els últims anys. I amb diverses centrals nuclears aturades, com havia passat en altres ocasions des de fa mesos en què els baixos preus del mercat elèctric fan que no els surtin a compte a les grans elèctriques tenir en marxa els reactors. Però en un instant tot va canviar i es va obrir un episodi històric per al país, per insòlit, per preocupant i pel seu impacte per a tots els ciutadans.

Dilluns, 28 d’abril. I exactament a les 12 hores, 33 minuts, 16 segons, 442 mil·lisegons és el moment just en el qual es va iniciar la gran apagada, la més gran de la història del país i que va deixar paralitzada tota la península Ibèrica. En aquell instant es va produir un primer gran sotrac en el sistema elèctric provocat aparentment per una pèrdua sobtada d’una immensa quantitat d’electricitat que es consumia.

Una ‘eternitat’

El sistema es va aconseguir reposar momentàniament, però 1,3 segons després es va registrar una altra gran oscil·lació en el funcionament de tot engranatge elèctric amb una altra gran desaparició d’electricitat. I després d’aquest segon cop el sistema no va aconseguir autoregular-se i es va iniciar el col·lapse. Tot just tres segons i mig després els tallafocs del sistema van aïllar per complet la xarxa elèctrica espanyola d’Europa i es va tallar de manera automàtica la interconnexió amb França. I cinc segons després de les 12.33.16.442 (tot just un sospir, però una eternitat per a l’enginyeria elèctrica) el col·lapse va ser total i es va produir un històric zero energètic. Tot el sistema elèctric va deixar de funcionar.

Les estimacions que considera el Govern central és que en els cinc segons fatídics van desaparèixer de manera sobtada en aquests dos sotracs gairebé successius 15.000 megawatts (MW) d’electricitat. Aproximadament el 60% de la que s’estava consumint en aquells instants es va esfumar. Red Eléctrica, l’operador del sistema elèctric i de la xarxa de transport d’alta tensió, va constatar que l’epicentre d’aquestes dues grans oscil·lacions se situa a la regió sud-oest d’Espanya (algunes fonts apunten a Extremadura, tot i que de moment no s’ha pogut concretar) i que es va deure a la desconnexió massiva de plantes de generació. Per la zona del país, la sospita fonamental és que van ser plantes d’energia solar fotovoltaica les que es van desendollar del sistema i van desencadenar el caos.

El gran problema és que les causes concretes que van provocar aquestes oscil·lacions, els motius que van fer que s’esfumés aquesta enorme quantitat d’electricitat, continuen sense conèixer-se al detall. I el Govern s’ha mobilitzat per determinar-les al més aviat possible, i ha forçat Red Eléctrica i les grans elèctriques del país a recollir i remetre tota la informació a les seves mans per aconseguir-ho. El Consell de Seguretat Nacional (CSN), dependent de la Moncloa, ha creat un comitè especial per investigar les causes de la gran apagada i ha involucrat el CNI, l’Estat Major de la Defensa i Interior per fer-ho.

Notícies relacionades

El Govern focalitza tots els esforços a disseccionar amb els milions de dades dels sistemes de telemetria i els registres de REE i de les elèctriques què és el que va passar en aquells cinc segons. I com d’excepcional va ser com per tombar per complet tot el país. "El sistema elèctric no ha funcionat bé, perquè ha d’estar preparat per a qualsevol eventualitat", diuen fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica, comandat per la vicepresidenta Sara Aagesen. "·Deu haver-hi hagut diverses fallades com per superar totes les salvaguardes del sistema. Tots els sistemes mecànics, com l’elèctric, poden fallar. Però és que aquesta fallada era molt improbable", diuen.

Seguretat Nacional vol obtenir els milions de senyals i mesures que cada mil·lisegon es registren en el sistema elèctric i veure el que va passar just abans i després de l’instant en què l’apagada va arrencar.