El robatori de bicicletes ha crescut un 34% en els dos últims anys
Quatre dels 10 districtes de Barcelona concentren el 69% de les denúncies, amb pics de sostraccions els mesos de gener i octubre al vespre. Sant Martí i Ciutat Vella en són els més afectats.
El nombre de bicicletes robades a Barcelona ha augmentat un 34% en els dos últims anys, segons un estudi de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB). L’estudi, portat a terme pel grup d’investigació City Lab BCN de l’ICTA-UAB, posa en relleu la vulnerabilitat de les persones que opten per desplaçar-se de manera sostenible a les ciutats.
Segons les dades de l’estudi, recollit per l’agència Europa Press, l’any 2023 es va denunciar el robatori de 1.167 bicicletes a la ciutat de Barcelona, una xifra superior a les 870 bicicletes sostretes durant l’any 2021 i les 1.042 robades el 2022. En aquest sentit, l’informe mostra una tendència creixent d’aquesta xifra, que podria ser considerablement superior a causa de la gran quantitat de sostraccions que no es denuncien, alerten els investigadors.
Per poder disposar d’una base de dades precisa sobre robatoris i altres incidències que pateixen els ciclistes, l’ICTA-UAB ha posat en marxa la campanya Aturem els Robatoris de Bicicletes impulsada en el marc del programa IMPETUS de la Unió Europea. L’objectiu és recopilar dades detallades a través de la ciència ciutadana i de l’app BiciZen, una eina que permet informar sobre diferents tipus d’incidències i generar una base de dades precisa per millorar la investigació.
L’estudi de l’ICTA-UAB ofereix informació sobre els robatoris de bicicletes als diferents districtes i barris de la ciutat a partir de les dades facilitades pels Mossos d’Esquadra. Segons l’estudi, durant l’any 2023 es van robar a la capital catalana unes 68,5 bicicletes per cada 100.000 habitants, xifra que equival a més de tres bicicletes al dia.
Dels 1.167 casos denunciats l’any passat, la majoria va tenir lloc als districtes de Sant Martí, Ciutat Vella, l’Eixample i Sarrià-Sant Gervasi, els mateixos que en anys anteriors. Aquests quatre districtes junts representen el 69% del total d’usurpacions denunciades a Barcelona, mentre que d’altres com Nou Barris, les Corts i Horta-Guinardó registren una incidència menor, tot i que també hi ha robatoris.
El districte de Sant Martí és el més afectat, amb 255 casos, seguit de prop de Ciutat Vella (223) i l’Eixample (221). Són tres districtes ubicats a la zona més plana de Barcelona i on hi ha més bicis aparcades al carrer.
Notícies relacionadesMesos i hores punta
L’informe revela que el pic de robatoris es produeix els mesos de gener i octubre, mentre que els mesos de maig i juny són els que registren menys incidències. Quant a les franges horàries, la majoria dels robatoris es concentren entre les 20.00 i les 00.00 hores, quan les bicicletes estan aparcades durant períodes prolongats.
- Anàlisi Tres pardals d’un tret
- Un mite blaugrana Adeu a Neeskens, llegenda del Barça
- Arrest Un detingut per agredir tres persones, una d'elles una nena d'un any, a Montjuïc
- La cerimònia inaugural vol sorprendre el món
- La gestió de l’Executiu català La Generalitat vol eliminar la cita prèvia en el sector públic en un any
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Prime Day 2022, en directe: la màquina d’afaitar OneBlade de Philips
- Salvador Illa inaugura la Ciutat Esportiva Damm
- L’auditor diu que el Barça perd més dels 91 milions que admet
- El Barça no concreta la data de retorn a l’Spotify Camp Nou