La presència de ‘tours’ pirates col·lapsa les atraccions turístiques del centre
Les associacions de guies habilitats detecten incompliments en els aforaments exigits per l’ajuntament i observen que les restriccions que dicta la normativa no corregeixen les aglomeracions que es donen al Gòtic i altres barris.
No és fàcil endinsar-se a la plaça de Sant Felip Neri sense topar amb un cúmul de turistes. L’església, la font, el rastre de la metralla del bombardeig durant la Guerra Civil i el recolliment que suggereix aquest racó amb escola al barri Gòtic atrauen gent de pas per Barcelona. Divendres passat al migdia, a la plaça hi havia tres colles guiades, al marge d’alguns viatgers dispersos. En realitat, no es poden acumular més de dos tours alhora a Sant Felip Neri, d’acord amb el decret de restriccions en vigor des del març del 2023 per a grups turístics a Ciutat Vella i que l’ajuntament ha prorrogat fins al 2028.
La mateixa contradicció es donava davant la façana de Santa Maria del Mar, pocs minuts abans. La normativa exigeix que no es concentrin alhora més de tres grups de visitants acompanyats; tot i això, se’n comptaven quatre, dos d’ells a cavall de bicicletes.
"A Sant Felip Neri passa sovint", assenyala Anna Carrasco, presidenta de l’associació de guies turístics Aguicat. Atribueix les infraccions a "grups de fora que venen desinformats": "Hi ha incompliments perquè hi ha grups que venen d’origen amb guia i no són conscients de les limitacions. No s’han informat".
Amb títol o sense
Un guia sense títol a Espanya pot ensenyar la història i el patrimoni de Barcelona passejant per Ciutat Vella, però no pot entrar als museus per donar a conèixer les col·leccions. L’Aguicat és partidària que barris com el Gòtic i la Ribera siguin declarats bé cultural d’interès nacional, perquè només guies habilitats a Catalunya puguin impartir les explicacions, com en qualsevol recinte catalogat.
L’Associació Professional d’Informadors Turístics (APIT) de Barcelona posa l’accent en els tours pirates, al marge de professionals i empreses registrades. "El que més es veu pel Gòtic són free tours. De vegades, porten més de 20 persones", adverteix Paquita Vázquez, membre de l’APIT. El decret és estricte al marcar que cap grup pot ajuntar més d’una vintena de visitants. "Però hi ha grups d’estrangers que fan el que volen. No és continu, però sí que veiem que alguns superen l’aforament i ocupen el Gòtic", critica Vázquez.
Responent a preguntes de l’oposició, el districte de Ciutat Vella va informar a primers de juliol que la Guàrdia Urbana havia imposat 2.840 denúncies a grups turístics des que s’apliquen les restriccions. De totes les multes, només dues van castigar que es depassés l’aforament.
"La situació ha millorat moltíssim, però hi ha més incompliments d’aforament que no es detecten, més del límit al nombre de grups en places i carrers que per excés de persones en un grup", distingeix Carrasco. El reglament prohibeix que més de vuit grups coincideixin a la plaça Reial o Sant Jaume, en tolera fins a cinc a la plaça del Rei i tres a tot estirar a la plaça del Pi, entre altres llocs molt transitats.
Només es reclama que la Guàrdia Urbana acudeixi a sancionar en cas que els turistes acompanyats per un informador desobeeixin els agents cívics que supervisen que s’acata la norma. "Els he vist alguna vegada traient a un grup de Sant Felip Neri o demanant a un guia que s’esperi per entrar. Són pocs i fan el que poden", diu Carrasco.
Vázquez assegura que evita sovint circular pel Gòtic amb viatgers. "Moltes vegades ja no hi anem. Traiem la visita perquè no és compatible que es paguin dos guies per a una passejada de 45 minuts o una hora", afirma.
Testifica que alguna vegada deixa a algun grup nombrós al final d’un trajecte per Barcelona en un lloc pròxim a Ciutat Vella perquè els visitants es dispersin i es desplacin per si sols, sense acompanyament. "Segons quins grups ja no venen al Gòtic. Fa poc hi anàvem tres guies per repartir-nos un grup de 52 persones. ¿Menys serveis? N’hi ha que els han apujat, perquè ara fan falta més guies, i n’hi ha que ara prefereixen no tocar aquesta zona", diu Vázquez.
"La meva teoria és que el gran beneficiat ha sigut el parc Güell: abans es feia molt el combo Sagrada Família - Ciutat Vella i ara es fa molt el combo Sagrada Família - parc Güell", assenyala Carrasco. Al seu torn, aprecia que els free tours han reduït els grups de turistes a Ciutat Vella i són menys sorollosos perquè s’han prohibit els megàfons. "Però el problema s’ha desplaçat a l’Eixample. Te’ls trobes tots al passeig de Gràcia. El que s’ha resolt a Ciutat Vella ara s’ha exportat a l’Eixample", alerta.
Notícies relacionadesL’APIT i l’Aguicat afegeixen que la prohibició d’aparcar busos turístics en punts com plaça Catalunya ha desincentivat les excursions al Gòtic, però perceben que la saturació perdura. "El decret m’ha fet la feina més còmoda, perquè és més fàcil gestionar un grup de 20 que un de 50, però la sensació de massificació la tenim igual: poden ser més grups però són els mateixos caps", resol Carrasco.
Vázquez creu que ajudaria a descongestionar la zona que es fixés un límit als grups d’estudiants, ara sense límits. "Solen ser més sorollosos. Faria que tots els grups fossin de 25 o 30 persones, com els que permeten el parc Güell o la Sagrada Família", indica.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apunts polítics de la setmana Illa busca pis per a 4 anys i sense banderes
- SUCCESSOS Un tribunal ordena investigar la mort d’una nena en una piscina privada
- Anàlisi El cas de la parella d’Ayuso
- Falta de servei 5.000 veïns de BCN han estat tres mesos sense rebre cartes de Correus
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Un fenòmen invisibilitzat L'impacte emocional dels processos migratoriis: entre el dol i la resiliència
- Toni Bou: "Em preocupa què faré quan em retiri per ser tan feliç com ara"
- L’ÚLTIMA GRAN CARRERA DE LA TEMPORADA Pogacar culmina a la Llombardia un any històric en el ciclisme
- Lliga F Regnar i renéixer: torna un derbi "descompensat"