patrimoni

L’ampliació d’un geriàtric condemna una masia d’Horta

L’ajuntament tramita un pla urbanístic perquè es construeixi un edifici annex a un centre de gent gran que suposarà la demolició de Can Paronet, vestigi agrícola històric.

L’ampliació d’un geriàtric condemna una masia d’Horta

Meritxell m. pauné

2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

Un pla urbanístic per ampliar un geriàtric a Horta-Guinardó camina cap a l’aprovació definitiva a través de diferents òrgans de l’Ajuntament de Barcelona. El projecte passa una mica desapercebut, però inclou un ingredient delicat: la demolició de la masia de Can Paronet, vestigi històric de la Clota i la Vall d’Hebron. La seva última habitant va ser l’Águeda Samsó (1913-2001), una de les últimes bugaderes d’Horta, ofici femení elevat en els últims anys a icona del districte i fins i tot ganxo turístic.

El reconeixement oficial a les dones que baixaven d’Horta el segle passat per recollir i rentar les robes de la Barcelona burgesa no li serveix de gaire a Can Paronet, que no està protegit pel catàleg de patrimoni al no tenir valor artístic ni ser obra de cap arquitecte de marca. Tampoc ha merescut aquest blindatge legal la sort de, entre d’altres, haver conservat l’antic safareig amb el pou d’aigua freàtica que el nodreix, ni la bassa al costat dels terrenys, ni l’habitatge del segle XVIII que va construir la saga viticultora dels Gausachs, d’aspecte avui espellifat.

El districte d’Horta-Guinardo va validar el projecte urbanístic, amb la demolició inclosa, el 6 de març. Va rebre el vot favorable de PSC, ERC i PP, el vot en contra de BComú i l’abstenció de Junts i Vox. El pla encara ha de passar per comissió i ple municipal per a la seva aprovació definitiva, el que alimenta les esperances del centre d’estudis històric El Pou, entitat que vetlla per la memòria popular del districte i que reclama la conservació de Can Paronet.

Edifici no catalogat

El consistori, preguntat per aquest diari, confirma que "d’acord amb el pla que s’està tramitant, la masia serà enderrocada per a l’ampliació de l’equipament sanitari". I remarca que "la masia de Can Paronet no està catalogada ni té cap nivell de protecció", a diferència del camí de Sant Genís d’Horta, el petit viari medieval que passa just per davant. Va ser trossejat en els anys 90 per obrir l’avinguda Cardenal Vidal i Barraquer i ara la caseta és l’únic element agrari d’aquest tram. Segons fonts municipals, el mas "queda fora de l’àmbit" protegit. No obstant, el catàleg del patrimoni municipal dicta que s’han de preservar les dimensions i estructura del camí –que data dels segles X-XI- així com la conservació ambiental del sector.

Notícies relacionades

El pla urbanístic inclou un estudi històric fet el 2021 per la consultora Actium, que descriu amb imatges i referències documentals tots els elements de la finca. No conclou si s’ha de salvar o no. Assenyala que el valor arquitectònic és escàs, però que "no hi ha dubte del valor històric de la casa i del conjunt [...], ja que conformava el paisatge històric i representava l’economia tradicional (agricultura, bugaderia) de la Clota i d’Horta". Tenint en compte que està "pràcticament aïllada en un paisatge ara plenament urbanitzat", recomana almenys documentar-la abans que desaparegui.

L’ajuntament detalla que és "un planejament d’iniciativa privada", promogut per la congregació religiosa de les Mínimes –que tenen un convent a pocs metres– i l’empresa Alta Future, gestora de residències geriàtriques. Els plans mostren com l’actual centre de gent gran, construït el 2018 i anomenat Ronda de Dalt Residencial, creix amb una gran construcció annexa de quatre plantes. La qualificació del terreny com a terra per a equipaments el va deslliurar de la bombolla immobiliària, però ara el fa ideal per a l’asil.