Cinc veïns es neguen a ser desallotjats de l’edifici El Barco

El primer tinent d’alcaldia, Eduard Sanz, apel·la a la «responsabilitat» perquè abandonin l’edifici mentre alguns veïns desconfien de la gravetat de la situació. 

Cinc veïns es neguen a ser desallotjats de l’edifici El Barco

GERARDO SANToS

3
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

Els Bombers de la Generalitat i la Policia Local d’Esplugues de Llobregat van procedir ahir al desallotjament dels veïns que estaven tancats al popular edifici d’Esplugues conegut com El Barco. Després d’una inspecció tècnica, els Bombers van comprovar els riscos per l’estat ruïnós del bloc i, dels cinc pisos que seguien habitats, en van desallotjar dos amb la col·laboració veïnal.

En total, van ser 12 els veïns que van passar la nit de dilluns a El Barco malgrat que l’Ajuntament d’Esplugues va decretar aquell mateix matí el cessament d’habitabilitat del bloc i va ordenar el desallotjament immediat per "danys estructurals". Al moment del tancament d’aquesta informació restaven a l’interior de l’edifici almenys cinc persones de tres pisos diferents, segons informen fonts municipals. "Nosaltres seguirem aquí", resumeix el Juanma, un dels veïns que es neguen a abandonar casa seva. L’acompanyen la seva mare, la seva germana i la seva parella. Tots ells viuen a tres pisos diferents i asseguren que no deixaran el bloc fins que així ho dicti el jutge: "Sense ordre judicial, no sortirem", expliquen.

"Responsabilitat i seny"

"Als veïns que segueixen dins els demano responsabilitat i seny. S’estan posant en perill a ells i als treballadors. L’edifici podria entrar en col·lapse i caure", va advertir el primer tinent d’alcalde, Eduard Sanz, en una roda de premsa ahir al matí. Sanz va explicar que l’ajuntament ha demanat al jutjat l’ordre pertinent per poder buidar del tot El Barco. "Disposarem de dos o tres pisos temporals i, en els pròxims dies, en seran més" ―anunciava ahir Sanz. "Estem prioritzant els casos de més vulnerabilitat i les famílies amb menors". Si bé els tres pisos esmentats per Sanz van ser oferts al consistori, només un d’ells té donats d’alta els subministraments, per la qual cosa va ser l’únic que es va poder facilitar als veïns afectats. En tot cas, es tracta d’alternatives habitacionals que el consistori proporciona a través de pisos de titularitat municipal i d’un conveni amb entitats del tercer sector. Sanz va fer també una crida a la Generalitat perquè intervingui en aquest assumpte i "col·labori el màxim possible". "L’Agència de l’Habitatge de Catalunya no ens ha facilitat, de moment, cap pis", va dir.

En la roda de premsa també va prendre part l’enginyer municipal José María Lera, que va detallar les deficiències estructurals detectades a El Barco: "Trobem en el forjat patologies que suposen un risc estructural. El ferro està completament degradat, hi ha esquerdes a les capes de compressió en tres de les vivendes i pèrdues d’aigua". Lera també va assenyalar que el formigó del forjat no s’ha de poder ni tan sols analitzar, ja que "es desfeia només tocar-lo". Per tot això, l’enginyer municipal adverteix que "no es pot garantir l’estabilitat de l’edifici".

No obstant, la urgència amb què ha actuat l’ajuntament, unit al fet que fa diversos anys que sobre l’edifici pesa l’amenaça de l’ensorrament al trobar-se en una zona verda, ha fet que alguns veïns desconfiïn de la gravetat de la situació.

Notícies relacionades

És el cas de Ronny Guzmán, resident a El Barco des del 2016 i molt crític amb la gestió municipal de la crisi: "Dilluns la policia va treure els meus dos fills de casa, un d’ells menor, sense ser-hi els seus pares presents i sense avisar-nos prèviament", va denunciar. Els van portar a l’Espai La Baronda, molt pròxim a El Barco, i el lloc on el consistori atén els afectats des del moment en què es va iniciar l’evacuació, dilluns al migdia.

Precisament a La Baronda es van viure ahir moments de tensió. Desenes de veïns i activistes van protestar davant les portes de l’equipament pel que entenen una mala gestió de la crisi per part de l’ajuntament, mentre a l’interior treballadors municipals atenien alguns dels afectats. Els manifestants van acabar entrant, fet que va motivar l’actuació de la Policia Local i dels agents antiavalots dels Mossos d’Esquadra.