Efectes de la sequera

BCN planteja obligar les finques noves a utilitzar aigua de pluja

Es calcula que aprofitar l’aigua de la dutxa per al vàter reduiria un 30% el consum

El procés participatiu per a l’ordenança d’aigües grises qüestiona si les grans promocions i rehabilitacions de vivendes haurien d’instal·lar sistemes pluvials a les cobertes.

BCN planteja obligar les finques noves a utilitzar aigua de pluja

TONI SUST

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

La sequera ja no és un episodi puntual, afirmen les Administracions i la realitat. I perquè la situació que es viu actualment no es repeteixi sempre, és a dir, que existeixin reserves per combatre millor la falta de pluja, les institucions es plantegen mesures que fa no gaire resultarien impensables. Per exemple, aprofitar l’aigua de la pluja per a ús domèstic.

L’Ajuntament de Barcelona està en plena elaboració de l’ordenança d’aigües grises, una norma que ha de rebre l’aprovació definitiva previsiblement cap a finals d’any. Obligarà les promocions i rehabilitacions de blocs de més de 16 vivendes i que acumulin més de 500 metres cúbics de despesa anual en dutxes i banyeres a aprofitar l’aigua d’aquestes instal·lacions.

De la dutxa al vàter

Això significa que en aquests immobles serà obligatori reutilitzar l’aigua que se’n va pel desaigüe per a usos que no requereixen aigua potable. Així, per exemple, s’haurà de redireccionar l’aigua de la dutxa cap a la cisterna del vàter després de sotmetre-la a un sanejament bàsic. En el procés participatiu previ a la validació de l’ordenança, el consistori va una mica més enllà i ha inclòs preguntes sobre una altra possible obligació que per ara és només això, una possibilitat: que les empreses responsables de grans promocions o grans rehabilitacions hagin d’instal·lar sí o sí algun sistema de recollida de l’aigua pluvial a les cobertes.

És una de les diferents preguntes que s’inclouen en l’enquesta que forma part d’aquest procés participatiu: «¿Consideres que s’hauria de regular també l’aprofitament d’altres recursos hídrics de proximitat, com ara són les aigües pluvials, a les cobertes de les edificacions?».

El formulari ofereix diverses possibilitats de resposta: que en el cas de grans promocions o rehabilitacions sigui obligatori l’aprofitament d’aigües pluvials a les cobertes, independentment que ho sigui el de les aigües grises; que siguin tots dos obligatoris; que l’aigua de la pluja sigui un dels «recursos hídrics alternatius» que es facin servir per regar els espais verds si hi ha zones enjardinades en l’espai de l’immoble i, finalment, que no sigui obligatori.

El consistori remarca que ara per ara no s’ha avançat ni un mil·límetre en una regulació potencial al respecte, i tampoc disposa de les respostes de l’enquesta perquè estarà oberta fins a l’1 d’abril. Però no sembla gens forassenyat pensar que en el futur les obligacions dels responsables de grans promocions incorporin el màxim de prestacions per poder garantir l’aigua que no cau del cel.

El procés participatiu

El procés participatiu obert en relació amb l’ordenança d’aigües grises consta de quatre fases: informació, debat, retorn i seguiment. Ara està en la del debat, que inclou l’enquesta i cinc sessions de debat ja realitzades. La fase acabarà el 7 d’abril.

Notícies relacionades

La de retorn consisteix en l’entrega de la informació recollida a l’equip tècnic que redacta l’ordenança. I en aquell període, que conclou el 21 d’abril, es determina quines propostes s’hi inclouen i quines no. Finalment, del 21 d’abril al 31 de juliol arriba la quarta fase, el seguiment de la tramitació de l’ordenança.

La nova ordenança és una de les mesures principals que ha impulsat l’ajuntament barceloní, que calcula que una llar de quatre persones genera uns 200 litres d’aigües grises al dia. El consistori calcula que aprofitar l’aigua de la dutxa per al vàter podria suposar una reducció del consum d’aigua potable d’un 30%. En global, es tractaria d’un estalvi potencial de 300.000 metres cúbics a l’any.