BCN finança reformes a 52 sales culturals privades

Els cines Verdi, la discoteca Razzmatazz, la llibreria La Central del Raval o els Lluïsos d’Horta, entre els beneficiaris de les ajudes.

BCN finança reformes a 52 sales culturals privades
2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

L’ecosistema cultural de Barcelona compta, des de fa una dècada, amb tres convocatòries específiques de l’Ajuntament de Barcelona per subvencionar cada any un grapat d’obres de millora en sales privades de la ciutat. Rehabilitacions de teatres associatius, insonorització de bars que ofereixen música en viu, posada al dia de sales de cine... És una pluja fina d’ajudes que passa desapercebuda per a la ciutadania però que alleuja, almenys una mica, les empreses i entitats que s’aventuren a programar cultura a la ciutat.

A finals de gener es van resoldre les al·legacions –l’últim pas per a l’adjudicació– de les ajudes aprovades el 2023. Fonts municipals confirmen a aquest diari que ja s’han abonat els imports concedits a les 52 beneficiàries, que inclouen vuit ateneus de barri i 44 sales de variada índole i dimensió. Tenen fins al 30 de setembre per executar els projectes.

La línia específica per rehabilitar ateneus de base associativa es va crear el 2013, igual que la d’adequació de locals de música en viu. L’any següent naixia la de millores en espais de creació, llibreries i cines, rememoren portaveus de l’ICUB. Totes tres van veure la llum durant l’alcaldia de Xavier Trias (Junts) i, tot i que han reduït el pressupost, s’han mantingut durant els mandats d’Ada Colau i el primer any de Jaume Collboni.

Segons els llistats definitius publicats aquest febrer a la Gaseta Municipal, el consistori ha repartit 200.000 euros rodons entre vuit ateneus de barri per cofinançar tasques de rehabilitació de les instal·lacions. Els tres imports més alts assignats, 46.655 euros cada un, són per als Lluïsos d’Horta, el Centre Moral Instructiu de Gràcia i el Casino L’Aliança del Poblenou. Els projectes que van presentar són, respectivament, millorar l’aïllament tèrmic, reparar la coberta del teatre i millorar la seguretat del local.

La resta de finalistes són el Centre Asturià de Barcelona (14.800 euros), el Centre Catòlic de Sants (4.000), l’Orfeó Martinec (25.000), l’Ateneu Hortenc (15.000) i l’Ateneu La Barraqueta (1.100). Entre les obres consten adaptacions d’instal·lacions a la normativa o adaptació d’una façana perquè sigui accessible.

Les dues línies de subvencions concedides el 2023 per a sales culturals suposen una inversió municipal de 470.000 euros. Donaran oxigen a escenaris molt coneguts pel públic generalista barceloní. Entre els cines consten els dos Verdi (33.000 euros), l’Aribau (13.300) i el Phenomena (25.000). Les discoteques Razzmatazz (23.500) i Bikini (30.000) s’emporten un altre pessic. Les llibreries reben imports més moderats: 4.000 euros per a La Central del Raval, 1.700 per a la llibreria del centre Crisi Coop, gairebé 1.000 per a la Documenta, 800 per a la Nollegiu...

Alternatius i clàssics

Notícies relacionades

Altres destinataris són temples ultramoderns com l’Oblicuo Hifi Bar –el primer listening bar de Gràcia– (30.000), el Rouge Cocktail Club del Poble-sec (23.000) o el coworking-galeria Carretes 47 (30.000). També espais més alternatius, com el Zumzeig de Sants (3.500) o el Freedonia del Raval (12.000). I centres de sempre, com el Casal Catòlic de Sant Andreu (18.000).

En total, 28 sales han aconseguit ajudes per a la rehabilitació i la compra d’equipament tècnic, i d’altra banda 16 més han aconseguit suport per mirar de mitigar potencials molèsties a l’entorn a causa del soroll. En tots els casos hi ha hagut molta paperassa per sol·licitar i després justificar el finançament.