Multa de 420.000 € a l’amo de 14 pisos turístics il·legals

El propietari sancionat llogava irregularment els apartaments a turistes fent creure que es tractava de contractes de llarga durada

Multa de 420.000 € a l’amo de 14 pisos turístics il·legals

germÁn gonzález

1
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ha fet un pas més en la persecució contra els propietaris d’immobles que incompleixen la normativa de vivenda i turisme de manera reincident a la ciutat. Així, va imposar una multa de 420.000 euros als representants de la propietat d’un edifici situat en el número 24 del carrer Ample, a Ciutat Vella, que llogava 14 pisos, gairebé tots els allotjaments de l’immoble, a turistes de manera irregular.

Després de mesos d’investigació d’inspectors municipals del districte de Ciutat Vella i de la Guàrdia Urbana, es va constatar que els propietaris de l’edifici evitaven expedients i sancions del consistori al·legant que llogaven vivendes aparentment de manera legal amb contractes de llarga durada a inquilins concrets, tot i que en realitat eren turistes que es quedaven, per poc temps, als apartaments.

Booking i Airbnb

D’aquesta manera, la propietat evitava l’expedient al finalitzar el contracte de lloguer o canviant de titular, una vegada vencia la data de conclusió final del tràmit administratiu sancionador municipal. L’Ajuntament de Barcelona assenyala que els propietaris de l’immoble llogaven 14 allotjaments turístics en plataformes com Booking i Airbnb sense cap autorització per a aquesta activitat.

Notícies relacionades

Des del 2018 els inspectors municipals obrien expedients i demanaven que es desactivessin els anuncis de les dues plataformes, tot i que van constatar que es tornaven a publicar amb noves fotos i noms d’amfitrions diferents. El propietari al·legava que desconeixia si els seus inquilins utilitzaven els pisos per rellogar-los a turistes i que es considerava "enganyat".

No obstant, després d’acumular diverses proves l’abril passat, una acció conjunta entre inspectors municipals i la Guàrdia Urbana va constatar que a l’edifici, format per una planta baixa i quatre d’altura, hi havia 14 de 15 pisos ocupats per turistes, sense comptar amb la llicència corresponent, mentre que a la vivenda restant residia una inquilina de renda antiga que s’encarregava de gestionar les entrades i sortides dels allotjaments turístics il·legals així com l’entrega i recollida de claus.

Temes:

Barcelona Airbnb