Montjuïc, blindat per Cap d’Any

L’avinguda de Maria Cristina (centre neuràlgic pel macrofestival de pirotècnia), el centre i eixos d’oci seran les zones més controlades, així com les festes no autoritzades, amb l’objectiu d’evitar la comissió d’actes delictius.

Montjuïc, blindat per Cap d’Any
3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Barcelona tornarà a blindar-se per la nit de Cap d’Any per garantir la seguretat i una bona mobilitat en una nit que es preveu de grans moviments de persones desplaçades per a sopars i una allau de festes privades que se sumaran a la macrocelebració amb pirotècnia a a l’avinguda de Maria Cristina.

Per garantir una jornada cívica i segura, s’ha dissenyat un dispositiu coordinat entre la Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra i Protecció Civil.

L’intendent de la Guàrdia Urbana Jordi Oliveras va detallar ahir que els agents realitzaran funcions de "prevenció de seguretat ciutadana i actuacions destinades a evitar la comissió d’actes delictius". Sense oblidar les tasques de proximitat, auxili i assistència als ciutadans, i la vigilància general d’espais públics.

L’avinguda de Maria Cristina tindrà un especial reforç de seguretat atesa l’afluència massiva de públic previst per al breu espectacle que representarà l’entrada el 2024. Tant la Urbana com els Mossos d’Esquadra portaran a terme un dispositiu d’accés amb filtres de control per evitar que la concurrència introdueixi ampolles de vidre o objectes perillosos per a la seguretat publica, com armes blanques.

Filtre policial

Per accedir serà necessari passar els filtres ubicats entre les dues Torres Venecianes. Els agents disposaran de pales de detecció de metalls i hi haurà contenidors per dipositar les ampolles. Com ja s’ha fet als piromusicals de la Mercè, s’utilitzaran drons com a "element de suport i informació".

El centre serà l’altra zona sotmesa a més control malgrat que allà no s’ha convocat cap festa. Davant possibles usos indeguts de la via pública, la policia comptarà amb un dispositiu de prevenció, va explicar Oliveras.

Però, a més a més, monitoritzaran les xarxes socials per detectar possibles convocatòries de celebracions de la nit de Cap d’Any en altres llocs. I és que tot i que es tracta de la nit amb més noctàmbuls de tot l’any, l’ajuntament vetllarà per garantir el descans veïnal i "vigilar les activitats il·legals en la via pública".

L’intendent va recordar que la Urbana, en el marc del dispositiu de Nadal, ha realitzat inspeccions a locals de concurrència pública, sobretot en matèria d’infraccions relacionades amb sorolls molestos, excés d’aforament i consum d’alcohol per part de menors o al carrer. El balanç total d’inspeccions aquest 2023 és d’unes 1.500, va repassar l’intendent, que es corresponen amb unes 4.000 infraccions, la majoria de les quals lleus.

Oliveras va mostrar in situ, a la sala Jamboree de la plaça Reial, les rutines dels controls que al llarg de l’any es fan als locals per garantir la seguretat i convivència. I en concret, en els dies previs a les celebracions s’ha posat el focus també en la publicitat no autoritzada al carrer, sobretot si inciten al consum indiscriminat d’alcohol, així com contra festes furtives i la protecció de menors en relació amb consum de drogues i alcohol.

En matèria de prevenció d’agressions sexuals, l’ajuntament recorda que a la ciutat s’han consolidat els itineraris segurs per prevenir r violències masclistes i LGTBI-fòbiques.

El cos de policia té establerts itineraris segurs des de les zones d’oci fins a les parades de transport públic més pròximes, amb patrulles vigilant.

La policia també reforçarà la seguretat viària amb controls d’alcoholèmia i drogotests. El més intel·ligent potser és apostar pel metro o el bus. En aquest sentit, TMB mantindrà obert el subterrani tota la nit per facilitar els desplaçaments segurs i més ràpids als punts neuràlgics de la celebració.

Millor en metro

Notícies relacionades

Per arribar a Maria Cristina, es recomana el metro, sortint a les estacions d’Espanya (L1 i L3), més pròxima, o les d’Hostafrancs (L1), Tarragona (L3), Rocafort (L1) i Poble-sec (L3). Per facilitar els moviments, es comptarà amb un desplegament especial de personal d’atenció ciutadana que regularà els fluxos de gent. I les estacions comptaran amb més vigilància.

El colofó a una nit de Cap d’Any en pau sempre passa per un operatiu especial de neteja, amb 94 operaris i 38 vehicles. Sobretot a Ciutat Vella, plaça de Catalunya, Rambla i voltants, Eixample i Maria Cristina, on hi haurà 20 vàters portàtils i 20 urinaris.