Carme Ruscalleda, doctora honoris causa: "Som hereus d’una cuina que ve d’antic"
La prestigiosa xef demana en l’acte de proclamació com a doctora honoris causa a la UBque l’Administració inclogui l’assignatura de cuina i nutrició en els currículums acadèmics
Carme Ruscalleda (Sant Pol de Mar, 1952) va demanar ahir que l’Administració inclogui una assignatura de cuina i nutrició en els currículums acadèmics, que "proporcioni coneixements i transmeti la passió per la cuina catalana". Ho va fer durant el seu discurs en l’acte de proclamació com a doctora honoris causa per la Universitat de Barcelona (UB).
Després d’un repàs de la seva trajectòria professional i personal, Ruscalleda va assegurar que mai va imaginar, ni en els "somnis més surrealistes", que acabaria sent reconeguda amb aquest títol per una universitat. Ruscalleda, que després d’haver tingut set estrelles conserva les dues del restaurant Moments, a Barcelona, va defensar la importància de protegir el sector primari: "Altrament es podria acabar perdent, a grans trets, la cuina professional", alhora que va advocar pel consum de productes de proximitat i de temporada.
"Som hereus d’una cuina que ve de molt antic, d’una cuina sàvia, sana, una cuina gurmet que tracta la natura de forma elegant i seductora, amb receptes molt humils, tant marineres com pageses, plenes de sentit i de coneixement", va desgranar.
"El talent no té gènere"
La popular xef va ser apadrinada pel degà de la facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació, el doctor Jordi Camarasa, i per la catedràtica en Nutrició i Bromatologia de la UB, la doctora María Cristina Andrés. "M’omple de força" aquesta distinció i és "molt positiu" que la rebi una dona, ja que el talent no té gènere", va manifestar Ruscalleda.
Notícies relacionadesEl rector de la UB, Joan Guàrdia, va justificar el nomenament al·ludint que la trajectòria professional de Ruscalleda ha tingut i té un alt impacte en la societat i influència en la vida dels membres de la comunitat de la UB. El rector va destacar la capacitat de Ruscalleda de modificar i transformar l’entorn a través de la seva professió gràcies a "valors coincidents" com la feina ben feta i l’esforç, que al seu torn, "han possibilitat la innovació de plats tradicionals de la cuina catalana a través de la passió i la creativitat".
El rector va fer entrega a Ruscalleda del títol, del birret llorejat (com a símbol dels seus coneixements i estudis), de l’anell de la saviesa (com a emblema del privilegi de firmar i segellar els dictàmens, consultes i censures de la seva professió) i finalment dels guants blancs (símbol de la puresa que han de preservar les seves mans). Entre els assistents hi havia els familiars de Ruscalleda i personalitats com Jordi Pujol i els germans Josep Roca i Joan Roca i les cuineres Fina Puigdevall i Martina Puigvert.
- Infraestructura estratègica Espanya i França busquen una "ruta marítima alternativa" per al BarMar
- El tramvia arriba a Verdaguer i ja posa la vista a Francesc Macià
- Europa adverteix que "netejar" cursos agreuja la força destructiva de les riuades
- Un xàfec desborda la riera de Cadaqués i arrossega cotxes
- Noves proves de l’ADN fan un gir al cas Helena Jubany