Mobilitat

El tram de l’accident mortal de Xavi Moya és un punt negre de la ciutat

El tram de l’accident mortal de Xavi Moya és un punt negre de la ciutat

RCDE

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Una trampa mortal». Així ha definit aquest dilluns l’advocat Daniel Vosseler el tram de via urbana del carrer d’Aragò, a l’altura de Sicília, on es va produir el 7 d’octubre l’accident que va acabar amb la vida de l’expúgil i seguidor de l’Espanyol Xavi Moya,tres vegades campió d’Espanya de pes mitjà i campió del món i d’Europa de kungfu i ‘full-contact’. Aquest despatx d’advocats ha recopilat el testimoni de fins a tres persones que han patit algun tipus d’incidència, segons ha explicat el lletrat que, juntament amb el també advocat Pedro Santamaria representa la família de Moya. «S’ha mort un marit, un pare, no hi ha dret», va assegurar la dona de l’exesportista, que va morir als 55 anys.

La família de Moya ha comparegut en la causa judicial que va incoar al Jutjat d’Instrucció número 17 de Barcelona arran de l’accident mortal. Ja se li ha acceptat la personació com a acusació particular i en els pròxims dies sol·licitarà que el togat citi a declarar en qualitat d’investigat el responsable o responsables de la seguretat viària en aquesta zona del carrer d’Aragó. El magistrat, si accepta aquesta petició, primer haurà d’esbrinar qui és aquesta persona. A parer dels advocats, seríem davant la possible comissió d’un delicte d’homicidi imprudent i possible abandó de funcions, perquè el sinistre podria haver-se evitat si el carril, que es talla amb un de sol per a bicicletes, hagués estat ben senyalitzat, com està ara.

Peça de cautxú

Moya anava amb moto la nit del 7 d’octubre pel carrer d’Aragó i de sobte es va trobar el carril bici. Va ser llavors quan va intentar canviar de carril i va topar amb un piló de cautxú de color negre a terra. Al no poder esquivar-lo, va tenir l’accident que va acabar amb la seva vida. Segons els advocats, aquesta peça de cautxú a la calçada contravé la normativa vigent, ja que la legislació prohibeix incorporar a la calçada elements perillosos per a la circulació.

Notícies relacionades

«Ara es tracta d’investigar i d’arribar al final», va recalcar Vosseler, que va mostrar el seu descontentament amb la resposta de l’alcalde de Barceloa, Jaume Collboni, que va expressar el condol a través d’un tuit. «És una falta de sensibilitat i haurien d’obrir una investigació interna», va precisar, i va anunciar que li demanarà una entrevista. «Pretenem depurar tota la responsabilitat, caigui qui caigui. Si sabien que era un punt negre, ¿per què no van prendre mesures?», va incidir. «L’accident era previsible i evitable», va insistir el lletrat una vegada i una altra. Al cap de pocs dies d’aquest sinistre, es va reparar aquest tram i es va retirar la peça de cautxú de la calçada.

Per ara, la família exerceix accions penals, tot i que no es descarta la via contenciosa administrativa. Però és més llarga i el procés pot durar entre vuit i 10 anys, «gairebé una cadena perpètua de dolor», va dir Vosseler. La família encarregarà un peritatge a un enginyer expert en la matèria per demostrar que l’accident pot ser un homicidi imprudent. En l’atestat de la Guàrdia Urbana no es fa menció a algun element que es pugui atribuir a l’exboxejador.