Triplica la partida anterior

Collboni invertirà 435 milions fins al 2027 a prevenir la degradació de l’espai públic

Laia Bonet i Albert Batlle anuncien que el Pla Endreça entra en la seva consolidació amb un pressupost de 550 milions per al 2024

Barcelona anuncia multes més elevades contra l’incivisme des de mitjans d’agost

Els tres temes que marcaran la política de Barcelona en aquest mandat

Collboni invertirà 435 milions fins al 2027 a prevenir la degradació de l’espai públic

FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Barcelona mirarà d’ara endavant d’anticipar-se a la degradació de l’espai públic mitjançant la prevenció i l’anticipació amb una inversió de 435 milions fins al 2027. Així ho han explicat aquest dilluns Laia Bonet i Albert Batlle al presentar una nova fase del Pla Endreça, la primera mesura significativa del govern de Jaume Collboni, que els dos tinents d’alcalde van ser els encarregats d’anunciar a finals de juliol.

Amb el pla, Collboni volia enviar un missatge en contra de l’incivisme i a favor de l’ordre, i no s’ha de ser Sherlock Holmes per entendre que també és un missatge per marcar un abans i un després amb els dos mandats d’Ada Colau com a alcaldessa, que tan sovint va ser acusada de descuidar el civisme, de tolerar actituds considerades incíviques.

El Pla Endreça, és un plantejament ampli, que tant s’ocupa de remarcar que els carrers han d’estar nets com inclou com a actiu l’augment d’agents de la Guàrdia Urbana –o de la seva presència via hores extres– a la via pública.

Pressupost

Aquest dilluns, Bonet i Batlle han sigut els encarregats de comunicar que el govern considera que l’Endreça ha superat el seu pla de xoc per entrar en una fase de consolidació. Això suposa un pas endavant, amb un guió elaborat, vuit eixos i 34 mesures amb un calendari que arriba al final del mandat, el 2027, però sobretot, partides concretes de recursos públics. D’una banda, una quantificació: les mesures del pla es corresponen amb 550 milions d’euros del pressupost ordinari del consistori per al 2024. No és que el pla tingui un pressupost propi i nou, sinó que dels comptes per a l’any vinent, previst en 3.700 milions si s’aprova tal com està projecte, les partides que tenen relació amb el Pla Endreça sumaran aquests 550 milions.

D’altra banda, i és la novetat més rellevant de la fase de consolidació, el govern de Collboni, han anunciat Bonet i Batlle, dedicarà els 435 milions citats unes línies més amunt al manteniment de l’espai públic fins que acabi aquest mandat, el 2027. Amb la voluntat, ha remarcat la primera tinenta d’alcalde, de prioritzar la prevenció, i anticipar-se així als estralls que el dia a dia i l’ús ciutadà ocasionen.

És a dir, a mirar que s’actuï abans que arribi la degradació. «Parlem de no haver de reparar, d’anticipar-nos que les coses deixin de funcionar. Val per als semàfors i per a tots els elements que tinguin una vida útil, voler calcular és vida i actuar abans que acabi; aquest és el canvi de lògica», ha argumentat Bonet. N’ha posat d’exemple no esperar-se que caigui una paperera: s’ha de canviar abans que això passi.

Canvi de lògica

«No podem fer només el mateix que fins ara. El Pla Endreça es converteix en una manera proactiva de governar l’espai públic. No esperarem a veure que les coses s’espatllen per reparar-les, sinó que serem proactius al rehabilitar l’espai públic abans que es degradi», s’ha compromès Bonet.

Dedicar aquesta quantitat, a aquest propòsit, ha remarcat la regidora, suposa triplicar la inversió en manteniment del pla del mandat anterior, és a dir, del govern de Colau, del qual el PSC era soci i Collboni, primer tinent d’alcalde. Llavors, del 2019 al 2023, la partida era de 135 milions, si es té en compte el pressupost ordinari i el reforç que va suposar el programa Cuidem Barcelona, segons precisa el consistori a pregunta d’aquest diari. El govern, ha dit Bonet, explicarà amb detall «en les pròximes setmanes» detalls de la inversió d’aquests 435 milions.

Sancions més elevades

Bonet ha assegurat que la part inicial del Pla Endreça ha tingut efectes que ja són visibles, i ha precisat que «s’han notat» millores en la neteja, un dels dos fronts, amb la seguretat, que fa anys que és al primer lloc de la llista, que més han preocupat els barcelonins en els últims temps, segons les enquestes del mateix ajuntament.

Batlle, que ha comparat el Pla Endreça amb el ‘Barcelona, posa’t guapa’ de dècades enrere, ha abordat una altra de les potes del pla, la modificació de l’ordenança de la convivència, un procés complex per al qual es requereix un acord amb l’oposició i que el govern planteja per actualitzar els supòsits contemplats en la norma i també per modificar a l’alça les multes previstes, si bé en aquest segon cas el debat pot girar no tant sobre la quantitat sinó sobre com aconseguir que s’aboni.

Notícies relacionades

Ja al juliol, el tinent d’alcalde de Seguretat va explicar que s’aplicarien sancions més elevades dins de la norma vigent, multant amb la part més alta de la forquilla, i per això potser l’assumpte no és tant apujar la sanció prevista com acotar quina s’aplica de les ja previstes. En tot cas, són detalls que s’han de tancar i Batlle ha afirmat que s’espera que l’aprovació inicial de la reforma de l’ordenança pugui arribar durant el primer semestre de 2024.

Inventari

El govern ha facilitat dades de l’inventari fet en el marc del Pla Endreça, que aporta xifres dels elements presents a l’espai públic de la ciutat, com són, entre molts altres, 257 kilometros de carril bici, 25.232 papereres, 26.721 contenidors, 325 fonts i 94.323 places d’aparcament en superfície.