Informe de l’Incasòl d’abril a juny
Lloguers embogits a Barcelona: menys contractes i 1.123 euros al mes
Sant Andreu i Sant Marí són els únics districtes on els preus de la vivenda van baixar en el segon trimestre
L’impuls dels pisos reformats escalfa els lloguers a BCN: tres de cada quatre, a més de 1.500 euros al mes
¿On són els únics 200 pisos anunciats a menys de 1.000 euros a Barcelona?
Els que van llogar una vivenda a Barcelona entre l’abril i el juny van firmar un preu mitjà d’1.123,5 euros, al voltant d’un 3% més que en el primer trimestre de l’any, fet que marca un nou rècord. L’espiral d’augments sembla imparable d’acord amb l’estadística oficial de l’Incasòl, basada en les fiances dipositades i no en els anuncis dels grans portals. No obstant, aquests últims són un indicador més actualitzat de la realitat del mercat immobiliari, així que la situació possiblement hagi empitjorat en les últimes setmanes tenint en compte l’escassedat de vivenda disponible a menys de 1.500 euros al mes, com va avançar aquest diari la setmana passada. L’únic signe de contenció s’aprecia en dos districtes, Sant Andreu i Sant Martí, on els preus contractats en el segon trimestre van baixar lleugerament. Les mensualitats mitjanes també es veuen impulsades per la mida mitjana, que passa a ser de 74 metres quadrats.
Més preocupant encara és que la xifra de contractes s’ha tornat a reduir, i n’ha passat a ser 10.238 en un trimestre. La dada sembla donar la raó als que apunten que la la llei de vivenda i la previsió d’implantar el control de preus a Barcelona (entre 140 municipis catalans) està reduint cada vegada més l’estoc de pisos. Els propietaris no veuen cap incentiu a arrendar en el mercat tradicional de llarga durada i es passen al temporal o opten per vendre aquestes vivendes per por d’impagaments, restriccions i altres riscos, mentre gairebé s’ha extingit l’oferta per sota de 1.000 euros.
Evolució per zones
Concretament, l’estadística de l’Incasòl de la Generalitatque s’acaba de publicar manté (com l’anterior trimestre) set districtes per sobre dels 1.000 euros, cada vegada més folgadament. I en ja són tres (al sumar-se les Corts a l’Eixample i Sarrià-Sant Gervasi) on la mitjana de preus supera els 1.200. A la zona alta ha repuntat fins als 1.553,6 euros de mitjana. A l’altre extrem, com és habitual, se situa Nou Barris, a 796 euros, i acostant-se ja a la barrera oficial dels 800 que tot Barcelona va creuar fa molt temps.
I és que s’ha de recordar que aquestes dades són les que transcendeixen a l’ingressar les fiances després del contracte. Però encara hi ha molts contractes que es mantenen en l’àmbit privat i escapen a la mitjana i al control d’Hisenda. Un altre element que demostra que la realitat del mercat pot superar la de l’estadística és que aquests contractes en molts casos són renovacions, que solen ser més moderades. En canvi, les pujades més contundents es donen quan un inquilí se’n va i el pis entra al mercat a la recerca de nou ocupant. És just el que pretén evitar la limitació de preus, reivindicada per entitats i activistes de la vivenda, tot i que el sector atribueix a la seva implantació la «fugida» de propietaris disposats a llogar.
El preu mitjà del metre quadrat s’ha situat en 15,92 euros, tot i que en les últimes setmanes els anuncis de pisos superen els 20 euros a la majoria de zones. Només Nou Barris i Sant Andreu es troben per sota dels 14. S’ha de destacar que la mida mitjana és de 74 metres quadrats, dos més que a principis d’any, impulsat per l’augment de dimensions a les zones més cotitzades, tot i que a la resta continua sent similar.
S’ha de recordar que el 2022 es va tancar a un preu mitjà de 1.026 euros, tot i que en contínua alça, de manera que la mitjana del primer trimestre d’aquest any a Barcelona ja va ser de 1.087 euros. El pic més baix de l’històric de l’última dècada va ser de 681 euros el 2013, després d’una forta baixada.
-
Ofert per
- La carrera a la Casa Blanca Jo voto Trump
- LA SITUACIÓ DE LA XARXA DE RODALIES Adif retarda el tall previst a l’R3 per no coincidir amb el de Tarragona
- El Govern central surt en tromba a desvincular-se de la xarxa corrupta
- CRÍTICA Una impostora en la tragèdia del Bataclan
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Avançar el rellotge Tot sobre el canvi d’hora d’octubre de 2022 a Espanya: així entrem en l’horari d’hivern
- El perdó al procés La fiscal demana indultar per malversació l’exlíder d’ERC si no se l’amnistia
- Balanç de mandat Rovira passa comptes amb Junqueras i li retreu el seu paper a l’1-O
- Tramitació parlamentària El PP es val dels lletrats del Senat per vetar la llei que beneficia etarres