Informe trimestral de contractes
Aquests són els 10 barris amb lloguers més barats i més cars de Barcelona
El preu mitjà dels contractes firmats entre abril i juny va ser superior a mil euros a 33 barris
Lloguers embogits a Barcelona: menys contractes de vivenda i 1.123 euros al mes
Barcelona té els pisos compartits més cars i l’oferta creix un 63%
Llogar un pis al barri barceloní de Ciutat Meridiana costa una tercera part que al de les Tres Torres. La pujada a tota la capital catalana és generalitzada, com informa avui aquest diari, i ja arriba a una mitjana de 1.123,5 euros mensuals, tot i que amb lleugers descensos en alguns dels barris més humils, cosa que accentua les diferències per zones.
Així, al primer les rendes han caigut entre abril i juny una mitjana de 14 euros respecte al primer trimestre del 2023, mentre que al barri més car s’han incrementat la barbaritat de 110 euros. Els extrems de la ciutat marquen distàncies, mentre que ja són 33 els barris amb preus mitjans dels contractes oficials (segons publica l’Incasòl partint de les fiances dipositades) superiors a mil euros mensuals.
Aquesta diferència se sustenta no només en la cotització del metre quadrat, sinó en la diferència de mides: la mitjana als contractes firmats a la zona alta va ser de 92 metres, davant els 61 de Nou Barris. Al conjunt de Barcelona, van ser 74 metres quadrats.
¿Quins són els barris amb l’oferta més econòmica de Barcelona? Com és habitual es concentren sobretot a Nou Barris (13,40 euros el metre quadrat) i Sant Andreu, tot i que també n’hi ha alguns a Horta-Guinardó i Sant Martí. En aquesta ocasió, i per ordre ascendent de preu, Ciutat Meridiana és el més assequible a 593,4 euros mensuals. El segueixen el Bon Pastor a 601,4, Trinitat Nova a 662,3 euros, Trinitat Vella a 674,7 i fora d’aquests els contractes escalen a més de 700 euros, després d’experimentar pujades. A Roquetes, fins al juny van ser de 728,7 euros, a Besòs-Maresme de 746,9, al Carmel de 769 euros, a Verdum de 770, al Turó de la Peira a 781,1 i a Sant Genís dels Agudells a 782,4 euros al mes.
De la zona alta al centre
Per contra, els barris més cars de la ciutat es mantenen a l’alça, també en nombre de contractes (en general), fet que demostra la demanda d’aquest segment. A més de les Tres Torres (1.859,8 euros), tres barris més de Sarrià-Sant Gervasi se situarien al ‘top’ 10 de preus (per ordre, Sant Gervasi-Galvany, Sant Gervasi-La Bonanova i Sarrià), amb una mitjana de 18,15 euros el metre quadrat.
Però a la resta de la ciutat, per obrir el mapa, destaquen Pedralbes, al districte de les Corts, com el segon barri més elitista per llogar, 1.730,4 euros (el segon trimestre de l’any). El segueixen la Dreta de l’Eixample (1.597,5), la Vila Olímpica (1.552,7), la Marina del Prat Vermell (que mereix comentari a part, a 1.463,3 euros), Diagonal Mar i el Front Marítim (1.400,6), l’Antiga Esquerra de l’Eixample (1.340 euros), la Bordeta (1.335,9), el Gòtic (1.293,8), i les Corts i el Putxet (gairebé empatats a 1.242,5 i dues dècimes més, respectivament).
Criden l’atenció els casos de la Marina del Prat Vermell, a la Zona Franca, i de la Bordeta (tots dos a Sants-Montjuïc) perquè es tracta de barris que aglutinen molta promoció d’obra nova de lloguer que empeny a l’alça la seva cotització. No obstant, el volum de contractes firmats és baix.
Descensos significatius
Al marge dels rànquings i malgrat la tendència generalitzada d’augment de preus, es produeixen algunes baixades en un grapat de barris. Per exemple, al Raval els lloguers cauen més d’un 4% fins a 905,3 euros pels problemes d’inseguretat de la zona. També han baixat a Diagonal Mar i el Front Marítim, a la Verneda i la Pau (un 10%, fins a quedar-se en 991 euros), al Besòs-Maresme i a la Sagrera (925,6).