Espais descartats
La Mercè s’oblida del Besòs i retalla la festa a la perifèria de Barcelona
La Marta i la Maria van baixar des de Trinitat Vella aquest dissabte, envoltades de criatures, per disfrutar dels jocs i números infantils que, en aquesta Mercè, s’han ensenyorit del parc de l’Estació del Nord. El trajecte des de la perifèria al centre de Barcelona semblava una regressió al passat, a edicions d’abans, quan el tiberi d’actes es concentrava en el nucli de l’urbs, desdenyant els barris. «És molt guai, però funcionaria millor al parc de la Trinitat, com es va fer fins l’any passat. Ho trobem a faltar. ¡Volem això a la Trini!», exclamava la parella, fent conya, tot i que sense fer broma en cap cas.
Els festejos han prescindit de dos escenaris enclavats a l’extraradi que orbita entorn del Besòs, descoberts amb aclaparador èxit en els últims anys. Van ser també meritoris per revelar-se capaços d’aconseguir el que bé pot etiquetar-se com a gesta, la de traslladar desenes de veïns del cor de la capital cap als afores, sempre desconeguts per al gran públic.
L’afluència es va desbordar a la vora del Besòs quan va aglutinar espectacles familiars el 2018 i 2019. No van ser pocs els que llavors es van llançar a banyar-se al riu, brindant una imatge inèdita des de feia molt –i imprudent, potser– en aigües convalescents per anys d’abocaments. L’aturada obligada per la covid va truncar l’incipient embolic de la Mercè amb el parc fluvial, que tenia la virtut d’eixamplar la revetlla fins al límit on Barcelona es fon amb Santa Coloma de Gramenet. Superada l’esgarrifança de la pandèmia, el Besòs no ha tornat a aparèixer als fullets de la festes. No hi va figurar l’any passat, tampoc aquest.
Del cartell també ha caigut el parc de la Trinitat, malgrat tenir una connexió òptima amb metro –allà desemboca una parada de l’L1– i haver-se consagrat després de no fallar ni una Mercè des que s’hi va incorporar el 2016. El jardí que suavitza l’interior del nus viari enganxat al Besòs va amanir un repertori robust de circ, dansa, teatre i música. Va ser exhibit com la credencial que l’Ajuntament es proposava descongestionar el centre per expandir les celebracions fins a l’últim confí de Barcelona.
Estupor veïnal
Que la Mercè passi de llarg aquesta vegada ha desconcertat Trinitat Vella, assegura Manoli Vera, presidenta de l’Associació de Veïns del barri. «Ens sembla molt malament. Ni se’ns havia comunicat ni tan sols. Ens en vam assabentar a l’agost, quan la noia del bar del parc va trucar a l’Ajuntament. Havia de fer uns preparatius però li van dir que no hi hauria actes aquest any», explica Vera.
L’entitat ha enviat una carta en què es mostra disconforme a l’alcalde, Jaume Collboni. El col·lectiu veïnal sol·licita una reunió amb el regidor i l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB). «Ens diuen que no es fa aquest any per retallades pressupostàries, però no ens ho creiem. Perquè el mateix esdeveniment s’ha portat a l’Estació del Nord. Si fos per retallada, s’anul·la l’esdeveniment, no es trasllada», s’hi oposa Vera.
Públic assistent als actes de la Mercè a la vora del riu Besòs, el 2019. /
La dirigent veïnal remarca que l’elecció de la Trinitat Vella com a escenari de la festa no era un mer divertiment, sinó una manera de reivindicar el barri i infondre alè a una de les Barcelones llastades per la pobresa i els clixés. «Era portar un trosset de la Mercè i de Barcelona, que se’ns conegués dins de la ciutat, no per ser un barri perifèric i amb mala fama –recalca–. Donar a conèixer-nos sense aquesta pressió ni aquest mal rotllo, que anés marxant a poc a poc i portar una mica de Barcelona aquí. El barri era molt orgullós. Molts veïns ens han preguntat per què no ha tornat».
Previsió incomplerta
Unes obres a la llosa que dona accés a la gespa que flanqueja el Besòs va deixar sense festa al riu el 2022. L’executiu municipal es va comprometre que la Mercè trepitgés de nou el marge aquest 2023; no obstant, la previsió no s’ha complert.
«Hem tingut canvi de govern i, potser, no estaven fetes les planificacions. Hem arribat tard», constata la presidenta de l’Associació de Veïns del Bon Pastor, Paquita Delgado. Pensa que els festejos podrien haver recalat aquesta vegada al veïnat, on ja només queda un últim reducte de les Cases Barates. En tot cas, Delgado evita polemitzar.
«Ha sigut una fallada de tots. Ens hauria agradat, més ara que tenim gairebé tot acabat i queden unes casetes per fer caure... En l’associació hem estat més focalitzats en les últimes adjudicacions de pisos del pla de transformació del barri que a les festes, però tenen una importància vital: la resta de Barcelona ha de conèixer la recuperació del Besòs i aquest parc», postula.
Notícies relacionadesPer la seva banda, l’ICUB replica que «els escenaris de la Mercè no són fixos». La resposta serveix tant per al parc fluvial com per a la Trinitat. «Que aquest any no s’hagin utilitzat no vol dir que no s’hi torni», puntualitza l’ens. En el cas del riu, assenyala que les actuacions es van ressituar el 2022 al parc de l’Aqüeducte, a Ciutat Meridiana. «Van funcionar molt bé i per això es repeteix allà aquest any», indica.
Delgado explica que al Bon Pastor «es posen les piles» per recobrar la Mercè el 2024. Afegeix que el consistori els ha transmès que té idea que els actes desembarquin de nou al riu. Missatge similar ha arribat a la Trinitat Vella. «La directora d’esdeveniments de l’ICUB em diu que no ens preocupem, que la Mercè seguirà aquí. Però no és prou garantia. Ho seguirem de prop», promet Vera.
- La transformació de la ciutat La plaça de les Glòries entra en la recta final de la seva metamorfosi
- Ciclisme Crítiques a l’UCI per la mort de la suïssa Muriel Furrer
- El repte de la dependència Les filles carreguen més amb la cura dels avis
- FENOMEN LITERARI Enganxades a la literatura romàntica
- Crònica rosa Sexe, mentides i cintes de vídeo (a l’espanyola)
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Benestar a les empreses Lideratge, la clau de la salut mental a la feina
- Multimèdia | Guerra a Israel i Gaza: així evoluciona el conflicte
- 1,5 petabytes per emetre la Copa Amèrica de vela
- Premi BBVA a la Sostenibilitat Empresarial. El procés La sostenibilitat, en l’adn de les empreses