Ofertes a internet

«Una nit salvatge»: les ‘rutes de borratxera’ prohibides a Barcelona ressorgeixen amb desenes d’anuncis

«Una nit salvatge»: les ‘rutes de borratxera’ prohibides a Barcelona ressorgeixen amb desenes d’anuncis

ZOWY VOETEN

5
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una jove espera davant de Santa Maria del Mar amb un rètol negre, en el qual es llegeix el nom d’un operador turístic. Falta poc perquè siguin les vuit de la tarda quan un noi se li acosta. «¡Ets el primer a arribar!», exclama la noia, en anglès. Aviat se’ls uneix una vintena de persones més, totes de passada per Barcelona.

L’escena quadra amb un anunci que circula per internet: és el lloc –la porta del ‘sex shop’ situat davant de la basílica– i l’hora convinguda per trobar-se amb l’amfitriona d’un recorregut nocturn per bars de Ciutat Vella. La guia revisa els mòbils de cada assistent per comprovar que han adquirit l’entrada de 49 euros, sense que decaigui l’ambient distès. Tenen tres hores per endavant per conèixer quatre locals del Born i el Barri Gòtic i tastar unes quantes begudes de l’indret: vermut, sagnia de vi blanc, ratafia i, com a colofó, un ‘chupito’ a la plaça Reial. «En aquest punt, la borratxera estarà en ple apogeu», augura la promoció.

El grup passa més aviat com un més dels que ronden pel nucli antic, però l’activitat a què s’entreguen no està permesa. Fa més d’una dècada que Barcelona proscriu els ‘tours’ organitzats de pub en pub a Ciutat Vella, per preservar el ja per si mateix debilitat descans veïnal. L’ajuntament cursa ara una pròrroga del veto, extensible a la propaganda d’aquesta classe de recorreguts. No obstant, la publicitat de les anomenades ‘rutes de borratxera’ prolifera a les xarxes socials i les webs per a viatgers desitjosos de recórrer bars de la capital catalana, amb copes gratis o a preu rebaixat com a ganxo. EL PERIÓDICO ha comprovat en dues ocasions aquesta setmana que aquests itineraris està presents al districte històric, malgrat la prohibició.

N’hi ha prou de teclejar ‘pub crawl’ –el terme anglosaxó que bateja aquests passejos consagrats a la beguda– i afegir-hi ‘Barcelona’ perquè el cercador desplegui un catàleg no petit d’ofertes. «Si estàs buscant una nit plena de begudes, ball i records inoblidables, unir-se a un recorregut pels pubs de Barcelona és la manera perfecta d’experimentar la pròspera vida nocturna de la ciutat», diu un dels reclams.

No costa topar amb altres missatges semblants a internet, fins i tot menys pudorosos, si és possible. «A Barcelona, hi ha diversos recorreguts per pubs increïbles que t’ajudaran a commemorar aquest regal diví de Déu [en al·lusió a la cervesa], durant una nit salvatge en alguns dels millors bars i discoteques de la ciutat», tempta una web. «¡Esperi moments de diversió i borratxera!», en prevé una altra.  

«Imagina’t una gresca amb begudes gratis durant hora i mitja», suggereix un dels operadors que ofereixen acompanyament per 20 euros. «Inclou tantes cerveses, vins, combinats i còctels com puguis (sigues assenyat)», es llegeix en una de les webs en què es promociona. L’itinerari engloba «tres bars autèntics, ubicats en ple Barri Gòtic», i parteix des d’un local del carrer Milans, tots a la zona restringida pel consistori. 

Cita al costat de la Rambla

És freqüent que el lloc de trobada per als que han contractat el trajecte sigui un carrer o un local de Ciutat Vella, malgrat que la normativa municipal ho impedeix. «Visitaràs uns quants bars, amb un glop gratis a cada lloc», precisa una altra oferta, per 20 euros i amb sortides cada nit des d’un pub del carrer Boqueria, «just al costat de la Rambla», situa l’anunci.

Un altre operador convoca els clients al mateix establiment i a un preu una mica més assequible, de 14,31 euros. La companyia es presta per conduir noctàmbuls qualsevol nit de l’any per tres bars i una discoteca, «tots al centre de Barcelona», precisa. EL PERIÓDICO va anar al punt de reunió i va poder comprovar que una desena de persones es va congregar al local a l’hora d’inici de la ruta. Una vegada dins, se’ls va explicar alhora la consumició que degustaven. Poca estona després van sortir-ne junts. Abans de la mitjanit, el pub ja havia tancat.

La plaça Reial –un dels epicentres del sarau nocturn– és freqüentada pels participants dels passejos etílics. Un dels itineraris la tria per començar quatre hores per les «zones més freqüentades». En aquest cas, es dona l’opció de demanar guia en castellà, un oferiment infreqüent.

Un altre dels trajectes comença al carrer Escudellers, de nou al Gòtic, amb «glops gratis» i «accés a clubs» per 19,90 euros. Promet «una de les experiències més increïbles de la vida nocturna de Barcelona». Un operador turístic amb seu a Londres també ha traçat la seva pròpia ruta de bars, entre el Born i el Gòtic. Proposa als participants que recobrin «la sobrietat» als restaurants del centre si la ruta alcohòlica els ha vençut. 

Cap denúncia l’últim any

L’ajuntament respon que no consta cap denúncia per ‘rutes de borratxera’ l’últim any, tampoc per la promoció. La Guàrdia Urbana desgrana algunes dades més en un informe que avala allargar el veto als ‘tours’ regats amb alcohol. El cos afirma que, a excepció del bienni de confinaments per la covid, «s’han detectat nombroses convocatòries de rutes a les xarxes socials». En tot cas, remarca que «no es van arribar a materialitzar», perquè els agents «van avisar de la prohibició i les eventuals sancions».

La Guàrdia Urbana esmenta que es van denunciar 29 rutes alcohòliques el 2015. A partir d’aleshores, les xifres van minvar: es van rebre nou denúncies el 2019, just abans de la pandèmia. «El problema s’ha aconseguit reduir de manera molt important», esgrimeix la policia.

«Les rutes de ‘chupitos’ continuen»

‘chupitos’En canvi, Amics de la Rambla sí que percep que «les rutes de ‘chupitos’ es continuen fent», afirma el president, Fermín Villar. «Quan es va tancar l’oci nocturn al Port Olímpic, vam advertir que la gent que vol sortir de nit no desapareixeria, sinó que es traslladaria. És el que ha passat i ha tensionat molt més Ciutat Vella. I sí que hi ha rutes», ratifica Villar, que diagnostica «descontrol nocturn». 

Notícies relacionades

Fa temps que altres organitzacions alerten de la massificació i el soroll nocturn a Ciutat Vella. En tot cas, puntualitzen que els recorreguts organitzats no resulten patents al carrer. «Sí que hi ha grups, però no sabem si són d’aquestes rutes», comenta l’Associació de Veïns del Casc Antic.

«La percepció és que no hi ha hagut difusió ni presència d’aquestes rutes en els últims anys, però no vol dir que no hi hagi molt d’alcohol en la vida turística nocturna del barri», expressa la plataforma Resistim al Gòtic. Advoca per no aixecar la veda als ‘tours’ de l’alcohol, però adverteix que el «problema de fons» és la «saturació» de bars i visitants, així com del «monocultiu» de negocis orientats al turisme.