Relleu alentit

Esprint final per retirar terrasses de formigó: Barcelona sumarà més de 600 plataformes

Queden per implantar 42 estructures de disseny per rellevar les últimes barreres New Jersey, més un grapat de noves llicències en calçada

Barcelona ja ha retirat 2.325 barreres de formigó de terrasses de bars

Barcelona ha consolidat més de 1.150 terrasses covid

Esprint final per retirar terrasses de formigó: Barcelona sumarà més de 600 plataformes

Zowy Voeten

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

S’han integrat al paisatge urbà de Barcelona com si hi haguessin estat tota la vida. Un total de 558 terrasses en plataforma sobre la calçada ja han normalitzat la seva activitat, i 42 més estan en la recta final per ser incorporades per fi, en el que significarà definitivament l’extinció de les barreres New Jersey de formigó i els pius que van delimitar els vetlladors anomenats «extraordinaris» mentre es van implantar d’urgència durant la crisi de la covid-19. A aquestes s’afegiran les primeres en calçada atorgades per procediment ordinari, i que fins ara no existien.

Es pot recordar que després de la pandèmia l’ajuntament va decidir donar continuïtat a moltes terrasses covid, essencialment en els casos en què havien ‘robat’ espai als cotxes i no als vianants. La complexitat i lentitud del procés de consolidació d’aquests espais ha fet que molts operadors quedessin descavalcats de les subvencions municipals per implementar una plataforma de disseny, per la qual cosa finalment el consistori va reobrir recentment un altre període d’ajuts econòmics.

El Roberto, un dels socis del bar i restaurant Bocca di Bonifacio, a Ausiàs Marc 43, ha viscut en primera línia la importància de conquistar aquest espai en un xamfrà. Ara compta amb set mesos, fet que li ha permès incrementar ingressos i també personal fix. Assumeix que ha sigut una forta inversió. «Són caríssimes, però al final et donen beneficis», relata, després d’haver aconseguit una ajuda municipal del 20%. És un de 635 operadors que a Barcelona podran presumir de plataforma a mida, almenys fins al moment.

Algunes peticions ordinàries

Les xifres, obtingudes a través de la informació pública que permet la llei de la transparència, integren també algunes noves aprovacions (35) que el Gremi de Restauració de Barcelona destaca que corresponen, almenys parcialment, a noves llicències ordinàries. O sigui, que abans no existien. Després del vistiplau municipal, es troben en fase de disseny i elecció de model entre els quals van ser homologats. I és que la modificació de l’ordenança de terrasses per donar cabuda a aquests formats en calçada deixava la porta oberta a noves llicències, sempre que el nou sol·licitant compti amb una vorera estreta que no permeti cap altra opció.

Així ho ha confirmat a aquest diari l’ajuntament, que atribueix aquestes noves autoritzacions tant a nous operadors que compleixen els requisits, com a alguns casos de terrasses covid amb peticions d’esmena d’errors que ara s’han desencallat.

Del total de plataformes resultant, un total de 317 correspondran a locals amb terrassa només en calçada, davant la resta que combinen la calçada més les taules que ja tenien a la vorera.

Bristol Café és un dels bars restaurant que abans de la pandèmia no comptava amb vetllador. Relaten que aquest instrument els va permetre la supervivència durant la crisi, i que consolidar-lo ha servit per ampliar la seva plantilla en sala i cuina, ja que ara compten amb sis taules per a quatre persones. «Ens ha anat genial», expliquen, després d’invertir més de 24.000 euros en el muntatge, a més de para-sols i mobiliari a part. Aquest nou espai ha possibilitat també millorar la seva oferta i enfocar-la en el ‘brunch’ i la pastisseria, destaquen, amb un públic que a Roger de Flor inclou veïns i turistes.

Són dels que es van quedar endarrerits amb les subvencions, perquè molts operadors van creure que no podien demanar-les fins a saber si se’ls concedia la llicència definitiva. O que van viure una denegació que van recórrer i una vegada amb el permís positiu ja estaven fora de termini. Per aquestes circumstàncies, a petició de la patronal, l’ajuntament va reobrir el dia 15 de juliol passat un nou període d’atorgament d’ajudes fins al 15 de setembre, tenint en compte que havien sobrat diners de la partida original. El consistori destaca que aquesta injecció contribuirà a la «dinamització econòmica i social d’un espai públic de qualitat».

Procés titànic

Notícies relacionades

Els gairebé dos anys de tramitacions i reordenació de les terrasses extraordinàries ha comportat gradualment la retirada dels blocs de formigó. L’ajuntament va donar al març un balanç provisional de 1.397 estructures de terrassa retirades (entre les quals s’anaven a renovar amb plataformes i les sol·licituds denegades o el titular de les quals havia renunciat a continuar). Sumaven llavors  2.325 blocs de formigó i 5.550 pius eliminats. Ben aviat es rematarà l’operació amb les 42 plataformes en construcció, per a aquestes tantes terrasses on encara poden veure’s els patracols provisionals.

A part figuren les més de 650 terrasses ampliades durant el coronavirus que també s’han consolidat, tot i que en voreres. En conjunt, la ciutat compta amb més de 6.500 terrasses, segons les últimes dades.